A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

COVID-19

A 2019-es év végén a kínai Vuhan városában alakult ki a tüdőgyulladásjárványért felelős vírus, a SARS-CoV2. A vírus által okozott járvány közkeletű neve a COVID-19 (Corona Virus Disease 2019).

A koronavírusok képesek állatról emberre terjedni: a szaknyelv egy vírus efféle fertőzőképességét zoonózisnak hívja. A koronavírusok tehát embert és számos állatfajt is képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és egyes emlősöket (pl. macska, denevér). A világjárvány esetében az emberről-emberre terjedés útja a domináns terjedési forma.

Jelenleg 7-féle koronavírus ismert, ami emberi megbetegedést tud okozni. Ezek közül négy fajta enyhe tüneteket produkál, viszont a MERS-CoV, a SARS-CoV1 és a SARS-Cov2 súlyos tünetegyüttest alakíthat ki. A Vuhanból eredő járvány vírusa egy eddig ismeretlen koronavírus fajta volt, amely genetikailag a SARS-CoV-hoz hasonló jegyeket mutatott, így a végleges nevét 2020. február 12-én „2”-es jelöléssel kapta meg.

Az emberről-emberre terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és fertőzött váladékokkal, direkt vagy indirekt kontaktussal történik. A vírus lappangási ideje alatt (1-14 nap) is képes fertőzni. Megbetegedés esetén a fertőzőképessége (tehát a vírusürítés) enyhe esetben átlagosan 8 napra, kórházi kezelést igénylő esetekben átlagosan 3 hétre becsült.

A COVID-19 tünetei

A WHO adatai alapján a megbetegedés jellemzően:
 • lázzal (90%)
 • köhögéssel (70%)
 • fáradékonysággal (60%) 
 • étvágytalansággal (60%)
 • légszomjjal (35%)
 • és izomfájdalommal (20%) kezdődik.

Ezekhez nem specifikus tünetekként csatlakozhat:
 • torokfájás
 • orrdugulás
 • fejfájás
 • hasmenés, hányinger vagy hányás
 • a légúti tüneteket megelőző íz-, és szaglásvesztés.

A COVID-19 diagnosztikája

A vírus részeinek kimutatására két módszerhez folyamodhatunk:

 • a.) a PCR-teszt a vírus örökítőanyagát, RNS-ét mutatja ki a vizsgált légúti mintából, amelyet az orr- és szájgarat nyálkahártyáról vesznek le. A PCR-teszt a jelenleg ismert legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus kimutatására és a fertőzőképesség megítélésében a kezdeti tüneteket követő 10-12. napig. A betegség lezajlása után - már nem fertőző vírus részecskék jelenléte miatt - pozitív maradhat a PCR-teszt, ennek azonban már nincs diagnosztikus vagy járványügyi jelentősége.
 • b.) a vírus-antitest-teszt során a vírus sejtekbe jutáshoz használt felszíni tüske-fehérjét mutatjuk ki. A teszt megbízhatósága alacsonyabb, mint a PCR-teszté, de pozitív esetben, a betegség akut szakában kiválthatja a PCR-tesztet.

A COVID-19 lefolyása

A megbetegedés leggyakrabban enyhe (40%) vagy közepesen súlyos (40%) formában zajlik, ahol a klinikai kép az enyhe légúti fertőzéstől a nem súlyos tüdőgyulladásig terjedhet. A COVID-19 az esetek 15%-ban súlyos lefolyású, és mintegy 5%-ban a kritikus állapot elhalálozáshoz vezet.

Az idősebbek és a krónikus betegséggel élők kezdeti tünetei lehetnek enyhék, de náluk nagyobb a kockázata a kórkép súlyosbodásának. Amennyiben az otthon kezelt betegeknél bármilyen tünet romlása észlelhető (pl. szédülés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, kiszáradás stb.), telefonon keresztül sürgősen háziorvoshoz, vagy a központi segélyhívó vonalhoz (112) kell fordulni.

A betegség halálozása 60 éves kortól élesen emelkedik, de kockázati tényezőt jelent a dohányzás és olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri társbetegségek, cukorbetegség, krónikus tüdőbetegség, rosszindulatú megbetegedés és az agyi keringési zavarok. A várandós nők és az újszülöttek megbetegedésével kapcsolatos információk korlátozottak, a betegség náluk jellemzően legnagyobb arányban enyhe vagy tünetmentes formában zajlik, de néhány esetben súlyos és halálos kimenetelről is beszámoltak. A várandós nők esetében hasonló klinikai megjelenéssel zajlik a betegség, mint a velük egyidős, nem várandós nők körében. Jelen tudásunk szerint a várandósság és a szülés önmagában nem súlyosbítja az anyai COVID-19 okozta tüdőgyulladás súlyosságát és kimenetelét. A magzat méhen belüli fertőződésével kapcsolatban ellentmondásosak az információk, nincs egyértelmű bizonyíték a magzat méhen belüli fertőződésére, bár ez nem zárható ki.

A SARS-CoV-2 elleni antitestek jelenléte a gyógyult beteg szervezetében nem jelent egyet az immunitással, vagyis nincs arra bizonyíték, hogy egy COVID-19-megbetegedésből felépült egyén még egyszer ne eshetne át a betegségen. Jelenleg túl korai megállapítani, hogy a SARS-CoV-2 elleni protektív immunválasz meddig tart, ennek eldöntéséhez ugyanis hosszútávú szerológiai vizsgálatok szükségesek, amelyek a betegek immunitását követnék hosszabb időn keresztül.

Post-COVID szindróma

A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellet akár más szerveket is károsíthat, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. Okozhat szívizomgyulladást, amelynek szövődményeként felléphet szívelégtelenség. A pácienseknél az akut fertőzést követően 4-6 hét múlva is jelentkezhetnek panaszok. Ebben az időszakban a leggyakoribb tünetek a fáradékonyság, nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom, koncentrációs zavarok, álmatlanság, emésztési zavar. Ezen tünetek, ha több hétig is fennállnak, akkor a szakirodalom szerint post-COVID szindrómával kell számolnunk.
 
Amennyiben COVID-19 utáni kivizsgáláson igazolódik a post-COVID szindróma, az egy hosszas rehabilitáció kezdetét jelenti. A pulmonológiai rehabilitáció része a rekeszizom működését támogató légzőgyakorlatok. A fizikai aktivitás fokozatos bevezetése rendszeres vérnyomás- és pulzusellenőrzés mellett javasolt. Néhány esetben pszichés állapot javítását szolgáló módszerek alkalmazására is szükség lehet. Az elhúzódó emésztési zavar és hasmenés dietetikai rehabilitációt igényelhet.


A COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos további felvilágosítást a COVID CENTRUM menüpont alatt talál.
Kapcsolódó témák

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!