A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szédülés

Orvosi értelemben szédülés (vertigo) alatt a határozott irányú forgó vagy dőlő mozgásélményt értjük, az irány nélküli bizonytalanságérzet nem minősül szédülésnek.

 

 

A szédülés számos betegségben előfordulhat neurológiai, fül-orr-gégészeti és belgyógyászati megbetegedéseket is kísérhet. Alább bemutatott betegségek a leggyakoribbak a háttérben:

 • Belgyógyászati okok: vérnyomás ingadozása, alacsony vércukor, szívritmuszavar, vérkép eltérések, szűkület a nyaki verőéren, degeneratív elváltozás a nyaki gerincen.
 • Neuritis vestibularis (hallóideg gyulladás): a tünet fellépte előtt fül-orr-gégészeti fertőzés zajlott és/ vagy láz. A kórokozó legtöbbször vírus, mely a légutak hámján át éri el a belső fület. Általában spontán gyógyul, azonban néha szükség lehet fül-orr-gégészeti elhelyezésre és szteroid adására.
 • Benignus pozícionális paroxizmális vertigo (jóindulatú szédülés): a fej mozgatásakor jelentkező szédülés. Általában elmondható róla, hogy bizonyos fejpozícióban jelentkező rohamszerű szédüléssel (és hányingerrel) járó jóindulatú, ám igen kellemetlen elváltozás. Oka a belső fülben lévő kristályok leválása, melyek így az érzéksejteket tévesen ingerlik. Terápiája egyszerű: megfelelő gyakorlattal a kristályok kimozdíthatóak a belső fülnek egy olyan részébe, melyben már nincsenek érzéksejtek. Az ezt segítő manőverek (Epley) sajnos hányingert provokálhatnak, ezért hányáscsillapító készítmény szedése szükséges lehet.
 • Meniére-betegség: oka a belső fülben található folyadék megváltozása. Tünete a hirtelen, rohamokban fellépő szédülés, amely egyoldali fülzúgással és halláscsökkenéssel (akár hányingerrel és hányással társulva) jelentkezik. A rohamok 10-20 percig olykor akár órákig is tarthatnak. A szédüléses periódusok ismétlődhetnek.
 • Migrén. Ugyancsak társulhat szédüléssel. Néha hallászavar kíséretében zajlik, az esetek egy részében a fejfájás hiányzik. Ilyen migrénforma a harmincas-ötvenes életévekben kezdődik.
 • Központi idegrendszeri elváltozás csak a szédülések hatodában kórismézhető. Sclerosis multiplex, daganat, ischaemia (oxigénhiány), traumás károsodás mind járhatnak együtt kellemetlen mozgásélménnyel.
 • Vertebrobasilaris keringészavar: főleg idősebbekben alakul ki. Hátterében érszűkület, nyaki gerinc elváltozásai állhatnak. Terápiaként keringésjavító infúziók adása, illetve fizioterápia, gyógytorna lehet.

Krónikus szubjektív szédülés

Szinonimája a pszichogén szédülés. Bizonyos látvány, a saját vagy a környezet mozgása általában (nem forgó jellegű szédülést) lebegésérzést vagy kilengést eredményez. Akkor kórismézhető, ha a panasz legalább három hónapja fennáll. Hátterében pánikroham, szorongás vagy személyiségzavar állhat. Kezelésbe pszichiáter szakorvost kell bevonni.

A szédülés diagnosztikája

 • részletes kikérdezés 
 • fizikális vizsgálat belgyógyászati, neurológiai 
 • laborvizsgálat (vérkép, vércukor)
 • képalkotó eljárások (nyaki gerinc röntgen, nyaki ér ultrahang, CT, MRI)
 • EKG 
 • hallásvizsgálat és fül-orr-gégészeti szakvizsgálat 
 • otoneurológiai vizsgálat

Kihez forduljon?

Háziorvos, belgyógyász, neurológus és fül-orr-gégész szakorvosunk segíthet a kóreredet tisztázásában. Gyakran több szakorvos bevonása is szükséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.