2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Hogyan szokjunk vissza a mozgáshoz gyógytornával?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

  Intézetünk vezető gyógytornászát, Fehér Katalint a járványidőszak következményeként fellépő mozgáshiányos állapotról és az ezt ellensúlyozni képes gyógytornáról kérdeztük. Ismerje meg a home office hátrányait és a gyógytorna pozitív élettani hatásait a szakember szemszögéből!

  Fehér Katalin vezető gyógytornász
  Fehér Katalin, a Budai Egészségközpont vezető gyógytornásza

  Kikre nyomta rá leginkább bélyegét a járványidőszakkal járó korlátozások? Lehet az egyik ilyen csoport a home office-ban dolgozók, akiknek nagy mértékben beszűkült a mozgástere?

  Otthoni munkánál az ergonómiailag nem megfelelően kialakított munkakörülmények (például helytelen ülés, nem megfelelően beállított monitor) a stressz, a munkafolyamat megszakításának hiánya, a mozgás-pihenés háttérbe szorítása okozhat gondot. A munka közben felvett helytelen ülés nemcsak a gerincre, hanem az egész szervezetre kedvezőtlenül hat. A nyakon, a háton és a derék tájékon húzódó izmok a fokozott igénybevétel miatt elfáradnak, túlfeszülnek, és kellemetlen érzéseket okoznak. A nyaki gerinc helytelen tartása akadályozza a vér szabad áramlását az agyba, ami gyakori fejfájást, fülzúgást, szédülést, gyengeségérzetet okozhat. A háti gerinc nem megfelelő tartása, a beesett mellkas és a tüdő összenyomása miatt légzésünk felületessé válik, ami fáradékonysághoz és a fizikai állóképesség gyengüléséhez vezet. Az ágyéki gerinc rossz tartása miatt túlzott nyomás alakulhat ki a belső szerveken, ami emésztési zavart eredményezhet. Helytelen és hosszan tartó ülő helyzetben, az előbb vázoltak mellett az alsó végtagok hátsó felszínének nyomódása miatt keringési zavar alakulhat ki. Mindezek együttesen pedig rossz közérzethez, ezáltal a koncentráció-, valamint a teljesítőképesség nagyfokú romlásához vezethetnek.

  Javasoljuk, hogy napközben többször változtassuk meg a gerinc számára statikus, terhelő testhelyzetet és végezzünk nyújtó-lazító-légző és óvatos törzsmobilizáló gyakorlatokat.

  gyógytorna
  gyógytorna

  Gyógytornászként mi a véleménye a szabadtéri sportról? Mindenki számára ajánlható?

  Az otthon, vagy szabadtéren egyénileg végezhető testmozgás, sport a járványidőszakban előtérbe került, de sokan kellő felkészültség nélkül vágnak bele. Fontos a kornak és az aktuális fizikai állapotnak megfelelő, gerinc- és ízületkímélő mozgásformák elsajátítása, a bemelegítés, levezetés, és a nyújtás megfelelő idejű alkalmazása.

  Ha nem a megfelelő mozgásformát választjuk és nem tartjuk be a fokozatosság elvét, akkor helytelenül terheljük, illetve túlterheljük a szervezetünket. Mindez az izomegyensúly felboruláshoz vezethet, az ízületek egyenlőtlen igénybevételét, gerincünk túlterhelődését okozhatja, kihathat a kardiális, pulmonális állapotunkra. Későbbiekben az ízületi porc károsodását, a lágyrészek sérülését, a fájdalom kialakulását, terhelhetőségünk csökkenését eredményezheti. A pszichés állapotunkra is kihat, kudarcélményhez, a mozgással járó öröm elvesztéséhez, a mozgástól való eltávolodáshoz vezethet. Ha a fentiekben említett problémák, nehézségek megoldásában megakadt, forduljon gyógytornászainkhoz bizalommal.
   

  Milyen gyakorlatok, mozdulatsorok segítik a gyógytorna során a mozgáshoz történő visszaszokást?

  A gyógytorna minden esetben állapotfelméréssel kezdődik, melynek célja a páciens aktuális fizikális állapotának meghatározása. Ennek alapján egyénre szabottan elkezdődik a célzott izomerősítés, az izmok rugalmasságának visszaállítása, a törzs-és nagy ízületek stabilitásának növelése, egyensúly- és koordinációfejlesztés, tartáskorrekció, sportspecifikus gyakorlatok.

  gyógytorna
  gyógytorna

  Milyen pozitív élettani hatásokat tapasztalhat a páciens a gyógytorna következtében?

  A rendszeres és megfelelő mozgás növeli a testtudatosságot, erősebbé, rugalmasabbá teszi az izmokat, harmonikusabb lesz a mozgás, és segít elsajátítani a helyes testtartást. Emellett kedvezően befolyásolja a pszichés egyensúlyt, hozzájárul önmagunk jobb elfogadásához, növeli az önbizalmunkat, javítja a hangulatunkat, és jó közérzetet biztosít. Hatékony ellenszere lehet az elhízásnak és jó esélyt ad számos betegség elkerülésére. Testi és szellemi teljesítőképességünk megtartása segít fenntartani a megfelelő életminőséget.

  Milyen rendszerességgel, mennyi ideig lehet szükség a gyógytornásszal való közös munkára?

  A páciens aktuális állapotától és céljaitól függ. Heti rendszerességgel, minimum 5 alkalommal ajánlott. Igény szerint hosszútávú nyomon követésre is van lehetőség.

  Hol zajlik a gyógytorna?

  Intézetünkben a gyógytorna jól felszerelt, egyéni kezelésre alkalmas helyszínen zajlik a Királyhágó utcai rendelőben. 15 széles körű szakmai tapasztalattal rendelkező képzett gyógytornász várja az érdeklődőket.

  Milyen intézkedések teszik biztonságossá a páciensek számára a gyógytornát?

  Az intézetbe való belépéskor lázmérés és (COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos) formanyomtatvány kitöltése, illetve orr-szájmaszk viselése kötelező, mind a páciensek mind a gyógytornászok számára. A torna előtt és után kézfertőtlenítés történik. A torna során használt eszközök, tornaszőnyeg és kilincsek fertőtlenítését minden kezelést követően elvégezzük. Folyamatos szellőztetés biztosított. A nap végén pedig teljes fertőtlenítést végzünk.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont