2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Pulmonológia - Tüdőgyógyászat

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  Mivel foglalkozik a pulmonológia?

  A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

  A legfontosabb tünetek, amelyek a tüdő megbetegedésére utalnak a következők:

  • nehézlégzés, fulladás
  • köhögés
  • váladékképződés
  • mellkasi fájdalom

  A pulmonológia a légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

  A tüdőgyógyászat körébe tartozó betegségek

  Mely tünetek jelentkezésekor gondolhatunk az előbbiekben felsorolt betegségekre?

  Alvási légzésrendellenességek, alvás alatti légzészavar

  Az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt  alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Következményként az apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás. A kivizsgálás részeként szükség lehet az apnoe-szűrővizsgálat elvégzésére.

  Allergia, asthma

  Allergiás betegség egyik formája a rhinitis, amely orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés formájában jelentkezik, gyakran társul hozzá szemviszketés. A másik gyakori megjelenési forma az allergiás asthma. (Magyarországon jelenleg 200.000 regisztrált asthmas beteg van.) Ennek tünete ingerköhögés, sípoló légzés, mellkasi feszülés, nehézlégzés.

  Tüdőgyulladás

  tüdőgyulladást láz, hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj jellemzi. A betegség első 24 és 48 órájában a mellkas röntgen felvétel gyakran negatív, ezért a folyamatos kontroll szükséges.

  Tüdődaganat

  tüdődaganat hazánkban vezeti a daganatos halálozást a férfiaknál és nőknél is. Második helyen áll a vastag és végbéldaganat, harmadik helyen az emlő rosszindulatú daganata. Fáradékonyság, étvágytalanság, súlyvesztés, mellkasi dyscomfortérzés, köhögés, vérköpés, időszakos mellkasi fájdalom szerepel a tüdődaganat tünetei között.

  Tüdőembólia

  A tüdőembóliát nehézlégzés, éles mellkasi fájdalom, köhögés, vérköpés, szapora légzés és pulzusszám jellemzi.

  Krónikus légúti gyulladás (COPD)

  A COPD egy krónikus gyulladásos légzőszervi betegség, amely a légutak csak részben reverzibilis szűkületével jár, fő oka a dohányfüst expozíció. Tünete a krónikus köhögés, köpettermelődés, egyre súlyosbodó nehézlégzés.

  Tuberkulózis

  Tüdőtuberculosisnak kezdeti stádiumban alig vannak tünetei. Az ernyőfénykép szűrésen kiemeltek jelentős része tünetmentes. Légzőszervi tünetként köhögés, vérköpés, általános tünetként étvágytalanság, fogyás, hőemelkedés, éjszakai izzadás jellemzi.

  Reflux

  Reflux betegség esetén a gyomorbennék (tartalom) a nyelőcsőbe, a szájba, és a légúti rendszerbe jutva klinikai tüneteket, valamint reverzibilis vagy irreverzibilis szervi (nyelőcső, garat, légutak) károsodásokat okoz. Típusos tünet a gyomorégés, savas felböfögés. Az atípusos tünet utánozhat szívbetegséget (mellkasi fájdalom, ritmuszavar), légúti betegséget (gombócérzés a torokban, rekedtség, torokégés, kaparás, krónikus köhögés) szájüregi betegséget (fogérzékenység, szájszag, fogkopás).

  Intézetünkben a légzőszervi megbetegedések vizsgálatához megfelelő diagnosztikus háttér áll rendelkezésre. Képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MR), allergén kimutatására bőrpróba (Prick teszt) vagy vérből az allergén specifikus IGE kimutatása, légzésfunkciós vizsgálat, a légúti betegségek kivizsgálásához kapcsolódó társszakmák (fül-orr-gégészetgasztroenterológia) jelenléte.

  Mi a spirometria?

  Légzésfunkicós vizsgálat. Ezzel az eljárással a légzés minőségét, a tüdő térfogatát, a gázcserét és a keringést vizsgáljuk.

  Hogyan történik a vizsgálat?

  Spirométer segítségével. A spirométer egy speciális készülék. Egy egyszer használatos szájcsutora segítségével a készüléken keresztül kell az orvos utasításai szerint lélegezni. A készülékhez csatlatoztatott számítógép megjeleníti a mért értékeket, és összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, és a vizsgált személy által produkált értékekkel együtt megjeleníti.

  Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

  Légzészavar, asztmás tünetek esetén mindenképpen indokolt. A vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának becslésére, a légzészavar eredetének meghatározására. Tekintettel arra, hogy a különböző eredetű légzészavarok jellegzetes, a normálistól eltérő görbével járnak, a spirometriás vizsgálat segítséget nyújt számos betegség kivizsgálásában, azaz további vizsgálatok tervezésében. Az asztma diagnózisának felállításához nélkülözhetetlen a spirometriás vizsgálat.

  A kivizsgálás alapján a gyógyszeres kezelés beállítása megtörténik. A betegség lefolyásától függően vagy az időszakos kontroll, vagy szükség esetén a megfelelő kórházi kezelés biztosítható.

  A cikk dr. Lantos Ákos közreműködésével készült. 

  Tovább az alvási légzésrendellenességek szűrővizsgálatához
   

  Kapcsolódó cikkek

   

  Mivel foglalkozik a pulmonológia? Videónkban Prof. Dr. Strausz János PhD, Intézetünk pulmonológus, onkológus főorvosa ismerteti a komplex, modern tüdőgyógyászat alapelveit és kivizsgálási módszereit. 

  Dr. Várdi Katalin, intézetünk tüdőgyógyász, szomnológus, orvosi rehabilitációs szakorvosa a légzésrehabilitáció komplex és egyénre szabott menetét ismerteti, amely nagyban javítja a légzőszervi megbetegedéssel küzdő páciensek életminőségét.

  Páciens visszajelzés pulmonológiai szakrendelésünkről

  Ha a páciens COVID-fertőzésre utaló tüneteket mutat, szakorvosi döntés alapján antigén gyorsteszt elvégzését kérhetjük.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>