2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Több információ sugárterhelés nélkül - Interjú Dr. Turóczi-Kirizs Róberttel a tüdő MR vizsgálatáról

    Létrehozás dátuma: 2022-11-14

    A tüdő MR vizsgálatával lehetőség nyílik a CT-vel kimutatott különböző elváltozások részletesebb tanulmányozására. Mivel az eljárás újdonságnak számít, ezért különleges szakértelemre van szükség az eredmények kiértékeléséhez, a diagnózis felállításához. Dr. Turóczi-Kirizs Róbert radiológus szakorvost kérdeztük az eljárás előnyeiről, feltételeiről és menetéről.

    Dr. Turóczi-Kirizs Róbert a Budai Egészségközpontban
    Dr. Turóczi-Kirizs Róbert radiológus szakorvos

    A tüdő MR vizsgálata milyen extra információt nyújt a mellkas CT-hez képest?

    A vizsgálat során ugyanúgy több síkban készülnek felvételek és szeleteket látunk a tüdőről, a mellkasról, valamint a további környező lágyrészekről, mint a CT vizsgálatok esetében. Az MR felbontása a lágyrészek tekintetében viszont sokkal jobb, akár kontrasztanyag adása nélkül is lehetőség van a különböző elváltozások megkülönböztetésére. Amellett, hogy lehet következtetni a betegségre, sugárterhelésnek sem tesszük ki a pácienst, ezért az MR használata olyan esetekben is ajánlott, amikor rendszeres kontrollvizsgálatra van szükség.

    Tüdő MR vizsgálat a Budai Egészségközpontban

    Milyen elváltozások mutathatóak így ki? Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?

    A mellkasi betegségek többsége kimutatható MR vizsgálattal, kivételt képeznek a levegőfelszaporodással járó kórképek, pl. a tüdőtágulat és a 4 mm alatti tüdőgócok, melyek biztonsággal csak 80-90%-ban detektálhatók. Tehát tüdőszűrésre, tumorkeresésre nem ez az elsődlegesen választandó módszer, viszont a már azonosított betegségek pontosabb diagnózis felállításában nagy segítséget nyújthat. A tüdő MR vizsgálatával megállapítható, hogy pl. egy tumor mennyire infiltrálja a környező ér struktúrákat, a gátort (a mediastinumot, a két tüdő közti területet, ahol a szív, a nagyerek találhatóak, valamint a légcső és nyelőcső is áthalad rajta), mellhártyát vagy a mellkasfalat. Kimutatható vele a tüdőcsúcsi és a gerinc közeli daganatos betegségek pontos határai, valamint az idegi struktúrák érintettsége. Segítséget nyújt a térfoglaló folyamatok esetében megkülönböztetni az élő és elhalt területeket, elhatárolni a környező következményes gyulladásoktól. Továbbá a mellkasban elhelyezkedő folyadéktartalmú tömlős, cisztás elváltozások, a csecsemőmirigy (thymus) betegségek differenciáldiagnózisa is lehetséges. Elsősorban a fiatalabb populációt érintő, rendszeres utánkövetést igénylő cisztás fibrózis és szarkoidózis CT kontroll vizsgálatai is kiválthatók, így elkerülve a páciens rendszeres sugárterhelését.

    Tüdő MR vizsgálat a Budai Egészségközpontban

    Miért különleges ez a típusú MR vizsgálat?

    Elsősorban a gyakorlatban gyerekeknél készítenek mellkas MR felvételeket, ennek főként sugárhigiénés okai vannak. A vizsgálatok végzéséhez minden esetben szükség van beutalóra, orvosi javaslatra, pusztán a páciens kérésére nem végzünk ilyen vizsgálatot. A tüdő MR Magyarországon még nagyon fiatal terület, kevés olyan radiológus van, aki már tapasztalt benne. Ennek részben az az oka, hogy a CT többé-kevésbé elégséges választ adott a felmerülő kérdésekre, ezért kevesen nyúltak ehhez a módszerhez. A Budai Egészségközpont a magánegészségügyi intézmények között egyedülállóként végez ilyen vizsgálatot, ha a beteg erre javaslatot kap a megfelelő szakorvostól, például tüdőgyógyásztól, mellkassebésztől, belgyógyásztól.

    Dr. Turóczi-Kirizs Róbert a Budai Egészségközpontban

    Mi történik a tüdő MR vizsgálata során, hogyan készüljön fel a páciens?

    A korábban készült mellkas CT (esetleg röntgen vizsgálat) képi és írásos anyagát minden esetben szükséges elhozni. Kontrasztanyagos vizsgálat előtti hat órában tilos a szilárd táplálék fogyasztása, illetve ilyen esetben egy hónapon belül készült vesefunkciós laboreredményekre van szükség. Minden fém eszközt kint kell hagyni az öltözőben, illetve a testbe ültetett fém implantátumok esetében igazolást kell bemutatni arról, hogy a páciens vizsgálható MR-rel. A megfelelő képalkotás érdekében a vizsgálat során egy tekercset helyezünk a háton fekvő beteg mellkasára. Bizonyos esetekben fülhallgatón keresztül adunk instrukciót a ki- és belégzésre a megfelelő felvételek elkészítése érdekében. A páciens a kontrasztanyag beadásakor érezhet egy kis melegséget, de jó vesefunkciós értékek mellett a modern kontrasztanyagoknak érdemi károsító hatása nincs, illetve az allergiás reakció veszélye is elhanyagolható.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább