2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tumormarker

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Az emberi szervezetben számos olyan molekula van, amelynek megváltozott koncentrációja valamilyen betegségre hívhatja fel a figyelmet. Azokat az anyagokat, amelyek normálistól eltérő értékei valamilyen daganatos megbetegedésre utalhatnak, tumormarkereknek nevezzük.

  A tumormarkerek önmagukban nem elegendőek daganatos betegségek diagnosztizálásához, mivel más okokból is emelkedhet ezeknek a fehérjéknek a szintje különböző testnedvekben, illetve kedvező vizsgálati eredmény sem feltétlen jelenti, hogy nem alakult ki daganat sehol a szervezetben. Ezért szövettani vizsgálatra is szükség van a tumormarkerek ellenőrzése mellett. A laborvizsgálatok eredményei viszont kiválóan alkalmazhatók arra, hogy már igazolt daganatos betegség esetén követhető legyen a páciens állapota és a kezelés eredményessége.

  PSA tumormarker vizsgálat (prosztatarák szűrés)

  A PSA-t (prosztataspecifikus antigén) a prosztata mirigyhámsejtjei termelik. Elsősorban az ondóba kerül, de kis mennyiségben a vérbe is bejut, az életkorral együtt növekszik a szintje. Emelkedett koncentrációja utalhat prosztatagyulladásra, jóindulatú prosztata megnagyobbodásra vagy húgyúti fertőzésre is, tehát nem alkalmas prosztatarák diagnózisára, de a rendszeres szűrésre járók között jelentősen alacsonyabb a halálozás kockázata.

  PCA 3 (a prosztatarák előrejelzésére)

  Szintén prosztatarákra utalhat emelkedett mennyisége, azonban szemben a PSA-val sokkal specifikusabb, mivel nem változik a koncentrációja más elváltozások esetén. A PCA3 szintje információt nyújt a daganat agresszivitásáról és segíti az orvosokat a megfelelő kezelés kiválasztásában.

  M2-PK teszt (enzimes béldaganatszűrés)

  Az M2 piruvátkináz (M2-PK) székletből való kimutatásával jól jelezhető a vastagbéldaganat, de más bélbetegségek és hasi betegségek esetén is növekedhet a szintje. Pozitív teszt esetében további diagnosztikus vizsgálatokra, vastagbéltükrözésre van szükség.

  CA 125 és HE4 (petefészekrák korai felismerésére)

  CA 125 (Cancer Antigen 125) a petefészekrák tumormarkere, de szintjét növelheti a medencegyulladás, a menstruáció, az endometriózis, a terhesség, egyéb nőgyógyászati daganatok, valamint a tüdőrák is. A HE4 (Human Epididymis Protein 4) szérumkoncentrációja a petefészek hámeredetű daganataiban szignifikánsan megemelkedik.

  CA 15-3 emlőrák markere

  A CA 15-3 (Cancer Antigen 15-3) tumormarker egy olyan fehérje, amit az emlő sejtjei termelnek egészséges körülmények között, azonban daganatsejtekben fokozott mértékű a bioszintézisük.

  CEA, AFP, CA 19-9 (gyomor-bélrendszeri rák tumormarkerei)

  A CEA (Carcino-embryonalis antigén) tumormarker emelkedett szintje májáttéteket, vastagbél- és végbélkarcinómákat jelezhet, míg az AFP (alfa-foetoprotein) esetében májsejtes karcinóma okozhat a normálistól eltérő laboreredményeket. A CA 19-9 (Cancer Antigen 19-9) szintje epeút- vagy hasnyálmirigy karcinóma miatt lehet magasabb.

  AFP, HCG és LDH (here tumormarkerek)

  A here rosszindulatú daganata a fiatal (20-40 éves) férfiaknál a leggyakrabban előforduló ráktípus. A here bármilyen megnagyobbodása esetén daganatra kell gyanakodni és kivizsgálást kell kezdeményezni, ami urológiai vizsgálattal indul. Daganat gyanújának esetén a tumormarkerek (AFP, HCG és LDH) vizsgálata is nagyon fontos, részben a diagnózis megerősítésére részben a későbbi kezelések, illetve állapotkövetés szempontjából.

  Csomagban elérhető tumormarker vizsgálataink:

  • Here tumormarker csomag tartalma: AFP, HCG, LDH
  • Férfi tumormarker csomag tartalma: AFP, CEA, CA19-9, PSA, fPSA
  • Női tumormarker csomag tartalma: AFP, CEA, CA19-9, CA125, CA15-3

  A leírás Dr. Kocsis Judit PhD onkológus szakorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább