2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Apnoé szűrővizsgálat, szomnológia

  Az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Következményként az apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás.

  Alvás alatti légzészavar, apnoe (OSA) vagy hypapnoe

  A folyamatot idegrendszeri stresszreakció állítja helyre, a szívműködés hirtelen felgyorsul, a vérnyomás felszökik. Az OSA leggyakoribb oka a felső légutak (a hangréstől felfele terjedő, porcos váz nélküli terület) belégzéskor kialakuló összeesése (perifériás típusú, un. obstruktív alvási apnoe).

  Alvás alatt ugyanis az izomelernyedés következtében a légúti ellenállás mintegy kétszeresére nő, amit tovább fokozhatnak helyi tényezők: testsúlyfeleslegből adódó vastagabb nyaki zsírréteg, megnagyobbodott nyelvgyök, ill. lágyszájpad, mandulák, hátrébb álló állkapocs, gátolt orrlégzés, stb.

  Az alvási apnoe rendellenes légzés, amely miatt alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki.

  Miért vizsgáljuk?

  Egy éjszaka folyamán ezek a jelenségek több százszor ismétlődnek lehetetlenné téve a pihentető alvást. Másfelől a folyamatos stressz maradandó károsodást okoz a szervezetben. Különösen figyelni kell magas vérnyomással kezelt és a kezelésre nem megfelelően reagáló páciensek, koszorúérbetegség (5x szívinfarktus kockázat), agyi keringészavar (stroke 2-3x kockázat), szívritmus-zavarok, stb esetén.

  Milyen eredményre számíthatunk?

  Az ismert légzési rendellenesség megoldása jelentős javulást eredményez a fenti betegségekben, prognózisukban és a páciens életminőségében. Nem alszik el többé vezetés közben, munka után még tud fizikai aktivitást végezni, így változik az életmódja, csökken a testsúlya és minden anyagcsere paramétere javul…

  Ki vizsgálja?

  Elsősorban belgyógyászok, kardiológusok, fül-orr-gégészek és gasztroenterológusok rendelik el a szűrővizsgálatot, akik terápia rezisztens magas vérnyomás vizsgálata, vagy horkolás, vagy gégészeti, ill. reflux (nyelőcső visszafolyás) betegség vizsgálatánál nézik az alvási apnoek, hypapnoek számát. Kiemelendő foglalkozás-egészségügyi okból minden napi több órát autóban töltő munkakörnél, így orvos látogatóknál, beszerzőknél, nem is beszélve a hivatásos gépjárművezetőknél.

  Kérheti a vizsgálatot mindenki, aki az alábbi tüneteket észleli

  • horkolás, ami általában szaggatott jellegű, nem egyenletes

  • éjszakai erős izzadás, nyugtalan alvás

  • impotencia

  • fáradt ébredés, szájszárazság, néha fejfájás

  • napközben fokozott alváskésztetés monoton viszonyok között

  • koncentrációzavar,

  • fizikai teljesítőképesség romlása

  • elhízás

  Miből áll a szűrővizsgálat?

  A vizsgálat teljesen fájdalmatlan. Orrnyomás kanül és pulzoximéter (egy ujjra helyezett gumi érzékelő) mellett egy kis műanyag készüléket (rekordert) kell a páciens mellkasára kötni, aki ebben a szerelékben tölt egy éjszakát. A készüléket az asszisztens összeállítja, tájékoztatóval ellátja és otthon lefekvés előtt kell önállóan felhelyezni.

  Hogyan értékeljük a leletet?

  A szűrő készülék a légvételek és horkolás száma és áramlása valamint a pulzoximéter (vér oxigén telítettség mérő) adatai alapján a következő adatokat adja ki:

  • AHI, azaz apnoé és hypapnoé indexet ad meg

  • apnoé = levegő beáramlás nélküli légvétel, vagy a levegőáramlás csökkenése 0-20%-ra,

  • hypapnoé = légvétel elégtelen levegőáramlással, azaz a levegőáramlás csökkenése, ami 10 másodpercig, vagy annál tovább tart), és

  • a vér oxigén telítettségét (szaturációs adatokat).

  Értékelés

  Nemzetközi egyezmény alapján kórosnak a 10 sec-ot meghaladó légzésszünetet tekintjük. Mivel ez néha egészségesekben is létrejön, szükséges az óránkénti gyakoriságát is megadni. Ha az AHI óránként 5 fölött van, már kóros. A legalacsonyabb szaturációs adatok ill. az oxigén deszaturációs index eltérése is a további vizsgálatokra, ill. kezelésre hívja fel a figyelmet.

  Szomnológiai vizsgálatot indokol, ha az AHI nagyobb mint 10/h, illetve a 90% alatti deszaturáció az éjszaka folyamán több, mint 5 min. A diagramon a piros zónába mutató nyíl is segít a lelet értékelésében, azaz mutatja a kóros tartományt.

  Milyen vizsgálatokra van szükség mielőtt szomnológushoz fordul?

  Leggyakrabban belgyógyász és belgyógyász társszakma EKG és laborvizsgálatok végzése után dönt az alvási légzés rendellenességek vizsgálatáról. Továbbá a tüdő légzésfunkciós vizsgálatát (spirométer) kell elvégeztetni, amit majd a tüdőgyógyász szomnológus értékel ki. Miután a leggyakoribb ok a felső légúti eltérés, azért a szomnológia felkeresése előtt arcüreg röntgen felvétel kell készüljön. Az intézményünkben három kérdőív kitöltésére kérjük, mielőtt a szomnológiai rendelésünkre befáradna.

  A cikk dr Várdi Katalin közreműködésével készült. 


  Kapcsolódó cikkek

   

  Dr. Várdi Katalin, intézetünk tüdőgyógyász, szomnológus, orvosi rehabilitációs szakorvosa az alvásorvoslás keretében gyógyítható panaszokról világosítja fel pácienseinket. Hogyan befolyásolja az alvási apnoé ébren töltött óráinkat? Lehet-e veszélyes a horkolás? Miért vonják vissza a jogosítványát annak, akinél helytelen az alvásstruktúrát figyeltek meg?

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább