A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Szívritmuszavar

A szívritmuszavar

A szívritmuszavarok a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelentik. Viszonylag gyakori betegségnek számítanak, melyek a szív különböző más betegségeivel együtt fordulnak elő, amolyan kapcsolt betegségként. Előfordul azonban veleszületett szívritmuszavar is. Egy felosztás alapján megkülönböztetünk a pitvarokban és a kamrákban létrejövő ritmuszavarokat, valamint az ingerületképzés és -vezetés zavarait. A gyakorlat szempontjából azonban a nagyon gyors és nagyon lassú szívfrekvenciával járó ritmuszavarokat érdemes kiemelni, mert ezek kezelése sokszor azonnali teendőket igényel.

 

A szívritmuszavar tünetei

A közismert szívritmustünetek a heves szívdobogásérzés, erős szívdobbanások, kihagyások, kalimpálások. A ritkábban szívritmuszavarral összefüggésbe hozott tünetek a nehézlégzés, szívtáji fájdalom, gyengeség, csökkent teljesítmény, szédülés, rövidebb-hosszabb eszméletvesztések.

A szívritmuszavar diagnosztikája

Akut rosszulléttel járó esetben mentők kihívása szükséges az életveszély elhárítása végett. Máskülönben a háziorvos megítélése alapján kórházban, vagy járóbeteg-ellátás keretein belül történik a kivizsgálás kardiológus vezetésével. A diagnosztikai eszközök: EKG, 24 órás EKG-monitorozás (Holter-EKG), többnapos EKG-monitorozás (loop recorder), terheléses EKG, szív ultrahang vizsgálat, ún. elektrofiziológiai vizsgálat. A vizsgálati leletek kiértékelésével a kardiológus megállapítja a szívritmus fajtáját és kezelési módjait.

A szívritmuszavar kezelése

A szívritmuszavarok kezelésénél a leggyakrabban különböző gyógyszereket alkalmaznak. Ezen kívül alacsony szívfrekvenciával járó ritmuszavarokban és kihagyásoknál ritmusszabályzó, ún. pacemaker beültetése egészíti ki a szív. Speciális esetekben defibrillációs funkcióval is felszerelt pacemakert beültetése is lehetséges, mely a hirtelen szívhalált védi ki. Az elektrofiziológiai a kardiológia azon ága, mely a szívüregek belsejéből számos pontból elvezett EKG alapján tudja megállapítani majd kezelni a ritmuszavarokat.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.