2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Cimino fistula készítése

  Krónikus vesebetegség esetén a hemodialízis elvégzéséhez cimino fistula (vagy arterio-venosus fistula) elkészítése szükséges.

  Anatómia és funkció

  A krónikus vesebetegség miatt szükségessé váló művesekezelés egyik formája a hemodialízis (HD). Ennek során a beteg vére a dializátor szűrőbe kerülve kapillárisokon átáramlik, majd a dializátor másik végén a kapillárisokból a megtisztított vér ismét egy csőben (vérszerelék) egyesül. A dializátorban a kapillárisok között a vérrel ellentétes irányban áramlik a dializáló folyadék. A kapillárisok oldalán apró pórusok (lyukak) vannak, amelyeken keresztül megtörténik az anyag- és folyadékcsere a vér és a dializáló oldat között.

  Cimino fistula készítése

  Ezen folyamat elvégzéséhez olyan be- és kimeneti nyílásra van szükség a betegen, ahonnan biztonsággal, jó áramlással nyerhetünk és adhatunk vissza vért. Ezt vagy egy tartós kanül, központi vénába való beültetésével, vagy egy felszínes véna és egy artéria összekötésével oldhatjuk meg. Ez utóbbi lehetőség esetén a csukló, vagy könyökhajlat a legalkalmasabb.

  Cimino fistula készítése

  Miért szükséges a műtét?

  A kellően tág és a felszínen hosszabban végig futó véna artériához csatlakozása csak műtéti úton megvalósítható jelenleg.

  Mi történik a műtőben?

  A műtétet helyi érzéstelenítésben, tehát éber állapotban végezzük.

  A steril műtéti terület létrehozását követően kipreparáljuk a jelzett artériát és vénát, majd a vénát a kéz felé lekötve nyerünk egy szabad véget, amelyet a vérzésmentesen kirekesztett artérián készített nyílásra varrunk. A kirekesztés megszüntetését követően a keringés azonnal megindul és a továbbiakban az artéria nem csak a kéz vérellátását biztosítja, hanem ezzel egyidőben a vénát is feltölti vérrel. Ha nem tapasztalunk vérzést és a fisztula jól működik, akkor általában felszívódó fonallal zárjuk a sebet.

  Minden műtét során adódhat olyan nem várt körülmény, fejlődési rendellenesség, túl meszes ér, ami miatt a műtét nem folytatható, annak technikai korlátai miatt.

  Mi történik önnel közvetlenül a műtét után?

   A műtét után néhány órás megfigyelést követően haza mehet a beteg. Otthonában a sebeket naponta szükséges kötözni és bőrfertőtlenítő oldattal tisztítani. A sebeket 3 napig nem érheti víz.

  A műtéti varratokat - amennyiben nem felszívódó típusúak - általában a műtétet követő 7. napon vesszük ki; eltérés ettől lehetséges az operáló sebész utasításának megfelelően. Kontroll csak panaszok esetén szükséges.

  A fisztulát tornáztatni kell, ami a legkönnyebben egy szivacs, vagy puha gumilabda többszöri összeszorításával végezhető a legegyszerűbben. Általában 4-6 hét után tágul ki kellően a felszínes véna, és válik alkalmassá a haemodialízis kezelésre.

  A műtétet követően a beteg nephrológusával ellenőrizteti a fisztulát.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!