2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Organikusan fejlődő magánkórház - Interjú Dr. Hidas Péter osztályvezető főorvossal

    Létrehozás dátuma: 2023-03-13

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-03-17

    Miben emelkedik ki a Budai Egészségközpont privátkórházi részlege a többi magánszolgáltató közül, mire ad lehetőséget a hatalmas járóbetegellátási és diagnosztikai háttér, milyen körülmények várják a gyógyulni vágyó pácienseket és milyen fejlesztések várhatóak a magánkórházi ellátásban? Tudja meg a válaszokat a HVG riportjából, melyet Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készítettek! 

    Mennyivel nyújt többet a Budai Egészségközpont, mint a többi magánszolgáltató?

    H. P.: A magánkórházak között a Budai Egészségközpontban két olyan terület is van, ahol többet tudunk nyújtani, mint a többi intézet. Egyrészt nagyon komoly tradíciókkal rendelkező és az egyik legrégebbi magánszolgáltatóként hatalmas járóbetegellátási háttér áll mögöttünk: a mintegy 300 orvossal, akik a Budai Egészségközpontban rendelnek, 45 szakterületet képviselünk. Ez egy olyan bázis, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen betegséggel is kerüljön be a fekvőbeteg részlegünkre egy páciens, gyakorlatilag az összes szakterületen tudunk konzíliumot kérni, lefedjük a legtöbb szakterületet. Csak, hogy néhány példát említsek, a pulmonológiát, a kardiológiát, az endokrinológiát, a gasztroenterológiát, a sebészetet, a fül-orr-gégészetet, a bőrgyógyászatot, a szemészetet, az urológiát, de vannak neurológusaink és pszichiátereink is. Fekvőbeteg osztályunknak az egyik fő pillére az ortopédia, itt van a legnagyobb betegforgalmunk. A második helyen a gerincsebészet áll. Ennek az is oka, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központtal egy épületben működünk, ahol a magyar viszonylatban a legjobb gerincspecialisták tevékenykednek. Ez a szint a nemzetközinél is magasabban van, emiatt nagyon sok külföldi beteg is megkeres bennünket.

    Amiben még különlegesek vagyunk, az az intenzív osztályos háttér. Tudomásom szerint nincs másik fekvőbetegeket is fogadó magánszolgáltató Magyarországon, ahol intenzív terápiás osztály is működik. Nálunk egy 18 ágyas, kettes progresszivitás szintű intenzív terápiás osztály található, -ez azt jelenti, hogy orvosaink gyakorlatilag mindent meg tudnak oldani. Bármi történjen is egy beteggel az osztályon vagy a műtőben – ez a leggondosabb ellátás mellett is előfordulhat – akkor ott van az intenzív osztály, ahol a legtöbb szövődményt képesek vagyunk kezelni.

    Dr. Hidas Péter PhD, a Budai Egészségközpont osztályvezető főorvosa
    Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvos

    Említette az orvosokat, de milyen a diagnosztikai háttér?

    H. P.: Diagnosztikai hátterünk is nagyon komoly, az egyik legprofesszionálisabb digitális röntgennel rendelkezünk. Működik nálunk két MR is, az egyik 1,5, a másik pedig 3 teslás és lágyrész ultrahang lehetőségünk is van. Gyakorlatilag az összes vizsgálatot el tudjuk végezni kezdve a koronária CT-től egészen a kontrasztanyagos vizsgálatokig.

    Milyen körülmények között gyógyulhatnak pacienseik?

    H. P.: Jelenleg 36 ágyunk van a fekvő részlegen. A betegeket két egyágyas apartman is várja, itt a külön fürdőszoba mellet egy nappali és egy konyharész is található. A betegek maguk választhatják ki, mit kívánnak enni, az ételeket minden nap catering szolgálat szervírozza. Ezen kívül 17 kétágyas szobánk van, ugyancsak külön fürdőszobával, televízióval és wifi-vel.  Két dietetikust is delegáltunk az osztályhoz, akik felmérik a páciensek táplálkozási szokásait, kívánságait és diétás megkötöttségeiket és ennek alapján állítják össze a személyre szabott étrendet. A pácienseink rehabilitációjával 15 fős gyógytornász csapatunk foglalkozik. Emellett tíz ágyon indítjuk új ambuláns beavatkozási egységünket, ahol altatásban is végzünk urológiai, sebészeti, érsebészeti, kézsebészeti beavatkozásokat.

    Dr. Hidas Péter PhD, a Budai Egészségközpont osztályvezető főorvosa

    A BEK-ben egy prosztatadaganat biopsziás referenciaközpont is működik.

    H. P.: Igen, erre nagyon büszkék vagyunk. A prosztata daganatok szűrése fizikális vizsgálatokkal, illetve laborral, a prosztataspecifikus antigén, a PSA szintjének a mérésével kezdődik. Ha itt olyan elváltozást találunk, amely felvetheti egy daganatos betegség lehetőségét, akkor a három teslás MR-ben egy kontrasztanyagos vizsgálat következik, ami nagyon pontosan feltérképezi a prosztata állományát és kimutatja a legkisebb elváltozásokat is. Ha ez alapján a radiológus és az urológus további vizsgálatokat tart szükségesnek, akkor végzik el a fúziós biopsziát. Itt a mesterséges intelligencia segítségével hajtjuk végre a beavatkozást: egyrészt nem a hagyományos módszerrel, a végbélen keresztül szúrják meg a prosztatát a mintavétel érdekében, hanem a gáton keresztül, ahol jóval kisebb a fertőzés veszélye. Másrészt ezzel az eljárással sokkal célzottabb a mintavétel, így nagyobb valószínűséggel sikerül azt a területet elérni, ahol az elváltozás van.

    Milyen fejlesztéseket terveznek?

    H. P.: Az egészségközpont folyamatosan monitorozza a páciensek igényeit. Az egyik fontos előrelépés az obesitológia, az elhízás komplex kezelése lesz. Ennek része a belgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás, a pszichés faktorok feltérképezése is. A vizsgálatok után elindítunk egy testsúlycsökkentési programot, és ha igény és szükség van rá, akkor hasi sebészeink bariátriai eljárásokkal is segíthetnek. Közben a már meglévő szakmai területeken is előre lépünk, és haladunk felfelé a progresszivitási szinteken. Több alkalommal végeztünk már sikerrel laparoszkópos vesedaganat-eltávolítást, ez a beavatkozás már magasabb szintű felkészültséget és kórházi hátteret igényel.

    Egyértelmű, hogy egyre többen veszik igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat. Mennyire készülnek fel erre a biztosítók és az egészségpénztárak?

    H. P.: A magánellátás valóban szárnyal, az állami ellátásban ugyanis gyorsan nő a várólisták hossza. Nagyon sok olyan beavatkozás van – például csípő- vagy térdprotézis – ahol egyes központokban három évnél is többet kell várakozni. Ha egy beteg elviselhetetlen fájdalmakkal küszködik és mozgásában is korlátozott, akkor felmerülhet, hogy vesz egy nagy levegőt, és elvégeztet magának egy valóban nem olcsó műtétet, amivel viszont jobb életfeltételeket vásárol magának a hátralévő évekre. Egyre több biztosító nyújt már magánegészségügyi szolgáltatást, -nekünk is sok biztosítóval van szerződésünk. Első körben leginkább az alapszolgáltatásban a járóbeteg ellátást és az éves menedzser szűréseket finanszírozták, de manapság már majdnem minden biztosítónak van kisműtétekre egynapos műtétekre szóló csomagja is. Szerintem a piac exponenciálisan fog növekedni, mert a biztosítók is felismerik ebben az üzletet és az emberek is igénylik ezeket a lehetőségeket. A biztosítók mellett ott vannak az egészségpénztárak is, s betegeink nálunk is elkölthetik egészségpénztári megtakarításaikat.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább