2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Gyermek nőgyógyászattal kapcsolatos kérdések

  Miben más a gyermeknőgyógyászat, mint a normál nőgyógyászat?

  A gyermek-nőgyógyászati szakrendelés feladata a 18 éven aluli gyermek- és a kamaszlányok speciális nőgyógyászati ellátása. Ezt a szakvizsgát második szakvizsgaként vagy nőgyógyászok, vagy gyermekgyógyász szakorvosok teszik le. A nemi szervek rendellenességeinek, betegségeinek kezelésekor a kislányok vagy tinédzserek életkorának megfelelően, fokozott körültekintéssel, tapintattal járnak el.

  Milyen esetben ajánlatos felkeresni a gyermek-nőgyógyászati szakrendelést?

  A menzesszel kapcsolatban gondot okozhat, ha túl korán, tíz éves kor alatt kezdődik, vagy ha szokatlanul későn, 15 éves koron túl jelentkezik. Mindenképpen ki kell vizsgáltatni az okát, ha szokatlanul bőséges vérzést, nagy vérvesztést okoz, vagy ha erős fájdalommal, heves rosszulléttel jár, annyira, hogy a kislány szokott életvitelét megzavarja, például nem tud iskolába menni, feküdnie kell a vérzés idején. A menstruációs zavarok mellett a szeméremtest gyulladásai miatt fordulnak leggyakrabban gyermeknőgyógyászhoz. A fiatal lányoknak a szexuális élet elkezdése előtt érdemes felkeresni a területi gyermek-nőgyógyászati szakrendelést, ahol fogamzásgátlási tanácsokat is kaphatnak.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  Az első alkalommal a vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik. Ennek során mód van a kislány és a kísérője megnyugtatására, a szokatlan helyzet miatti szorongásuk oldására, emellett fel lehet tárni az előzményeket, az esetleges korábbi betegségeket, alkalmazott gyógyszereket, tisztálkodási szokásokat, a menstruáció jelentkezésének időpontját, a vérzés jellegét, meg lehet beszélni a panaszokat, a lány esetleges szexuális életével kapcsolatban a védekezés legmegfelelőbb módját.
  A fizikális vizsgálat következik, súly- és magasságméréssel, emlővizsgálattal, majd a nemi szervek vizsgálatával. Gyulladás, fokozott hüvelyváladék esetében a vizsgálat része a hüvelyváladék-minta vétele is az összesimuló hüvelyfalak elválasztására alkalmas, résnyire nyitható „kacsa” segítségével. Szükség esetén az orvos laboratóriumi vér és vizeletvizsgálatot, ultrahangfelvételt javasol, felírja a szükséges gyógyszereket, tanácsokat ad a továbbiakra.

  Szűz lányok esetében hogyan történik a vizsgálat?

  Nincs ok a félelemre: kicsi gyerekek vagy szűz lányok hüvelyének vizsgálata szükség esetén történhet végbélvizsgálat útján is, de egy ujjal tapintva vagy a vékony hüvelytükörrel, az ún. kacsával a hüvely is vizsgálható a szűzhártya sérülése nélkül.

  Fájdalommal jár-e a vizsgálat?

  A női szervek vizsgálata (beleértve a has áttapintását és a hüvelyi vizsgálatot, kenetvételt is), nem fájdalmas, legfeljebb kicsit kellemetlen. Érdemes a gyereket a korának megfelelően tájékoztatni, milyen lesz a vizsgálat és miért van szükség rá. Ha tudja, mi fog történni, nem fog félni tőle és gond nélkül túl lesz a „megpróbáltatáson”.

  Hogyan lehet a vizsgálatra felkészülni?

  Különleges előkészületekre nincs szükség. Már menstruáló lány esetében az időpont megbeszélésekor ügyelni kell arra, hogy az ne essen a menzesz idejére. Szerencsés egy könnyen le-felvehető ruhában érkezni. A vizsgálat előtti tisztálkodásnál nem tanácsos hintőport vagy krémet, kozmetikumot használni a hüvelybemenet környékén, mert ez zavarhatja a diagnózist. Nagy segítség, ha a menstruáló kamaszlányok menzesznaptárt vezetnek, hiszen a vérzés jelentkezésének ideje, időtartama, jellege fontos információ. Az orvossal való találkozás előtt a gyermekét kísérő anyukának és az önállóan vizsgálatra jövő kamaszlánynak egyaránt érdemes összeírni azokat a kérdéseket, amelyeket fel szeretne tenni, nehogy a helyzet szokatlansága miatti idegesség elfeledtesse vele.

  Mikor van itt az ideje az első menstruációnak?

  Az első menzesz 11 és 14 éves kor között szokott jelentkezni, de előfordul ennél korábban is. A 9-11 éves kor közötti időpontot sem tekintik kórosnak, de azért az ennél is korábban jelentkező vérzés esetében mindenképpen érdemes gyermeknőgyógyászhoz fordulni.

  Hány éves kortól ajánlott a méhnyakrák elleni védőoltás?

  Az ajánlott időpont nem életkorhoz, hanem a szexuális élet elkezdéséhez köthető inkább, legjobb annak elkezdése előtt beadatni.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.