2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Gyomortükrözés

  A gyomortükrözés a tápcsatorna felső szakaszának (nyelőcső, gyomor, nyombél) endoszkópos vizsgálata. Ez a jelenleg ismert legkorszerűbb vizsgálati módszer a nyelőcső, a gyomor és a nyombél felső része betegségeinek (pl. gyulladás, fekély, rosszindulatú daganat) felismeréséhez és azonosításához. A vizsgálat során szövettani mintavételre van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis.

  Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!).  

  Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

  Tükrözéses (gyomortükrözés) vizsgálatot nem minden gasztroenterológus szakorvos végez, bejelentkezés előtt erről kérjük tájékozódjon a „Gasztroenterológia – endoszkópia” szakrendelések aloldalon.

  Gyomortükrözés a Budai Egészségközpontban

  Bejelentkezés, fizetés

  Kedves páciensünk! A gyomortükrözéses beavatkozásokra kérjük, hogy telefonon, vagy a recepción személyesen szíveskedjen időpontot kérni. Az időpontfoglalás 34.000.-Ft előleg befizetésével lehetséges, amit közvetlenül a recepción készpénzzel, vagy bankkártyával kérünk kiegyenlíteni. Telefonos időpontfoglalás esetén, ill. kérésre díjbekérőt küldünk e-mailen és átutalással tudja befizetni az előleget. Amennyiben az nem érkezik be a díjbekérő kiküldését követő 48 órán belül, az időpont törlésre kerül. A beavatkozás elvégzése után az előleg összegét a végszámlából levonjuk.

  Szíves tájékoztatására jelezzük, amennyiben a beavatkozás időpontját megelőző 72 órán belül mondja le a vizsgálatot, vagy lemondás nélkül nem jelenik meg, úgy az előleg összegét sajnos nem áll módunkban visszatéríteni.

  Köszönjük megértését és együttműködését!

  Milyen előkészületet igényel az endoszkópia elvégzése?

  A vizsgálat előkészítést nem igényel, mindössze az időpontot megelőzően legalább 6 óra éhezés szükséges.

  Fontos, hogy amennyiben szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, amelyekről orvosa tájékoztatja Önt.

  • Az altatáshoz mindenképpen szükséges vérvétel és EKG. Ha Ön 6 héten belüli leletekkel rendelkezik és orvosa ezeket megfelelőnek találja, akkor nem szükséges újabb vizsgálat. Természetesen az altatás előtt az altatóorvos megvizsgálja Önt és áttekinti leleteit.

  • Amennyiben Önnek valamilyen krónikus betegsége (szívbetegség, cukorbetegség stb.) van, amely az altatás szempontjából kockázatot jelenthet, akkor orvosa a vizsgálatot megelőző konzultációt javasol az altatóorvosnál annak eldöntésére, hogy altatható-e, és ha igen, milyen további előkészületek szükségesek.

  • Az altatásos vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot (vizet sem) fogyaszthat!

  • Amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjük előre jelezze a vizsgáló orvosnak!

  Hogyan zajlik a gyomortükrözés?

  A vizsgálat során egy speciális műszert, gasztroszkópot vezetünk a tápcsatornába a szájon át. Az endoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben egy fényforrás és egy videokamera is található, melynek segítségével a vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. A gasztroszkópia során a vizsgáló alaposan átvizsgálja a nyelőcső, a gyomor és a nyombél felső részének nyálkahártyáját és redőzetét. Az elváltozásokból szükség szerint szövettani mintavétel történik. A vizsgálat időtartama általában 5-10 perc.

  Éber állapotban a vizsgálat kellemetlen lehet az öklendezés és a levegőbefújás okozta gyomorfeszülés miatt. A vizsgálat altatásban teljesen fájdalommentes! A Budai Egészségközpont Intenzív Osztálya kórházi szintű szakértelmet és biztonságot garantál az altatáshoz.

  A vizsgálatokat szakembereink hétfőn, kedden és csütörtökön délután 2 órától végzik, előjegyzés alapján délután 1-től. A beavatkozást követően, amennyiben nem lép fel komplikáció, a páciens kísérővel még aznap hazamehet. (Autót viszont még nem vezethet.)

  Hol történik a gyomortükrözés?

  A Budai Egészségközpont endoszkópos laboratóriumában. Egységünk a HD felvételekre is képes Fujinon 600 videoendoszkópot használja, a biztonságos fertőtlenítést garantáló endoszkóp mosógéppel és az altatáshoz szükséges eszközökkel, valamint a szükséges gyógyszerekkel felszerelt.

  Az emésztőszervi endoszkópos vizsgálatok (gyomor- és vastagbéltükrözés) során gyakran történik mintavétel (biopszia), szövettani vizsgálat céljából.

  Ennek indoka többféle lehet:

  • Mintát veszünk ép nyálkahártyából is, ha csak mikroszkóposan kideríthető elváltozást, betegséget keresünk (pl. mikroszkópos vastagbélgyulladás gyanúja esetén).
  • Mintát veszünk, ha a gyomor- és/vagy a bélnyálkahártya gyulladásos jeleket mutat. A mikroszkópos vizsgálatból megtudjuk a gyulladás aktivitását és természetét. A gyomor gyulladása esetén vett szövettani mintából külön festéssel mikroszkópos Helicobacter pylori meghatározás is történik.
  • Mintát veszünk minden daganatos jellegű elváltozásból (pl. bél polip, idegen szövet), hogy eldöntsük annak jó- vagy rosszindulatú jellegét. A kisebb vastagbél polipok, amelyek speciális optikával megtekintve sem mutatnak rosszindulatúságra utaló jegyeket, endoszkópos eltávolításuk után egészében kerülnek szövettani vizsgálatra.   

  A vizsgálat után orvosa tájékoztatja Önt, hogy miért vett szövettant és a felmerülő kérdéseket megválaszolja. 

  Az eredmény Intézetünkbe történő megérkezését követően a szövettani leletet gasztroenterológus szakorvos látja és amennyiben az eredmény nem igényel azonnali személyes vagy telefonos megbeszélést, akkor kiadható jelzéssel és orvosi pecséttel látja el. Ezt követően a Budai Egészségközpont a leletet megküldi Önnek. Amennyiben kérdés merül fel, vagy kezelőorvosa kontrollvizsgálatot, illetve további kezelést javasolt, kérjük foglaljon időpontot kezelőorvosához.

  Amennyiben a szövettani lelet rosszindulatú, akkor orvosa vagy helyettese telefonon fogja keresni. Ha a vizsgálat után, az endoszkópos kép alapján kezelőorvosa már jelezte, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, akkor küldjük az aláírt leletet és azzal a megbeszéltek szerint kell jelentkeznie a további ellátásra. 

  A szövettan eredményének érkezése és szakorvosi jóváhagyása átlagosan 2-3 hét. 

  Gyakran ismételt kérdések a gyomortükrözésről

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>