2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Koronavírus fertőzés elleni oltóanyagok Magyarországon

  Az alábbiakban a Magyarországon kapható koronavírus elleni vakcinák tulajdonságait foglaljuk össze. Az oltások működéséről szóló általános összefoglalásunkat ezen a hivatkozáson érik el, a vakcinák előállításának menetéről pedig itt olvashatnak.

  mRNS típusú vakcinák

  • Comirnaty (Pfizer/BioNTech)
  • Moderna (Moderna)

  Mindkét oltóanyag új technológiával készült. A koronavírus tüskefehérjéjének genetikai kódját egy lipidburokban található mRNS molekulával juttatják be a sejtbe, ennek segítségével a sejt elő tudja állítani a tüskefehérjét, amely a sejt felszínére kerülve immunválaszt vált ki a szervezetből. A vírus semmilyen formában nem kerül szervezetünkbe ezzel az oltóanyaggal.

  Vektor alapú vakcinák

  • Vaxzervia (Astra Zeneca)
  • Szputnyik V (Gamaleja)
  • Johnson & Johnson

  A vektor alapú vakcinák fejlesztésénél szintén egy új technológiát alkalmaztak, bár ez a technológia már évek óta ismert és kutatott. Lényege, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének a génjét egy olyan DNS-szakasszal juttatják be a szervezetbe, amelyet egy adenovírushoz kapcsolnak. Az alkalmazott adenovírussal az emberi szervezet nagyon ritkán vagy még nem találkozott korábban, így kiváltható az immunválasz (az adenovírusok egyébként megfázásszerű megbetegedést okoznak). Az AstraZeneca esetében csimpánz adenovírust használnak vektorként a DNS bejuttatásához, míg az orosz vakcina két különböző humán eredetű adenovírust tartalmaz. Ennek oka, hogy mivel az adenovírus humán eredetű, ha a szervezet esetlegesen immunválaszt generálna az egyik ellen, a másik miatt a vakcina hatásossága nem csökken.

  Elölt koronavírust tartalmazó vakcina

  • Sinopharm (kínai oltóanyag)

  Az oltóanyag évtizedek óta létező és számos ma használatos oltásnál is alkalmazott technológiával készült: a vakcina elölt koronavírust tartalmaz, így a szervezetbe jutva megbetegedést nem tud okozni, a fehérjéi azonban immunválaszt váltanak ki.

  Oltási reakciók

  Mindegyik vakcináról elmondható, hogy a beadás után enyhe, általános tünetekkel jelentkező oltási reakció alakulhat ki, egyéni jellemzőktől függően. Ezek gyakoriságuk sorrendjében a következők: az oltás helyén kialakuló reakció (bőrpír, duzzanat, fájdalom), fáradtság, fejfájás, izomfájdalom, láz és hidegrázás.

  Általánosságban elmondható, hogy az oltást követően kialakuló mellékhatások átlagosan a beadás utáni 6-12 órában jelentkeznek, és a legtöbb esetben 2-3 napon belül, ritkán egy héten belül spontán elmúlnak. Gyógyszeres tüneti kezelésre (pl. fájdalomcsillapítás, kiütések kezelése stb.) általában nincs szükség, azonban, ha a vártnál erősebbnek érzi az oltás után tapasztalt reakciót, mindenképp érdemes orvosi tanácsot kérni.

  Ha bárki bármilyen szokatlan mellékhatást tapasztal az oltásokkal kapcsolatban, esetleg gyógyszer-interakció lehetősége merül fel, az oltó orvosnak, az észlelő orvosnak vagy az oltott személynek lehetősége van jelenteni azt az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) számára www.ogyei.gov.hu honlaptól letölthető űrlapon

  Emlékeztető oltások

  A COVID-19 megbetegedés vagy koronavírus elleni oltás utáni védettség ellenanyag tesztekkel ellenőrizhető. A kialakult immunvédelem azonban nem zárja ki a megfertőződés esélyét, de csökkenti a súlyos következmények kialakulását. Mivel az oltás után a vérből kimutatható ellenanyagszint csökken, ezért fél évvel az eredeti immunizáció után ajánlott az emlékeztető (ún. booster) vakcinát is beadatni, amire az mRNS oltóanyagok ajánlottak. Ezt szokás „harmadik oltásként” is nevezni, mivel a legtöbb oltóanyag két dózis után fejti ki hatását, azonban ez az elnevezés félrevezető lehet, mert létezik egydózisú vakcina is (Johnson & Johnson). Idősebb és veszélyeztett személyek számára második emlékeztető vakcina (melyet sokan negyedik oltásként emlegetnek) is igényelhető.

  Új oltóanyag emlékeztető oltásra

  A Moderna legújabb, úgynevezett bivalens vakcinája, a Spikevax mind az eredeti, vuhani, mind a télen megjelent első, BA.1 jelű omikron variáns ellen hatásos. Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják, de szeptember végétől már bárki (jelenleg 18 évesnél idősebb) regisztrálhat a kórházi oltópontokon erre az oltóanyagra.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.