2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Gasztroenterológia-endoszkópia

  Az endoszkópos vizsgálatok a tápcsatorna (a nyelőcső, a gyomor és a nyombél, valamint a vastagbél) betegségeinek felismerésére és a szükséges szövettani mintavételre szolgálnak. A vizsgálatokat gasztroenterológus szakorvosaink végzik.

  Polipok eltávolítása - polipektómia

  A polipektómia egy endoszkópos műtéti megoldás, melynek során a vastagbélben növekedő polipok eltávolítására szolgál hasi műtét elkerülésével.

  Az ellátás előjegyzés alapján történik, a Budai Egészségközpont Szakkórházában (1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3). A kezelés előtt speciális előkészítés szükséges, melynek pontos betartása nélkül a beavatkozás nem végezhető el! A kórházi tartózkodás időtartama körülbelül 4-6 óra, egyes esetekben ennél hosszabb is lehet!

  Gasztroenterológia vizsgálathoz szükséges endoszkóp.

  Hogyan jelentkezzek endoszkópiára?

  Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!).  

  Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

  Tükrözéses (endoszkópos) vizsgálatot nem minden gasztroenterológus szakorvos végez, bejelentkezés előtt erről kérjük tájékozódjon a „Gasztroenterológia – endoszkópia” szakrendelések alodalon.

  Bejelentkezés, fizetés

  Kedves páciensünk! Az endoszkópos beavatkozásokra kérjük, hogy telefonon, vagy a recepción személyesen szíveskedjen időpontot kérni. Az időpontfoglalás 34.000.-Ft előleg befizetésével lehetséges, amit közvetlenül a recepción készpénzzel, vagy bankkártyával kérünk kiegyenlíteni. Telefonos időpontfoglalás esetén, ill. kérésre díjbekérőt küldünk e-mailen és átutalással tudja befizetni az előleget. Amennyiben az nem érkezik be a díjbekérő kiküldését követő 48 órán belül, az időpont törlésre kerül. A beavatkozás elvégzése után az előleg összegét a végszámlából levonjuk.

  Szíves tájékoztatására jelezzük, amennyiben a beavatkozás időpontját megelőző 72 órán belül mondja le a vizsgálatot, vagy lemondás nélkül nem jelenik meg, úgy az előleg összegét sajnos nem áll módunkban visszatéríteni.

  Kérjük, hogy a megadott időpontban a Budai Egészségközpont Királyhágó utcai rendelőjében (1126, Budapest, Királyhágó utca 1-3, B épület földszint) szíveskedjen megjelenni. A lehetséges fizetési módokról itt nyújtunk részletes felvilágosítást.

  Köszönjük megértését és együttműködését!

  Előkészület endoszkópiára

  • Gyomortükrözés előtt 6 órával már ne egyen, ne igyon!

  • Vastagbéltükrözés esetében a vizsgálatot megelőző napon csak folyékony étrendet tartson, rosttartalmú (zöldség, gyümölcs, hús), különösen apró magvas (kivi, paradicsom, szőlő, stb.) ételt már a vastagbéltükrözés előtti 3 napban ne egyen! Az Önnek felírt előkészítő oldatot a mellékelt útmutató szerint fogyassza el!

  • Elengedhetetlen gyógyszereit bármely endoszkópos vizsgálat előtt reggel, kevés vízzel vegye be!

  • Amennyiben vastagbéltükrözést végzünk, attól függetlenül, hogy azt altatásban vagy altatás nélkül végezzük, előre szükséges elvégeztetnie az alábbi vizsgálatokat: teljes vérkép, nátrium, kálium, vércukor, vércsoport ellenanyagvizsgálat, INR és EKG. Altatás esetén a helyszínen altatóorvosi vizsgálat történik. 

  Részletes tájékoztatónkat az endoszkópos vizsgálatokról itt olvashatja.

  Endoszkópos beavatkozás utáni teendők

  • Ha nyugtató injekciót kapott, a vizsgálat napján már nem vezethet.

  • Ha garatérzéstelenítésben részesült, a vizsgálat után egy óráig nem étkezhet.

  • Ételt, italt mértéktartóan fogyasszon a beavatkozás után!

  • Ha altatásban részesült, gyalogosan nem ajánlatos az utcán egyedül közlekednie. Kérjük, hogy hozzátartozó kíséretében, vagy taxival térjen haza. Az altatás utóhatása miatt leghamarabb csak 24 óra elteltével vehet részt aktívan az utcai forgalomban, dolgozhat gépen, fogyaszthat alkoholt, és tanácsos szerződést, megállapodást kötnie.

  • Szokatlan panaszok jelentkezhetnek közvetlenül a beavatkozás után, melyeket okozhatják például az érzéstelenítő-, vagy nyugtatószer iránti túlérzékenység, vagy az előkészítéssel összefüggő folyadékvesztés. Ilyenkor az Ön biztonsága érdekében kórházi megfigyelés válhat szükségessé, de ez általában néhány óránál nem tart tovább.

  • Amennyiben panaszai lassabban szűnnek, szükség esetén gondoskodni kell az Ön otthoni ellátásáról, ápolásáról.

  • Ha szükséges az otthoni fájdalomcsillapítás, akkor arra szokványos gyógyszerei alkalmasak, hacsak az altatóorvos egyéb készítményt nem ajánl.

  • Ha otthonában vérzést tapasztal, kérjük, hívja központi számunkat: 489 5200, mondja el a bejelentkező munkatársunknak, hogy kinél és milyen vizsgálaton vett részt, és hogy mi a pontos panasza. A hívást fogadó kolléga értesíti orvosát, aki rendelkezik a további teendőkről. Kérjük, hogy minden esetben adja meg pontosan nevét és elérhetőségét, amin vissza tudjuk hívni!

  • Amennyiben szövettani mintavétel történt a vizsgálat során, az eredmény visszaérkezését követően a kezelőorvos dönt a szükséges teendőkről.

  Polipectomia betegtájékoztató
  A polipectomia betegtájékoztató innen letölthető >>

  Az emésztőszervi endoszkópos vizsgálatok (gyomor- és vastagbéltükrözés) során gyakran történik mintavétel (biopszia), szövettani vizsgálat céljából.

  Ennek indoka többféle lehet:

  • Mintát veszünk ép nyálkahártyából is, ha csak mikroszkóposan kideríthető elváltozást, betegséget keresünk (pl. mikroszkópos vastagbélgyulladás gyanúja esetén).
  • Mintát veszünk, ha a gyomor- és/vagy a bélnyálkahártya gyulladásos jeleket mutat. A mikroszkópos vizsgálatból megtudjuk a gyulladás aktivitását és természetét. A gyomor gyulladása esetén vett szövettani mintából külön festéssel mikroszkópos Helicobacter pylori meghatározás is történik.
  • Mintát veszünk minden daganatos jellegű elváltozásból (pl. bél polip, idegen szövet), hogy eldöntsük annak jó- vagy rosszindulatú jellegét. A kisebb vastagbél polipok, amelyek speciális optikával megtekintve sem mutatnak rosszindulatúságra utaló jegyeket, endoszkópos eltávolításuk után egészében kerülnek szövettani vizsgálatra.   

  A vizsgálat után orvosa tájékoztatja Önt, hogy miért vett szövettant és a felmerülő kérdéseket megválaszolja. 

  Az eredmény Intézetünkbe történő megérkezését követően a szövettani leletet gasztroenterológus szakorvos látja és amennyiben az eredmény nem igényel azonnali személyes vagy telefonos megbeszélést, akkor kiadható jelzéssel és orvosi pecséttel látja el. Ezt követően a Budai Egészségközpont a leletet megküldi Önnek. Amennyiben kérdés merül fel, vagy kezelőorvosa kontrollvizsgálatot, illetve további kezelést javasolt, kérjük foglaljon időpontot kezelőorvosához.

  Amennyiben a szövettani lelet rosszindulatú, akkor orvosa vagy helyettese telefonon fogja keresni. Ha a vizsgálat után, az endoszkópos kép alapján kezelőorvosa már jelezte, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, akkor küldjük az aláírt leletet és azzal a megbeszéltek szerint kell jelentkeznie a további ellátásra. 

  A szövettan eredményének érkezése és szakorvosi jóváhagyása átlagosan 2-3 hét. 


  A cikk dr. Demeter Pál közreműködésével készült. 

  Gyakran ismételt kérdések

  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább