A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Vastagbéltükrözés

Mi a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

A kolonoszkópia a vastagbél tükrözéses vizsgálatát jelenti. Ez jelenleg a legkorszerűbb és legpontosabb vizsgálómódszer a vastagbél/végbél betegségeinek (gyulladás, polip, daganat, bélfali sérv) felismerésére. A vizsgálat során szövettani mintavételre is van lehetőség, amellyel megállapítható a végleges kórszövettani diagnózis. A kolonoszkópia (latin kifejezéssel colonoscopia) a leghatékonyabb módszer a vastagbélrák korai felismerésére is. Ez azért fontos, mert a polipok korai megtalálása és eltávolítása megelőzi a vastagbélrák kialakulását. Továbbá felismerhetőek a panaszt vagy tünetet még nem okozó, úgynevezett korai rákok, melyek gyógyulási esélye megközelíti a 100%-ot.

Vastagbéltükrözés

Hogyan jelentkezzek vastagbéltükrözésre?

Első lépésként mindenképpen kérjen időpontot és jelentkezzen be gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálatra! Szakorvosunk részletesen kikérdezi és megvizsgálja Önt, majd szükség esetén további diagnosztikai eljárást javasol (ami nem csak tükrözéses vizsgálat lehet!).  

Fontos, hogy ha szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, melyről orvosunk tájékoztatja Önt.

Tükrözéses (vastagbéltükrözés) vizsgálatot nem minden gasztroenterológus szakorvos végez, bejelentkezés előtt erről kérjük tájékozódjon a „Gasztroenterológia – endoszkópia” szakrendelések aloldalon. 

Milyen előkészületet igényel a vastagbéltükrözés elvégzése?

A vastagbéltükrözés sikeréhez rendkívül fontos a vizsgálat előtti diéta és béltisztítás. Ha nem megfelelően tiszta a vastagbél, az meghosszabbítja a vizsgálat időtartamát, növeli a szövődmények kockázatát és csökkenti a diagnózis pontosságát. Orvosa egy speciális előkészítő szert ír fel Önnek receptre, valamint szóban és írásban is tájékoztatást kap a használatáról.

Mit tehet Ön az előkészítés sikeressége érdekében?

Fontos, hogy amennyiben szakorvosunk altatásos beavatkozást javasolt, azt megelőzően előkészítő vizsgálatokra is szükség van, amelyekről orvosa tájékoztatja Önt.

Az altatáshoz mindenképpen szükséges vérvétel és EKG. Ha Ön 6 héten belüli leletekkel rendelkezik és orvosa ezeket megfelelőnek találja, akkor nem szükséges újabb vizsgálat. Természetesen az altatás előtt az altatóorvos megvizsgálja Önt és áttekinti leleteit.

Amennyiben Önnek valamilyen krónikus betegsége (szívbetegség, cukorbetegség stb.) van, amely az altatás szempontjából kockázatot jelenthet, akkor orvosa a vizsgálatot megelőző konzultációt javasol az altatóorvosnál annak eldöntésére, hogy altatható-e és ha igen milyen további előkészületek szükségesek.

Az altatásos vizsgálat előtt 4 órával már folyadékot (vizet sem) fogyaszthat!

Amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjük előre jelezze a vizsgáló orvosnak!

Hogyan zajlik a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

A vizsgálat során egy speciális műszert, úgynevezett kolonoszkópot vezetünk a vastagbélbe a végbélnyíláson keresztül. A kolonoszkóp egy hosszú, vékony, rugalmas cső, melyben fényforrás és egy videokamera is található. A vizsgált tápcsatornaszakasz a képernyőn nagyítással látható. A kolonoszkópia során a vizsgáló alaposan áttekinti a vastagbelet és amennyiben szükséges és technikailag lehetséges, a vékonybél utolsó szakaszát is. A talált elváltozásokból szükség szerint szövettani mintavétel is történik. A vizsgálat időtartama általában 15-30 perc.

Éber állapotban a vizsgálat fájdalmas lehet a levegő befújása és a vastagbél kanyargós részein történő áthaladás miatt.

A vizsgálat altatásban teljesen fájdalommentes! A Budai Egészségközpont Intenzív Osztálya kórházi szintű szakértelmet és biztonságot garantál az altatáshoz.

A vizsgálatokat szakembereink hétfőn, kedden és csütörtökön délután 2 órától végzik. A beavatkozást követően, amennyiben nem lép fel komplikáció, a páciens kísérővel még aznap hazamehet. (Autót viszont még nem vezethet.)

Hol történik a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)?

A BEK-Endoexpert endoszkópos laboratóriumban. Egységünk modern Fujinon videoendoszkópokkal, a biztonságos fertőtlenítést garantáló endoszkóp mosógéppel és az altatáshoz szükséges eszközökkel, valamint a szükséges gyógyszerekkel felszerelt.

A Budai Egészségközpont az első olyan hazai magánintézmény, amely rendelkezik ezzel a korszerű, a vastagbél vizsgálatot minden eddiginél hatékonyabbá tévő rendszerrel. A vizsgálatokat tapasztalt szakemberek, a terület elismert specialistái végzik, a páciensek biztonságát a kórházi környezet, az aneszteziológiai és intenzív osztályos háttér garantálja.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A vastagbéltükrözés árairól itt tájékozódhat.

Gyakori kérdések 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A cikk dr. Demeter Pál közreműködésével készült.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz:

+36 1 999-1727

A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.