2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Laparoszkópos medencefenék rekonstrukció (sacrocolpopexia)

  A medencefenék süllyedése (cytocele/rectocele/enterocele) lehet tünetmentes, okozhat tompa alhasi fájdalmat, vizelési, székelési zavarokat, fájdalmas együttlétet, folyamatosan visszatérő fertőzéseket egyaránt. Attól függően, hogy az alhasi terület melyik részét érinti a kórkép (hólyag, hüvelyfal, méhtest, bélszakasz, vagy ezek kevert formája) a beavatkozás során az elülső, vagy a hátsó medencefenék rögzítését végezzük.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A nem műtéti kezelés leírása

  A kisfokú süllyedés, mely pl. korábbi hasi műtéteket követően, szülés után, az idő előrehaladtával szinte mindenkiben kialakulhat, gyógytornával stabilizálható, a panaszok csökkenthetőek.

  A hatás átmeneti lehet, hiszen a szövetek fáradásával a süllyedés fokozódhat.

  Ilyen esetben a hüvelybe helyezett gyűrű vagy kocka pesszáriumokat vehet igénybe a páciens. A felhelyezésüket általában nőgyógyászok szokták megtanítani.

  Akinek a fenti módszerek érdemi eredményt nem hoznának, vagy nagyon fájdalmas az eszközök viselése, annak a műtéti beavatkozás nyújthat további segítséget.

  A műtéti kezelés leírása

  Korábban a hüvely falának szűkítő öltéseiben vagy különféle szöveti lézeres kezeléseiben bízott az orvostudomány. Mára úgy tűnik ezen beavatkozások érdemi eredményt nem nyújtanak a panaszok megoldására, mivel nem a hüvelyi nyílás „túl nagy”, hanem az egész medence „tartószerkezet lazulása” a probléma fő forrása. Melyet a süllyedt szövetek eredeti pozíciójába való rögzítésével gyógyítunk a legnagyobb eredményességgel.

  A kis sebzéssel járó, ún. minimál invazív eljárások előtérbe kerülésével ma már a medencefenék emelését (sacrocolpopexia) laporoszkóppal végezzük. Kis szúrt csatornákon keresztül, kamera támogatásával a hüvelyboltozat elülső, hátsó vagy mindkét falát megemeljük. A medencefal és a medence keresztcsonti része (sacrum) közti térben egy testbarát háló fog elhelyezkedni. A háló megfeszülve a szöveteket, ezáltal a szerveket (hüvely, hólyag, belek) a természetes, vagy ahhoz nagyon hasonló pozícióban rögzíti. Így nyeri vissza a páciens a korábbi funkciókat, életminőséget.

  Laparoszkópos medencefenék rekonstrukció

  A műtét menete

  A műtét során kőmetsző helyzetben, megfelelő fertőtlenítést és izolálást követően először húgycsövön keresztül hólyagkatétert vezetünk fel. Az első hason ejtett lyukszerű sebzésen át felfújjuk a páciens hasüregét, majd kamerát vezetünk be. Innentől minden tevékenység videós kontroll mellett zajlik. Néhány hasonló lyuksebzésen át munkacsatornákat helyezünk a hasfalba. Majd kipreparáljuk a megfelelő területeket. Egy a hüvelybe vezetett eszközzel pozícionáljuk a megsüllyedt medencefenék-területeket, és tartjuk, míg rögzítjük a hálót. A hálót bevezetjük a hasba és a megfelelő pontokon kiöltjük. Ekkor a hüvelyi eszközt eltávolítjuk és helyére tampon-kötést helyezünk el. Ezzel segítjük a terület kímélését, a pozíció megtartását. A műtét végén törekszünk a természetes anatómia helyreállítására, a „kibontott” rétegek visszazárásával. Szükség esetén egy hasi nedveket elvezető csövet, ún. draint helyezünk be. Ennek a hason kívüli végén egy gyűjtőpalack van. Eltávolítjuk a munkacsatornákat és a kamera csatornát is. A hasfal és bőr rétegeit is beöltjük. Steril fedőkötéssel ellátva, ébresztjük a pácienst.

  A műtét kontraindikációi

  A műtét ellenjavallatát képezik a kezeletlen húgyúti fertőzések, potenciálisan malignus daganat jelenléte, valamint a várandósság.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A rossz életminőségen felül kialakulhat vagy romolhat a vizelettartási és székelési zavar. Ennek kapcsán anyagcserezavarok alakulhatnak ki. A súlyossági foktól függően fájdalom, visszatérő fertőzések, vérzések, komolyabb bélproblémák is kialakulhatnak.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!