2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Prosztata rezekció (húgycsövön keresztül, TURP)

  Amennyiben az előzetes kivizsgálások vizeletürítési zavart állapítottak meg, akkor a panaszok hátterében a prosztata megnagyobbodása (prostata hyperplasia) és/vagy a hólyagnyak szűkülete, merevsége (sphinctersclerosis) áll, melynek műtéti megoldása szükséges.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  Milyen veszélyekkel kell számolni a kezelés nélkül?

  Normális körülmények között a gesztenye nagyságú prosztata a hátsó húgycsőszakaszt veszi körül a hólyagnyak és a húgycső záróizomzata között.

  Különböző okok miatt a 35. életév körül a prosztata növekedésnek indul. A növekedés az 50. életév körül már olyan kifejezett lehet, hogy a hátsó húgycsőszakaszt összenyomhatja ezzel akadályozva a vizeletáramlást. Ez tartós gáttáji diszkomfort, fájdalom, gyengült vizeletsugár, utócsepegés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés, vagy hirtelen kialakuló teljes vizelési képtelenség formájában nyilvánulhat meg.

  Krónikus vizeletürítési zavar a hólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet. A hólyag rugalmassága, ürítési képessége tönkre mehet. A vizelés után a hólyagban visszamaradó vizelet miatt gyakran fertőzések, hólyagkövek alakulhatnak ki. Előfordulhat jelentősebb vérzés a prosztata kitágult visszereiből.

  Előrehaladott állapotban ún. túlfolyásos akaratlan vizeletvesztés (ischuria paradoxa) és a vizelet egészen a vesékig észlelhető pangása alakulhat ki, ami akár veseelégtelenséget is okozhat.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Gyógyszeres kezelés tartós, kielégítő javulást nem jelent. Ezért javasolt a prosztata húgycsövön át magas frekvenciájú árammal (diatermia) történő műtéte. Ez az eljárás évtizedek óta az esetek többségében a legjobban bevált kezelési módszer.

  Alternatívaként a prosztata hőkezeléssel (pl.: lézer, rádiófrekvencia) történő „zsugorítása“ jöhet szóba. Ezen ún. alternatív kezelési módoknak az eredményessége elmarad a prosztata húgycsövön át történő rezekciójához képest. A különböző eljárások előnyeiről és hátrányairól orvosa további felvilágosítást ad. Különösen nagy prosztata estén szóba jöhet részleges, un. féllebeny eltávolítás. Az extrém nagyméretű dülmirigy műtéti megoldása hasfalon keresztül (nyílt vagy laporoszkópos technikákkal) történik.

  Hogyan történik a műtét kivitelezése?

  A műtét altatásban (narkózis) vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, epiduralanaesthesia) történik. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

  A műtét során a húgycsövön keresztül speciális hólyagtükrözéshez alkalmas eszközt (resectoscop) vezetnek a hólyagjába. A beavatkozást optika felhasználása mellett, tehát nem vakon kivitelezik. Intézetünkben a kamera modern, digitális, keskeny eszköz, így a húgycső megterhelése is minimális, illetve a képet részletgazdag felbontásban (HD minőség) látja az operatőr. Ezzel is fokozva az Ön biztonságát és a műtét precizitását.

  A resectoscop elektromos kaccsal rendelkezik, ami magas frekvenciájú áramot használva vágásra és vérzéscsillapításra is alkalmas. Speciális esetekben, hasfali katétert helyeznek fel a műtőben, ezzel gyorsítva az operációt, illetve azzal a céllal, hogy biztonságosabb körülményt létesítsenek egy hosszabb beavatkozásokhoz.
  A hátsó húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet szemkontroll mellet állandó mosást alkalmazva rétegről-rétegre haladva kis „szeletekben“ vágják ki. Így a prosztata mirigyes állománya a prosztata tokjáig eltávolításra kerül. Tehát a prosztata mirigyállományának „belső“, megnagyobbodott része kerül eltávolításra, az ún. sebészi tok érintetlen marad. Az eltávolított prosztataszeletkéket a hólyagból kimossák és szövettani feldolgozásra a kórbonctani intézetbe küldik. A műtét végén a húgycsőben lévő sebfelszínen vérzéscsillapítást (koagulatio) hajt végre az operatőr.

  A beavatkozás után a seb nyugalomba helyezése érdekében és esetleges öblítés-mosás céljából kb. 2-5 napra állandó hólyagkatéter kerül behelyezésre.

  A prostata transurethralis resectioja

  Hogyan vehetem igénybe az ellátást?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás vagy beutalás szükséges.
  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  • Aneszteziológiai szakorvosi vizsgálat

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk

  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!