2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Laparoszkópos prosztateltávolítás

  A prosztata rosszindulatú megbetegedése esetén, a szerv műtéti úton történő eltávolítása jelenti az egyik kezelési módot.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el a húgycső körül, alatta található a hólyagzáróizom, melynek épsége biztosítja a vizelést és megakadályozza a vizeletcsepegést, akaratunktól független vizeletelfolyást.

  Az előzőekben történt vérvizsgálat (PSA) és prosztataszövettani mintavétel eredménye igazolta a prosztata rosszindulatú megbetegedését. Ha csontizotóp vizsgálat és CT-vizsgálat, esetleg kismedencei képalkotó vizsgálat (MR) is történt, és ezek eredményei azt igazolták, hogy a rosszindulatú folyamat csak a prosztatát érinti, a prosztatatok feltehetően ép, akkor a szervezetben daganatos terjedés (áttétképződés) nem igazolható. Ilyen esetben a végleges gyógyulás lehetőségét a műtét vagy a sugárkezelés jelentheti.

  A nem műtéti kezelés leírása

  Az ún. „várakozni és nézni” (szoros követés mellett a „wait and see”) protokoll, amikor érdemi rákkezelést nem, csupán tüneti ellátást kap a páciens. Általában nagyon idős, vagy rossz általános állapotú páciensek választják ezt az utat.

  Bizonyos jól megválasztott esetekben lehetőség van ún. aktív követésre. Ez alatt tudjuk, hogy van rákos elváltozás, de nem kezeljük, csak követjük, mert ez a betegség súlyossági foka megengedi. Amint rosszabbodást feltételezünk, vagy eljön a kötelező kontroll ideje, ismételt biopsziát vesznek a prosztatából. Amennyiben a romlás igazolt, az aktív követést a kezelés (besugárzás, vagy műtét) váltja fel. Ebben különbözik a „várakozni és nézni” protokolltól.

  Besugárzás egy szintén választható alternatíva. Ennek több változata ismert. Érdemes műtét előtt sugárterapeutával részletesen egyeztetni a technikai részleteket és mellékhatásokat. Általánosan elmondható a sugárkezelésekről, hogy több, ambuláns kezelést jelent, bizonyos esetekben a hormonháztartást befolyásoló injekciók rendszeres beadása mellett. A mellékhatások később jelentkezhetnek, akár a kezelés után évekkel (irritatív tünetek, véres vizelet, széklet). Ezek a prosztata környezetét ért egyéb szövetek károsodásából adódnak. Sajnos többé-kevésbé fennmaradhatnak, és tünetileg kezelhetőek. Bíztató azonban, hogy a besugárzás egyre pontosabb tervezése a mellékhatásprofil csökkenését is jelenti.
  Jelenleg előrehaladott, de kutatási fázisban vannak az ún. fokális kezelések (HiFu, RFA stb.), ahol csak az egyértelműen körülhatárolható rákos területet kezelik a prosztatában. Nagy biztonsággal nem ajánlható, de létező alternatívaként felsoroltuk.

  A műtéti kezelés leírása

  A tervezett beavatkozás a prosztata és az ondóhólyagok eltávolítása, valamint új kapcsolat (anasztomózis) létrehozása a húgyhólyag és a húgycső között. Amennyiben a betegség súlyossága indokolttá teszi eltávolítjuk a kismedencéből azokat a nyirokcsomókat, amelyek az áttétképződés szempontjából elsődlegesek.

  A műtét után pár napig (átlagosan 5-6 nap) katétert kell viselni. Ritkán, főleg a laporoszkópos technika szükségszerű kiterjesztése esetén, előfordulhat a nyílt hasi műtéti behatolás.

  A leggyakrabban alkalmazott behatolási mód az ún. laporoszkópos, azaz a hasfalon pici, szúrt sebcsatornán át, kamera támogatása melletti műtét típus. Ennek a minimál invazív (legkisebb sebzéssel járó) technikának a legújabb eszköze a robot-asszisztált laporoszkópos prosztata eltávolítás. Ez utóbbi esetben a sebzés módja azonos a hagyományos laporoszkópiával, de az eszközöket már nem emberi kéz, hanem robot kar tartja. A műtétet továbbra is emberi sebészek hajtják végre, a robot-berendezés támogatja a munkát. Szignifikáns onkológiai előnyt, aktuális tudásunk szerint nem jelent a robot alkalmazása. Nagyon kis helyek elérésében, finom preparációban, ezáltal a funkcionális felépülésben, az operatőrnek kényelmesebb munkamenetben érezhető a robot-technika előnye.

  A minimál invazív eljárások során hanyattfekvő, fejjel lefele pozícionált testhelyzetben fekszik a páciens. Teljes, intubált, mély altatásban.

  A műtét során nagy hangsúlyt fektetünk a környező, feltehetően nem rákos területek kímélésére. Hiszen itt futnak az erek és idegek, melyek a vizelettartási és merevedési funkciókért felelnek. Fontos kiemelni, hogy az elsődleges figyelmet a rákmentes állapot elérésére szükséges szentelni. Ehhez, gyakran a műtét alatt szembesült akadályok leküzdése végett, a lehető legtisztább sebészi eredmény elérése érdekében a fenti struktúrák részleges, vagy teljes eltávolítása is megtörténhet.

  Az eltávolított szervet és nyirokcsomókat zsákba csomagoljuk a műtét során és a kamera port (köldök körüli) helyén ejtett kis metszésben távolítjuk el. Ezt követően a zsák tartalmát szövettani vizsgálatra küldjük, hogy a végleges, igen részletes feldolgozás által meg tudjuk állapítani a tényleges eredményt. Amennyiben a szövettani vizsgálat azt igazolja, hogy a daganat csak a prosztata szöveti állományát érinti, további kezelésre általában nincs szükség, azonban rendszeres uroonkológiai ellenőrzésre szükséges járni.

  Sajnos a műtét előtti vizsgálatok alulértékelhetik a daganat kiterjedését, mintegy 20 %-ban és a műtét után további kezeléseket kell végeznünk (pl. hormon, illetve gyógyszeres terápia, besugárzás).

  A műtét menete

  A műtét során megfelelő fertőtlenítést és izolálást követően először a húgycsövön keresztül katétert (ÁK) helyeznek fel, majd fejjel lefele lógó ún. Trendelenburg-pozícióban fixálják a műtőasztalt. Az első hason ejtett lyukszerű sebzésen át felfújják a páciens hasüregét, majd kamerát vezetnek be. Innentől minden tevékenység kamera kontroll mellett zajlik. Néhány hasonló lyuk-sebzésen át munkacsatornákat helyeznek a hasfalba. Majd kipreparálják a megfelelő területeket.

  A prosztatát kibontják a körülölelő szövetekből és eltávolítják az ondóváladékot gyűjtő mirigyekkel együtt. Itt már a húgycső és a hólyag elválasztódnak. Bizonyos betegségi fokban megfelelő nyirokcsomó blokkokat is kivesznek, majd a húgycsövet összevarrják a hólyagnyakkal. Ezt nevezzük anasztomózisnak. Ennek a területnek a kímélése fontos, ezért katétert helyeznek fel a varrat elkészülte után, hogy begyógyulhasson. A katétert megfelelő számú nap elteltével, ellenőrzést követően (ultrahang, esetleg hólyag kontrasztos festése = cisztogramm/cisztográfia) eltávolítják.

  A preparátumokat (prosztata, nyirokcsomó stb.) szervzsákba csomagolva, egy nagyon kis hasfali seb területén fogják eltávolítani. Hasi drént (szöveti nedveket elvezető cső) helyeznek el. Ha minden megfelelő a has-kismedence területén, akkor az ezközöket, munkacsatornákat eltávolítják. A sebeket beöltik és sterilen lefedik.

  A műtét kontraindikációi

  A műtét ellenjavallatát képezik a kezeletlen húgyúti fertőzések, potenciálisan életveszélyesebb egyéb malignus elváltozások (pl. hólyag, vagy vesedaganat jelenléte), aktív fertőzés, láz.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  A betegség előrehaladására, áttétképződésre kell számítani. Mely az életminőséget rontja kezdetben (pl. vizelési nehézség, fájdalmak, vérvizelés). Később kifejezett fájdalmak, gyengülés, folyamatos vérzések jelentkezhetnek. Az áttétek miatt egyéb szervek funkciója is romlik. Végső soron a páciens elhalálozásával kell számolni a kezeletlen állapotokban.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!