2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Könyökízületi artroszkópia

  Minden ízületben, így a könyökízületben is előfordulhat kisebb levált csont, illetve porcdarab, mely mechanikus mozgásakadályt képez, időnként elakadásokat, ízületi duzzanatot okozva. Az ízületben lévő szabadtest koptatja az ízületi porcfelszíneket, sérüléseket, porckárosodást okoz a sok elakadás, súrlódás következtében. Porckárosodás természetesen más okból kifolyólag is előfordulhat, nagyobb sport-, illetve fizikai terhelés, sorozatos kisebb sérülések, vagy korábbi törések is a porcfelszín kopásához vezethetnek, mely a fent említett panaszokat okozhatja.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  Nem műtéti kezelés

  Panaszokat, elakadásokat okozó ízületi szabadtestek esetében konzervatív kezelési lehetőségünk nincs. Amennyiben szabadtest nincs az ízületben, csak porckopás áll fent, az ízület mozgatása, illetve gyógytorna jó hatással lehet. Emellett szájon át adható chondroprotektív (porcvédő) gyógyszerek szedését javasolhatjuk, illetve a könyökízületbe hyaluronsavas injekciókat adhatunk. Ezek a kezelések rövidebb-hosszabb ideig a panaszok csökkenését, illetve akár panaszmentességet is eredményezhetnek. Ízületi duzzanatok, fájdalmak esetén ezt kiegészíthetjük gyulladáscsökkentő gyógyszerek adásával. Ezekre a kezelésekre nem reagáló esetekben műtéti kezelést javaslunk.

  Műtéti kezelés

  Az ízületi szabadtest eltávolítását a legtöbb esetben minimálinvazív, kis behatolásokon keresztül végzett artroszkópos módszerrel végezzük. Az artroszkópos beavatkozás előnye, hogy a műtéti terhelés kisebb, mint egy nyitott műtét során, így a műtét utáni fájdalom enyhébb, valamint a felépülés időtartama rövidebb. Ritkán, -főleg nagyobb szabadtestek esetében szükség lehet kisebb segédmetszésekre, illetve, amennyiben a szabadtest artroszkóppal nehezen elérhető helyen van, akkor az ízület kis feltárására is.

  Az artroszkópos beavatkozás elsődleges célja a szabadtest(ek) eltávolítása. A porcfelszín egyidejű sérülései, kopásos elváltozásai esetén az artroszkópos beavatkozás további célja a sérült, levált porcrészletek eltávolítása, lehetőleg minél több ép üvegporc megőrzése mellett. Ezt követően a megmaradt, egyenetlen porcfelszíneket elsimítjuk (shaverezés). A sérült rész eltávolítása után a porcfelszín kisebb lesz, de alapvető funkcióit - amennyiben a sérülés kiterjedtsége nem túl nagy- továbbra is képes lesz ellátni.

  Előfordulhat, hogy a műtét során túl nagy kiterjedésű, sokszor csontig terjedő porcfelszínsérülés kerül felfedezésre, ez időnként további műtéti kezelést tesz indokolttá. Ilyen esetben a porcfelszín alatti csont felszínén kis felfúrásokat, felszíni mikro-töréseket okozunk, mely a porchiányos területen kötőszövetes porc képződését indukálhatja. Ez a képződött rostos porc sem szövettanilag, sem biomechanikailag nem azonos az eredeti üvegporccal (hyalinporc), -annál kisebb teherbírású. Arra viszont alkalmas, hogy a porchiányos területeket kitöltse és valamennyi teherviselést lehetővé tegyen.

  Az artroszkópos műtét után mindössze két-három apró vágás látható a könyökízület felett. Amennyiben segédmetszésekre, vagy az ízület feltárására van szükség, akkor hosszabb műtéti metszésekre is szükség van. A felépülés nagyban függ ettől, tehát az elvégzett műtét típusától és a műtétet követő utókezeléstől, melyben a gyógytornászok nyújtanak segítséget. Otthon a megtanult gyógytorna rendszeres végzése, illetve az operált végtag terhelésének csökkentése javasolt. A beavatkozást követően néhány héttel a normál élet korlátozás nélkül élhető, sportterhelést a beavatkozás típusától függően 6-8 héttel a műtétet követően lehet elkezdeni.

  Mi történik a műtét során?

  A műtét során két-három egy cm méretű heget ejtünk a könyökízület két oldalán, hogy az artroszkópos optikával és eszközökkel behatolhassunk az ízületbe. A beavatkozás során speciális manuális eszközökkel eltávolítjuk a szabadtestet, illetve más eszközökkel, esetleg motoros shaver (borotva) segítségével eltávolítjuk a sérült porcrészeket és elsimítjuk a porcfelszíneket. Az ízületet kiöblítjük, hogy eltávolítsuk a gyulladásos folyadékot, és a maradvány porctörmelékeket. Amennyiben szükséges, kis segédmetszéseket ejtünk, vagy, főleg az artroszkóppal nehezen elérhető hátsó ízületi részeket kis sebészi metszésekkel feltárjuk. A műtétet követően a rétegeket előírás szerint vérzéscsillapítást követően zárjuk. Szükség esetén kis szívócsövet (drain) helyezünk a sebbe, amely a műtét után felgyülemlő vért, savót vezeti le.
  A műtét után rugalmas pólyát helyezünk fel az páciens karjára.

  Mi történik, ha az indokolt műtéti kezelés elmarad?

  Amennyiben a könyökízület kopása nagyon előrehaladott, az artroszkópos műtét az ízületi deformáció miatt nagyobb kockázattal jár, akkor ennek elvégzése kontraindikált. Ilyen esetekben általában inkább a nyitott műtétet választjuk. Emellett egyéb, általános kockázatok is fennállhatnak.
  Az ízületi szabadtest által okozott mechanikai probléma, az elakadások továbbra is fennállnak. A porcfelszínek destrukciója fokozódik, ezzel további fájdalmat, esetleg mozgási nehézséget okozva. Ez hosszútávon az ízület kopásához (artrózis) vezethet. Ez a folyamat visszafordíthatatlan, és igen fájdalmas mozgáskorlátozott ízületet eredményezhet, ami kizárólag további, esetleg nagyobb műtéti beavatkozással kezelhető.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!