2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Péniszbiopszia

  Mintavétel a férfi nemiszerv területéről

  Mintavételre a férfi nemiszerv területéről akkor van szükség, ha gyanús bőr/szöveti elváltozást állapítottak meg. Amennyiben egy ilyen vagy ehhez hasonló elváltozás egyéb módon – például kenőcs, várakozás, gyógyszeres, speciális fényhullám-kezelés stb. segítségével – nem szűnik meg, illetve bőrgyógyászatilag sem egyértelmű az elváltozás eredete vagy már a kezdeti felismeréskor rosszindulatúság gyanúját veti fel, a biopszia (szöveti mintanyerés) mellett döntenek.

  A pénisz biopsziáját a pénisz jóindulatú és rosszindulatú elváltozásainak megállapítására használják. Az alkalmazott technika változik az elváltozás méretétől, illetve helyétől függően, és tartalmazhat lyukasztásos biopsziát vagy metszéses/ kivágásos biopsziát. A heget általában felszívódó varrattal látjuk el. Abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva nem felszívódó anyagból készült, úgy azt a kezelőorvosa által meghatározott idő eltelte után el kell távolítani. Amennyiben nem egyértelmű, mindenképpen kérdezzen rá kezelőorvosánál, milyen típusú varróanyagot alkalmazott.

  Az így nyert péniszszövetmintát a szövettanász (patológus) speciális festések és mikroszkóp segítségével elemzi. Amennyiben rosszindulatú elváltozás (rák) igazolódik, annak mélységi terjedéséről is nyilatkozik. Ez a későbbi kezelések szempontjából nagyon fontos.

  Mi történik önnel a műtőben és a műtét után?

  A biopsziát a megfelelő steril körülmények biztosítását követően helyi érzéstelenítésben végezzük a legtöbb alkalommal. Speciális igény esetén altatás, gerincérzéstelenítés is szoba jöhet. Ezt az orvosa önnel megbeszéli. A gyanús területről eltávolított mintadarabot szövettanra küldjük. A sebet legtöbbször néhány apró öltéssel zárjuk. Amennyiben a sebe a megfigyelés időszaka alatt békés, kezelőorvosa haza is engedi. Különleges esetekben – nagy kiterjedés, vérhígító szedése, távoli lakhely stb. – egy éjszakás megfigyelést szoktunk javasolni.

  Mi történik, ha a mintavétel elmarad?

  Szövettani elemzés nélkül nem derülhet fény az elváltozás valódi okára. Érdemi kezelés sem kezdhető meg. Így rosszindulatú elváltozás esetén a túlélési esélyek romlanak. Súlyos kozmetikai elváltozások alakulhatnak ki. Fájdalmas, kontrollálhatatlan progresszióba mehet át az esetlegesen békésnek tűnő elváltozás is.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!

  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!