2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Magánkórházi szolgáltatások
  Műtéti beavatkozások

  Kásadaganat műtét (atheroma excisio)

  A kásadaganat (atheroma) jóindulatú elváltozás. Közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, leggyakrabban az arcon, háton, hajas fejbőrön, de a herezacskón, gáton és a péniszen is előfordulhat. 1-2 cm-től akár több cm-es méretet is elérő, tömött, fájdalmatlan képlet, mely kötőszövetes tokból és kásaszerű szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okozza, miközben a faggyú továbbra is termelődik, ezért a mirigy egyre nagyobb tömlővé növekszik, létrehozva a duzzanatot.

  Kérdés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!

  A kásadaganat műtéti kezelése esztétikai okokból vagy egy esetleges gyulladás megelőzése céljából történhet. Már fennálló gyulladás, tályogképződés esetén sürgős beavatkozás indokolt, mert a folyamat akár lázzal, hidegrázással járó gyulladásos - szeptikus állapotot tarthat fenn. Amennyiben ez nem történik meg és megvárjuk, míg a tömlő magától nyílik meg és a genny magától ürül ki, ez esetben a sebgyógyulás esztétikai szempontból meglehetősen kedvezőtlen lehet, mivel a gyulladásban érintett bőrterület kimetszése nem történik meg.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A kásadaganat (atheroma) műtéti megoldása az elváltozás lehetőség szerinti egészbeni, tokkal együtt történő eltávolítása, kimetszése. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, amikor az érzéstelenítő injekció beadása közvetlenül a műtéti terület és közvetlen környezetébe történik. A fájdalommentesség ezért kizárólag a műtét helyére korlátozódik, a páciens a beavatkozás alatt végig éber állapotban marad. A tűszúrás és az injekció beadása elkerülhetetlen feszítő fájdalommal jár. Az érzéstelenség beállta után a páciens a műtét során fájdalmat nem érez, de mivel végig éber állapotban van, végig hallja a műtői háttérzajt, beszédet. A bőrmetszés után tokostól eltávolítjuk az elváltozást, majd vérzéscsillapítás után a sebet plasztikai varrattal zárjuk. Az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük, erről írásos leletet adunk ki a kontrollvizsgálat alkalmával.

  Gyulladt, betályogosodott atheroma esetén elsődleges feladatunk a gyulladásos váladék (genny) lebocsátása, a gyulladás felszámolása. Ilyenkor is törekszünk a tokkal együtt történő eltávolításra, de gyulladt környezetben ez nem mindig lehetséges. Ezen kórképek esetében átmenetileg csak részlegesen zárjuk a sebet, hogy a termelődő gyulladásos váladék ürülni tudjon. Helyi érzéstelenítésben vagy ezzel kombinálva altatásban végezzük a beavatkozásokat.

  Mi történik önnel a műtét előtt?

  Amennyiben kezelőorvosa az atheroma méretét, típusát, elhelyezkedését és a páciens általános állapotát, igényeit figyelembe véve helyi érzéstelenítésben javasolja a műtét elvégzését, úgy nem szükséges alapos és részletes kivizsgálás, előkészület a beavatkozást megelőzően.

  Ezen esetekben is fontos viszont, hogy a páciens a lehető legmegfelelőbb állapotban kerüljön műtétre, amennyiben nem áll fenn sürgős beavatkozás javallata (gyulladás, tályog). Bizonyos tünetek, betegségek, állapotok megléte megnövelheti a műtéttel kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázatát, ezzel jelentősen ronthatja a páciens gyógyulási esélyeit, és elnyújthatja a felépülés idejét. Ezért fontos ezek műtét előtti felderítése és szükség esetén a műtét halasztása. Ha az alább felsoroltak közül fennáll önnél valamelyik, kérjük jelezze orvosának a beavatkozás előtt: láz, hőemelkedés; felső légúti hurut; köhögés; jelenleg zajló fogászati kezelés; nyílt seb; benőtt, váladékozó köröm; kiütéssel, váladékozással járó  bőrbetegség; kötőhártya gyulladás; herpesz; hasmenés; húgyúti fertőzés; véralvadásgátló szer szedése; immunszupresszív szer szedése; egyéb, ön által említésre méltó eltérés.

  Gyulladt atheroma esetén sürgős beavatkozás válhat indokolttá. Ilyen esetekben a fent említett állapotok mellett a műtét halasztása kockázatos lehet a páciens egészségére nézve, csak ritka esetekben tehető meg.

  Hogyan készüljünk fel a műtétre?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás, vagy beutalás szükséges.

  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk

  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.

  Előkészületek a műtéthez:

  Amennyiben vérhígítót szed (pl.: Aspirin, Plavix, Eliquis, Brilinta, Pradaxa, Coumadin, Warfarin, Xarelto) jelezze urológusának, hiszen ezeket a beavatkozás előtt akár több nappal szüneteltetni kell. Bizonyos szerek esetében előfordulhat, hogy kardiológusával is konzultálnia kell.

  Milyen egészségügyi probléma aktuális megléte teheti szükségessé a tervezett műtét esetleges halasztását?

  • Láz, hőemelkedés
  • Felső légúti hurut
  • Köhögés
  • Jelenleg zajló fogászati kezelés
  • Nyílt seb
  • Benőtt, váladékozó köröm
  • Kiütéssel, váladékozással járó bőrbetegség
  • Kötőhártya gyulladás
  • Herpesz
  • Hasmenés
  • Vizeletürítéssel kapcsolatos panasz
  • Clopidogrel tartalmú, vagy egyéb véralvadásgátló szedése
  • Immunszupresszív szer (pl. autoimmun betegségek ún., biológiai terápiája) szedése
  • Egyéb, ön által említésre méltó eltérés

  Ezek bármelyikének megléte megnövelheti a műtéttel kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázatát, ezzel jelentősen ronthatja a gyógyulási esélyeket, és elnyújthatja a felépülés idejét. Ezért a betegnek a saját érdekében jeleznie kell ezt a műtét előtt!

  Műtéti előkészületek

  Sebészeti beavatkozás (műtét) esetén minden beteg ki van téve sebfertőzés veszélyének, függetlenül attól, hogy a beavatkozásra mely egészségügyi intézményben kerül sor. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek. A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést megelőző módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása! A gyakorlatban ez fertőtlenítő folyékony szappannal történő fürdő elvégzését jelenti, szükség esetén a műtéti terület szőrtelenítésével együtt. Kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, amennyiben a műtéti területet egyedül nem tudja megmosni.

  A műtét utáni lábadozás

  Nyugalmi állapotban lévő atheroma műtétjét követően a kötést vízmentesen kell tartani lehetőség szerint addig, amíg az orvos rendelkezik róla (általában 1 hét), majd a seb begyógyultával a műtéti terület zuhanyozása is megkezdhető.

  A gyulladt atheroma műtétje után két-három naponként kell visszajárni az operáló orvoshoz kötözésre. A gyulladás mielőbbi gyógyulására szájon át szedett antibiotikum adása is szükségessé válhat. A gyulladás elmúltával már érheti víz a sebet, sőt a gyakori átöblítés segíti a gyógyulást. A seb alulról lassan feltelődve (kb. 2-3 hét) másodlagos sebgyógyulással gyógyul.

  Ismerje meg filmünkből magánkórházi osztályunk betegbiztonságának legfőbb garanciáját, az intenzívterápiás osztályt és high-tech műtői környezetünket!


  Tudjon meg mindent cikkünkből modern, organikusan fejlődő magánkórházi részlegünkről!
   

  Telefonos időpontfoglalás - Budai Egészségközpont

  Érdeklődés esetén kérjük, küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre!