2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Kásadaganat műtét (atheroma excisio)

  A kásadaganat (atheroma) jóindulatú elváltozás. Közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, leggyakrabban az arcon, háton, hajas fejbőrön, de a herezacskón, gáton és a péniszen is előfordulhat. 1-2 cm-től akár több cm-es méretet is elérő, tömött, fájdalmatlan képlet, mely kötőszövetes tokból és kásaszerű szürkésfehér vagy sárgás tartalomból áll. Kialakulását a faggyúmirigyek kivezető csövének elzáródása okozza, miközben a faggyú továbbra is termelődik, ezért a mirigy egyre nagyobb tömlővé növekszik, létrehozva a duzzanatot.

  A kásadaganat műtéti kezelése esztétikai okokból vagy egy esetleges gyulladás megelőzése céljából történhet. Már fennálló gyulladás, tályogképződés esetén sürgős beavatkozás indokolt, mert a folyamat akár lázzal, hidegrázással járó gyulladásos - szeptikus állapotot tarthat fenn. Amennyiben ez nem történik meg és megvárjuk, míg a tömlő magától nyílik meg és a genny magától ürül ki, ez esetben a sebgyógyulás esztétikai szempontból meglehetősen kedvezőtlen lehet, mivel a gyulladásban érintett bőrterület kimetszése nem történik meg.

  Milyen kezelési lehetőségek vannak?

  A kásadaganat (atheroma) műtéti megoldása az elváltozás lehetőség szerinti egészbeni, tokkal együtt történő eltávolítása, kimetszése. A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük, amikor az érzéstelenítő injekció beadása közvetlenül a műtéti terület és közvetlen környezetébe történik. A fájdalommentesség ezért kizárólag a műtét helyére korlátozódik, a páciens a beavatkozás alatt végig éber állapotban marad. A tűszúrás és az injekció beadása elkerülhetetlen feszítő fájdalommal jár. Az érzéstelenség beállta után a páciens a műtét során fájdalmat nem érez, de mivel végig éber állapotban van, végig hallja a műtői háttérzajt, beszédet. A bőrmetszés után tokostól eltávolítjuk az elváltozást, majd vérzéscsillapítás után a sebet plasztikai varrattal zárjuk. Az eltávolított anyagot szövettani vizsgálatra küldjük, erről írásos leletet adunk ki a kontrollvizsgálat alkalmával.

  Gyulladt, betályogosodott atheroma esetén elsődleges feladatunk a gyulladásos váladék (genny) lebocsátása, a gyulladás felszámolása. Ilyenkor is törekszünk a tokkal együtt történő eltávolításra, de gyulladt környezetben ez nem mindig lehetséges. Ezen kórképek esetében átmenetileg csak részlegesen zárjuk a sebet, hogy a termelődő gyulladásos váladék ürülni tudjon. Helyi érzéstelenítésben vagy ezzel kombinálva altatásban végezzük a beavatkozásokat.

  Mi történik önnel a műtét előtt?

  Amennyiben kezelőorvosa az atheroma méretét, típusát, elhelyezkedését és a páciens általános állapotát, igényeit figyelembe véve helyi érzéstelenítésben javasolja a műtét elvégzését, úgy nem szükséges alapos és részletes kivizsgálás, előkészület a beavatkozást megelőzően.

  Ezen esetekben is fontos viszont, hogy a páciens a lehető legmegfelelőbb állapotban kerüljön műtétre, amennyiben nem áll fenn sürgős beavatkozás javallata (gyulladás, tályog). Bizonyos tünetek, betegségek, állapotok megléte megnövelheti a műtéttel kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázatát, ezzel jelentősen ronthatja a páciens gyógyulási esélyeit, és elnyújthatja a felépülés idejét. Ezért fontos ezek műtét előtti felderítése és szükség esetén a műtét halasztása. Ha az alább felsoroltak közül fennáll önnél valamelyik, kérjük jelezze orvosának a beavatkozás előtt: láz, hőemelkedés; felső légúti hurut; köhögés; jelenleg zajló fogászati kezelés; nyílt seb; benőtt, váladékozó köröm; kiütéssel, váladékozással járó  bőrbetegség; kötőhártya gyulladás; herpesz; hasmenés; húgyúti fertőzés; véralvadásgátló szer szedése; immunszupresszív szer szedése; egyéb, ön által említésre méltó eltérés.

  Gyulladt atheroma esetén sürgős beavatkozás válhat indokolttá. Ilyen esetekben a fent említett állapotok mellett a műtét halasztása kockázatos lehet a páciens egészségére nézve, csak ritka esetekben tehető meg.

  Hogyan készüljünk fel a műtétre?

  A beavatkozásra minden esetben urológusi javaslat, ajánlás, vagy beutalás szükséges.

  A beavatkozás előtt az alábbi műtét előtti vizsgálatok szükségesek.

  Csak intézményünkben végzett vizsgálati eredményt fogadunk el:

  A Budai Egészségközpont bármely központjában elvégezhető, vagy hozott leleletet is elfogadunk az alábbi vizsgálatokban:

  • Laborvizsgálatok: süllyedés, teljes vérkép, teljes vizelet, vizelettenyésztés, vércukor, nátrium, kálium, karbamid, kreatinin, totál bilirubin, összfehérje, GGT, GOT, GPT, CRP, INR, vércsoport+Rh ellenanyagszűrés, orrváladék MRSA – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Mellkasröntgen (kétirányú) – 5 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk
  • Nyugalmi EKG – 1 hónapnál nem régebbi külsős leletet is elfogadunk

  Amennyiben a felsoroltakon túl a beavatkozás előtt további vizsgálat szükséges urológusa vagy aneszteziológusa egyezteti Önnel.

  Előkészületek a műtéthez:

  Amennyiben vérhígítót szed (pl.: Aspirin, Plavix, Eliquis, Brilinta, Pradaxa, Coumadin, Warfarin, Xarelto) jelezze urológusának, hiszen ezeket a beavatkozás előtt akár több nappal szüneteltetni kell. Bizonyos szerek esetében előfordulhat, hogy kardiológusával is konzultálnia kell.

  Milyen egészségügyi probléma aktuális megléte teheti szükségessé a tervezett műtét esetleges halasztását?

  • Láz, hőemelkedés
  • Felső légúti hurut
  • Köhögés
  • Jelenleg zajló fogászati kezelés
  • Nyílt seb
  • Benőtt, váladékozó köröm
  • Kiütéssel, váladékozással járó bőrbetegség
  • Kötőhártya gyulladás
  • Herpesz
  • Hasmenés
  • Vizeletürítéssel kapcsolatos panasz
  • Clopidogrel tartalmú, vagy egyéb véralvadásgátló szedése
  • Immunszupresszív szer (pl. autoimmun betegségek ún., biológiai terápiája) szedése
  • Egyéb, ön által említésre méltó eltérés

  Ezek bármelyikének megléte megnövelheti a műtéttel kapcsolatos szövődmények kialakulásának kockázatát, ezzel jelentősen ronthatja a gyógyulási esélyeket, és elnyújthatja a felépülés idejét. Ezért a betegnek a saját érdekében jeleznie kell ezt a műtét előtt!

  Műtéti előkészületek

  Sebészeti beavatkozás (műtét) esetén minden beteg ki van téve sebfertőzés veszélyének, függetlenül attól, hogy a beavatkozásra mely egészségügyi intézményben kerül sor. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek. A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést megelőző módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása! A gyakorlatban ez fertőtlenítő folyékony szappannal történő fürdő elvégzését jelenti, szükség esetén a műtéti terület szőrtelenítésével együtt. Kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, amennyiben a műtéti területet egyedül nem tudja megmosni.

  A műtét utáni lábadozás

  Nyugalmi állapotban lévő atheroma műtétjét követően a kötést vízmentesen kell tartani lehetőség szerint addig, amíg az orvos rendelkezik róla (általában 1 hét), majd a seb begyógyultával a műtéti terület zuhanyozása is megkezdhető.

  A gyulladt atheroma műtétje után két-három naponként kell visszajárni az operáló orvoshoz kötözésre. A gyulladás mielőbbi gyógyulására szájon át szedett antibiotikum adása is szükségessé válhat. A gyulladás elmúltával már érheti víz a sebet, sőt a gyakori átöblítés segíti a gyógyulást. A seb alulról lassan feltelődve (kb. 2-3 hét) másodlagos sebgyógyulással gyógyul.

  Milyen szövődmények léphetnek fel?

  Műtéti szövődmények a leggondosabb, legkörültekintőbb orvosi beavatkozás mellett is kialakulhatnak. Korai szövődményként jelenhet meg az utóvérzés a műtéti területről és a sebfertőződés következtében kialakuló gyulladás. Mindkét esetben előfordulhat, hogy újabb műtétre kerül sor. Nagyon ritkán előfordulhat kifejezetten gyulladásos-heges környezetben, hogy a bőr alatt elhelyezkedő szerv (pl.: here) is sérül vagy érintett a gyulladásos folyamatban. Ezen szövődmény orvoslásához (here tokjának zárása vagy a here eltávolítása) már nem elegendő a helyi érzéstelenítés, altatásra van szükség.

  A késői szövődmények között kell megemlíteni az atheroma kiújulását, ami akkor következik be, ha az elváltozást nem sikerült tokostól eltávolítani, illetve más területen is megjelenhet.

  A sebgyógyulásának ütemét, a komplikáció minimalizálását a megfelelő pihenési fázis betartásával ön is segítheti. Tilos az ülőfürdőzés, szaunázás, sportaktivitás, szexuális igénybevétel a műtétet követő első két hétben. Zuhanyzás megengedett, könnyed ruhanemű viselése ajánlott.

  Minden fent megnevezett szövődmény további kezelést tehet szükségessé, adott esetben újabb műtéti feltárásra is sor kerülhet.

  Tudja meg Dr. Hidas Péter PhD osztályvezető főorvossal készült interjúból, hogy mely szakterületeken vehető igénybe szolgáltatás privát fekvőbeteg osztályunkon, mi az a különleges garancia, amivel rendelkezünk a betegbiztonság szempontjából és milyen irányú bővítésekre lehet számítani a jövőben!


  Amennyiben magánkórházi szolgáltatásainkat, beavatkozásainkat illetően kérdése merült fel, úgy kérjük küldjön levelet a magankorhaz@bhc.hu címre.
  Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére és rövid időn belül válaszolnak kedves pácienseink érdeklődésére.

  Telefonos ügyfélszolgálatunk hétköznap 08:00-20:00 között fogadja pácienseink hívását.

  Búcsúzzon a téltől egészségesen!

  Vegye igénybe nőgyógyászati, belgyógyászati és reumatológiai szakorvosi vizsgálatainkat 20% kedvezménnyel!