2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Herpesz

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  Herpes simplex vírussal a lakosság közel 100% -a fertőzött, azonban az első fertőzés 90%-ban tünetmentesen zajlik. Az esetek csak 1%-ában észlelhetőek a fertőzés típusos tünetei, 9%-ában atípusos formában zajlik. A fertőződés rendszerint 4 éves kor alatt történik, majd a vírus lappangva, a környéki idegsejtcsoportban megbújva, egész életen át a szervezetben marad. A szervezet legyengülése, valamilyen gyulladás vagy lázas betegség, gyomorrontás, erős lelki trauma, fizikai stressz, munkahelyi-, vagy családi- problémák, valamilyen szervezetünk számára nem szimpatikus étel vagy ital, erős napfény vagy ultraibolya sugárzás, más fertőzések, terhesség, menstruáció, vagy fogászati kezelés a vírust újból aktiválhatja, ekkor körülírt területen, típusos hólyagokkal a fertőzés kiújul.

  herpesz

  Ép immunitású egyénekben ezek a tünetek spontán gyógyulnak. Gyakori ismétlődés esetén, antivirális kezelés mellett, a folyamat rövidülhet, és csökkenhet a szövődmények száma is. A HSV-1 (Herpes simplex labialis) és HSV-2 (Herpes simplex genitalis) vírus között klinikai hasonlóság áll fenn. Mindkét vírus okozhat tüneteket a szájüregben, az ajkakon és a nemi szerveken is, a HSV-2 azonban gyakrabban felelős a genitális fertőzésért és hajlamosabb a kiújulásra. A klinikai tünetek alapján a két típus nem különíthető el csak laboratóriumi vizsgálatokkal. A betegek jelentős része klinikailag tünetmentes, az egészséges vírushordozóknak azonban a fertőzés terjesztésében kulcsszerepe van. A fertőzés direkt nyálkahártya- és bőrkontaktus, valamint testváladékok révén történik emberről emberre.

  A herpesz tünetei

  2-7 napos lappangási idő után a bőrön, nyálkahártyákon körülírt, vörös alapon, égő, viszkető gombostűfejnyi csoportos hólyagok jelennek meg, melyek átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A primer fertőzésnél hevesek a gyulladásos tünetek, míg a recidíváknál mérsékeltebbek. A környéki nyirokcsomók fájdalmasan megnagyobbodhatnak. A hólyagok néhány nap alatt megnyílnak, a helyükön fájdalmas, nehezen gyógyuló apró fekélyek maradnak vissza. A teljes gyógyulás 7-14 nap után várható.

  • Gingivostomatitis herpetica
   Kisgyermekkorban, fiatal felnőtt korban primer HSV-1, ritkábban HSV-2 fertőzés következtében alakul ki. Akut, lázas állapotot követően 2-7 nap után az ajak, nyelv, szájnyálkahártya területén fájdalmas, vörös, gyulladt alapon gyorsan kifakadó hólyagok jelennek meg. A fekélyek 10-14 nap alatt tünetmentesen gyógyulnak. Általános rossz közérzet és a környéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata kísérheti. Táplálkozási nehézség is előfordulhat. A betegség prognózisa jó, a szövődmények ritkák. Ellátása gyermekorvos és fül-orr-gégész szakorvos részvételével történik.

  • Herpes labialis
   A száj HSV-1 fertőzésének fellángolása az ajakherpesz. A tünetek általában lokalizáltak és nem alakul ki szisztémás fertőzés, de kiújulás az arra hajlamos egyénekben gyakori.

  • Herpes genitalis
   A nemi szervek HSV-fertőzése első alkalommal súlyos és elhúzódó lehet, többszörös fájdalmas hólyagokkal a nemi szervek körül. Gyakori kísérő tünet a láz és általános elesettség, egyesekben égő érzés vizeléskor, azonban a fertőzött személyek egy része teljesen tünetmentes.
   A recidíva férfiaknál valamivel gyakoribb, száma igen változó (egy élet során elérheti a százat is). A primer HSV-2-fertőzés után a recidíva az első évben körülbelül négyszer fordul elő, HSV-1-fertőzés után csak 1-1,25-ször. Az életkorral a recidívák előfordulása csökken.
   A nemi szerveken fellángoló herpesz bevezető tünete a bizsergés, kellemetlenség, viszketés vagy csípőtáji fájdalom, ami a hólyagok megjelenése előtt órákkal vagy 2-3 nappal korábban is felléphet. Ezután jelennek meg a nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján a vörös peremmel körülvett fájdalmas hólyagok, melyek hamar felszakadnak, és fekélyeket hagynak maguk után. Hólyagok lehetnek a combokon, az ülepen vagy a végbélnyílás körül is. Nőkben hólyagok alakulhatnak ki a szeméremajkakon, a hüvelyben és a méhnyakon. A szeméremajkakon lévő herpes igen feltűnő és fájdalmas. A nemi szerveken fellángoló herpesz jellemző esetben egy hétig tart.

  • Meningoencephalitis herpetica
   Lázzal, súlyos idegrendszeri góctünetekkel járó agyvelőgyulladás. A HSV-1 és HSV-2 okozta kórkép halálozási arány 70% feletti. Gyógyulás esetén is súlyos maradványtünetekkel jár. A gyors diagnózis és azonnali gyógyszeres terápia adhat esélyt a halálozási arány csökkentésére és a maradványtünetek mérséklésére.

  • Újszülöttkori herpesz
   Az újszülöttek háromféle módon fertőződhetnek meg: a méhben, a szülőcsatornában való áthaladás közben és a szülés után. Leggyakrabban HSV-2-vel fertőzött szülőcsatornán való áthaladás közben történik a csecsemő fertőzése, de szerencsére sokkal ritkábban fordul elő, mint az anyák herpes genitalis fertőzése. A fertőzött újszülöttek állapota súlyos: a kórfolyamat az egész testre, az agyra vagy a bőrre is kiterjedhet. Kezelés nélkül a csecsemők körülbelül kétharmada meghal, de még a kezelés ellenére is sokuk szenved maradandó agykárosodást.

  • Ekzema herpeticum
   Kórokozója a HSV-1, ritkábban a HSV-2. Főleg atópiás hajlamú gyermekeken, veleszületett vagy szerzett immunhiányos betegségben szenvedőkön fordul elő és igen súlyos bőrtüneteket okoz. Az atópiás bőrbetegeknek ezért kell kerülni mindenkit, akinek herpesze van.

  • Keratoconjunctivitis herpetica
   HSV-1 okozza, a szemkörnyékén, szemhéjon lévő primer herpes simplex fertőzést, mely ráterjedhet a kötőhártyára illetve a szaruhártyára. A hólyagok helyén fekély és ennek következtében homályos látás alakulhat ki. Legtöbbször tünetmentesen gyógyul, de ritkán felülfertőződhet és hegesedés, látásromlás maradhat vissza.
   A szemhéjakon, szemkörnyéken lévő primer herpesz a későbbiekben kiújulhat. A kialakuló szétágazó szaruhártya fekélyek súlyos hegesedésekhez, látásromláshoz esetleg vaksághoz vezethetnek. A helyi kezelés mellett szükséges a szisztémás gyógyszeres terápia is. Az ellátás szemész feladata.

  A herpesz diagnosztikája

  A diagnózis felállítása a kórtörténet, a klinikai kép alapján laborvizsgálatok segítségével történik.

  A herpesz kezelése

  Az antivirális szerekkel a betegség végérvényes gyógyítása ma még nem valósítható meg, azonban az aktuális tünetek jól befolyásolhatók. A készítmények az inaktív állapotban lévő vírusokra hatástalanok.

  Recidívák esetén az időben, hólyagstádium megjelenése előtt elkezdett szisztémás kezelés megakadályozza a hólyagok kialakulását, illetve lerövidíti a gyógyulás időtartamát. Már kialakult hólyagok esetében a folyamatot a gyógyszeres terápia lényegesen nem befolyásolja.

  Lokálisan acyclovir tartalmú krém és szárító paszta segíthet a tünetek enyhítésében. A jegelés enyhülést nyújthat és a duzzanatot is csökkenti.

  A herpesz megelőzése

  A primer fertőződés megelőzése sem helyi, sem szisztémás kezeléssel nem indokolt. A fertőzés továbbadásában a tünet és panaszmentes vírusürítés a legjelentősebb. Szájon lévő hólyagok esetén a puszilkodás, a közös pohár és evőeszköz használat kerülése ajánlott. Genitális herpes vírusfertőzésnél a tünetmentes időszakban is óvszer használata javasolt. Védőoltás még nem áll rendelkezésre.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.