2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Hasnyálmirigy gyulladás

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.17., hétfő

  A heveny hasnyálmirigy-gyulladás hirtelen kialakult gyulladás, ami enyhe lefolyású, vagy az életet is veszélyeztető betegség is lehet. A hasnyálmirigy a hashártya, gyomor mögött helyezkedik el bal oldalon. A hasnyálmirigynedv a hasnyálmirigy-vezetéken keresztül a nyombélbe jut, zsírok, szénhidrátok, fehérjék emésztésében játszik, szerepet.

  hasnyalmirigy-gyulladas

  A hasnyálmirigy gyulladás okai

  A hasnyálmirigy-vezeték elzáródása (például egy epekő elakadása) megakadályozza a hasnyálmirigynedv elfolyását. Ha az elfolyási akadály tartós, az enzimek a vezetékben aktiválódnak, felgyülemlenek a hasnyálmirigyben, és elkezdik emészteni a hasnyálmirigy sejteket, súlyos gyulladást okozva. Ez a károsodás lehetővé teszi az enzimek véráramba kerülését, vagy hasüregbe történő kiszivárgását, ahol a hasüreget borító hashártya izgalmát és gyulladását, vagy más szervek károsodását okozzák. A hasnyálmirigy hormontermelő, különösen inzulintermelő része kevésbé károsodik. A heveny hasnyálmirigy-gyulladás miatt történő kórházi beutalások majdnem 80%-a az epekövesség és az alkoholizmus számlájára írható.

  A hasnyálmirigy gyulladás tünetei

  Heveny hasnyálmirigy-gyulladás esetén csaknem mindig hasi, a középvonalban közvetlenül a szegycsont alatt jelentkező súlyos fájdalom alakul ki, mely gyakran a hátba sugárzik. Rendszerint hirtelen kezdődik, és perceken belül eléri a maximális erősségét. A fájdalom állandó, nagyfokú, éles. Köhögés, hirtelen mozdulat, vagy mély légvétel tovább rontja a helyzetet. A legtöbb betegnek hányingere van, belázasodhat. Gyakori a haspuffadás. Folyadék halmozódhat fel a hasüregben. Súlyos heveny hasnyálmirigy-gyulladásban (szövetelhalással jár) a vérnyomás lezuhanhat, esetleg sokk is felléphet. Ez életveszélyes állapot. A beteg nagyon rosszul érezheti magát, súlyos beteg benyomását keltve, verítékezik, a pulzus szapora (100-140 szívverés percenként) és gyenge, a légzés gyors.

  A hasnyálmirigy gyulladás diagnosztikája

  Panaszokkal gyakran belgyógyásznál, gasztroenterológusnál, néha sebésznél jelentkezik a páciens. Vizsgálatkor az orvos gyakran észleli a hasfali izomzat feszességét. Amikor fonendoszkóppal meghallgatja a hasat, csak renyhe bélhangokat hall. Ha a fizikális vizsgálat és a panaszok felvetik az hasnyálmirigy gyulladás, epekő lehetőségét, akkor első lépés a hasi ultrahang vizsgálat és laboratóriumi paraméterek, amelyek a gyulladást, hasnyálmirigy enzimek vérszintjét és májfunkciót vizsgálják. A komputertomográfia (számítógépes rétegvizsgálat, CT) különösen hasznos a hasnyálmirigy méretváltozásának kimutatásában, és súlyos, szövődményes esetekben végzik. Az endoszkópos retrográd kolangiográfiát (ERCP, röntgenvizsgálat, amely a közös epeút és a hasnyálmirigy kivezetőcsövet ábrázolja) rendszerint csak akkor végzik, amikor a gyulladás valószínű oka egy elakadt epekő a közös epevezetékben.

  A hasnyálmirigy gyulladás kezelése

  A hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegek kezelésében kórházi ellátás, megfigyelés gyakran kötelező. A gyulladás esetén a betegnek semmit sem szabad ennie és innia, mert ez a hasnyálmirigyet fokozott enzimtermelésre serkentené. A folyadékot és tápanyagokat vénásan adják, azaz infúziót kap. A súlyos állapotú hasnyálmirigy gyulladás esetén intenzív osztályon megfigyelésre lehet szükség, így az életjelenségeket folyamatosan megfigyelhetik. Tüneti és oki kezelésre van még szükség, fájdalomcsillapítók, savkötők, antibiotikum vénás kezelés formájában. Súlyosabb esetben műtétet kell végezni.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.