A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Epekő, Epekövesség

Mi az epekő?

A máj által termelt zöldessárga emésztőnedv, az epe, ez az epehólyagban tárolódik és sűrítődik be, és az emésztés folyamatához az epehólyagból lökődik ki. Az epe az epevezetéken keresztül ürül a vékonybélbe, ahol az a zsírok emésztését segíti elő. Az epehólyag a hasüreg jobb felső részén, közvetlenül a máj alatt található. Az epekő az epehólyagban képződött lerakódás. Az epekő, legyen bár akkora, mint egy tojás, gyakran sokáig nem okoz tünetet és csak véletlen ultrahang vizsgálat deríti ki. Máskor elzárja az epevezetéket, fájdalmat és /vagy, sárgaságot okozva vagy epehólyag gyulladást idéz elő, ami viszont azonnali orvosi ellátást igényel.

Az epekő okai

Az epekő koleszterinből, kalciumból és egyéb anyagokból az epehólyagban képződő apró kőszerű képződmény, vagyis az epekő akkor alakul ki, ha az epe túl sok koleszterint, epesavat, pigmentet és bizonyos más anyagokat tartalmaz. Gyakori a családi halmozódás. A klinikumban gyakran kimutatható összefüggés a refluxbetegség és az epekő, vagy még csak epeiszap - ultrahang leletben sludge - között. Az epekő gyakrabban fordul elő 40 év felett, és a nőket háromszor olyan gyakran érinti, mint a férfiakat. Az elhízás és a gyors fogyás szintén hajlamosítanak a kialakulására.

Az epekő főbb tünetei

epekő

Leggyakrabban kiadós étkezést követően váratlanul erős fájdalmat és görcsöket okozhat a jobb bordaív alatt gyakran a hátba, lapocka felé sugározva. Kísérheti a panaszt hányinger, hányás, puffadás. Ha gyulladás is színezi a képet, láz, hidegrázás is jelentkezik. Máskor csak tompa időszakos fájdalom a has jobb felső felén.

Az epekő diagnosztikája

Panaszokkal gyakran belgyógyásznál, gasztroenterológusnál, néha sebésznél vagy rögtön képalkotó vizsgálaton, azaz ultrahangon jelentkezik a páciens. Ha a fizikális vizsgálat és a panaszok felvetik az epekő lehetőségét, akkor első lépés a hasi ultrahang vizsgálat és laboratóriumi paraméterek, amelyek a gyulladást és májfunkciót vizsgálják. Gyakran a klinikai kép alapján felmerül reflux betegség és epekő együttes jelenléte, ilyenkor gyomortükrözés elvégzésére is szükség lehet. Az epekő végleges megoldása műtéti, ennek megszervezésében is készséggel segítenek hasi sebész kollégáink.

Az epekő kezelése

Az epeköves görcsöt kísérő fájdalom enyhítésére görcsoldó és gyulladáscsökkentő adására lehet szükség, a gyulladás miatt pedig szigorú diétára. Az epekő műtét kis kövek esetén is, és panaszmentes páciensnél is gyakran javasolt, mert az epehólyag rendszeres összehúzódásánál a kövek a hólyag apró szájadékán keresztül próbálnak távozni és elzárhatják a szájadékot. Ilyenkor azonnali beavatkozás válhat szükségessé (endoscopos retrograd cholangio-pancreatográphia - ERCP), ami szövődménnyel járhat.

Napjainkban az epekő műtét leggyakrabban kis (minimálisan invazív) beavatkozással, ún. laparoscopos epehólyag eltávolítással történik, rövid (1-2 nap) kórházi bent fekvéssel és sokkal gyorsabb rehabilitációval. Szövődmény, (heveny epehólyag gyulladás, perforáció, hashártyagyulladás) esetén, gyakran csak hasi metszésből távolítható el az epehólyag -mindig hólyag és kő együtt kerül eltávolításra.

Az epekő megelőzése

Megelőzésében a rostban gazdag étrend , bőséges folyadékfogyasztás segíthetnek.

Az epeköves páciens étrendje tartalmazzon sok rostot, de kevés finomított szénhidrátot, cukrot és zsiradékot. Az epekövek feloldásában különösen jó hatása lehet a gyümölcsnek, zöldségnek, zabkorpának. Ne hízzon el és igyon mindennap sok folyadékot!

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

 

Kihez fordulhat?