2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Endometriózis

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.24., szerda

  Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh belső nyálkahártyája (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik, s mivel ugyanúgy követi a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, a különböző területeken felgyülemlő véres váladék változatos panaszokat okoz.

  A betegség a termékeny korban levő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő. Terméketlenség esetén 20-30 százalékban, fájdalmas menstruációs görcsök esetén 40-60 százalékban ez a probléma áll a háttérben.

  ENDOMETRIOZIS

  Az endometriózis okai

  Az endometriózis oka ismeretlen, kialakulására többféle elmélet létezik. Ezek közül az egyik legelterjedtebb az ún. "retrográd menstruáció" elmélet, mely szerint a menzesz alatt a véres váladék nem csupán a külvilág felé távozik, hanem a petevezetőkön át a szabad hasüreg felé is, s ezzel alkalom nyílik a sejteknek a hashártyán, ill. a belső szervek falán való megtapadásra, osztódásra, s az így kialakult szövet a későbbiekben ugyanúgy viselkedik, mint a méh belső fala.

  Előfordulhat még a sejtek szóródása vér- és nyirokerek útján, így távolabb eső szerveken (agy, tüdő) is kialakulhat az elváltozás. Ritkán, külső behatásokra (erőteljes ösztrogénhatás-hormonkezelés!) a normál sejtek is átalakulhatnak endometriális sejtekké, létrehozva így a betegséget.

  Az endometriózis tünetei

  A tünetek az elhelyezkedéstől függően igen változatosak, de közös jellemzőjük a bizonyos mértékig megfigyelhető ciklikusság. A petefészken kialakuló kór hozza létre az ún. csokoládécisztákat, melyek véres, szervülő váladékkal teli tömlők, és fájdalmasságuk mellett terméketlenséget is okozhatnak.

  A kismedencei elváltozások fájdalmas közösüléssel, a méh izmos falába való terjedések pedig erős menzeszgörcsökkel járnak. Amennyiben a húgyhólyag is érintett, vizelési fájdalom, véres vizelet és alhasi fájdalom tapasztalható, míg a bélrendszer beszűrése esetén székrekedés, ciklikus hasi fájdalom, fájdalmas székelési ingerek és véres széklet jelentkezhetnek.

  endometriozis3

  Az endometriózist elhelyezkedésétől és kiterjedésétől függően négy stádiumba sorolják. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezen stádiumok sem a tünetek erősségével, sem a termékenység prognózisával nincsenek összefüggésben.

  Az endometriózis diagnosztikája

  A diagnózis gyanúja a kórtörténet, tünettan alapján általában már felmerül a vizsgáló orvos fejében, és ezt megerősíthetik egyes esetekben a hagyományos nőgyógyászati vizsgálat során tapasztalt eltérések is. A leghatékonyabb, s egyben legpontosabb vizsgálati eljárás a laparoscopia, melynek során alaposan áttekintik a hasüreget, lehetőség van a szövettani vizsgálatra, s gyakran az elváltozások oldása is megtörténik egy ülésben. Időnként szükség lehet kiegészítő képalkotó vizsgálatokra (UH-, CT-, MRI-vizsgálatokra) is.

  Az endometriózis kezelése

  A leggyakrabban javasolt kezelési mód a laparoscopos sebészeti beavatkozás. Amennyiben csupán a fájdalomcsillapítás a cél (idősebb életkor, lezárt családtervezés), javasolható a gyógyszeres kezelés, melynek célja hormonális úton elsorvasztatni a kialakult nyálkahártya-szigeteket. Hangsúlyozandó, hogy ez csupán tüneti terápia, nem szünteti meg az alapproblémát, s így a meddőség kezelésére sem alkalmas.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont sebész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.