2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A gyermekáldásra tudatosan kell készülni

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-13

  Dr. Hunka Rezsőt, intézetünk új szülész-nőgyógyász szakorvosát legújabb interjúnkban a nőgyógyászati szűrések fontosságáról, a tudatos gyermekvállalásról és a meddőségi problémákról kérdeztük. A szülészeti-nőgyógyászati ultrahangban és terhesgondozásban jártas szakember női és férfi vonatkozásban is felvilágosítást nyújt a meddőséget kiváltó okokról.

  Dr. Hunka Rezső nőgyógyász
  Dr. Hunka Rezső, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosa

  Melyek a leggyakoribb panaszok, ami miatt a páciensek nőgyógyászhoz fordulnak?

  A nők, szerencsére egyre többen, az éves rákszűrő vizsgálat elvégzése miatt keresik fel nőgyógyászukat. Az önkéntes vizsgálaton résztvevők aránya nem túl nagy, de azért minimális emelkedés kimutatható az éves látogatások számában. 

  A legtöbben panaszokkal érkeznek, melyek nagyon sokrétűek lehetnek. Az egyik leggyakoribb probléma a hüvelyi folyás és a hüvelybemenetnél jelentkező viszkető-égő érzés, melynek háttérében sokszor antibiotikumszedés, melegvizes fürdőben tett látogatás, illetve a gyakoribb partnerváltás áll. A menstruációval kapcsolatos problémák is elterjedtek. Ezeket követi az új tünetként jelentkező alhasi fájdalom, mely lehet állandó vagy időszakos, de mindenképpen zavaró, így orvoshoz kényszeríti a hölgyeket. 

  Az is előfordul, hogy bizonyos tünetek mögött nem találunk nőgyógyászati vonatkozású rendellenességet. Ilyenkor még alaposabban kikérdezzük a pácienst, és általában valamilyen pszichés problémára vagy folyamatosan fennálló stresszhelyzetre derül fény, melyek hátterében családi vagy munkahelyi problémák állnak.

  A látogatások másik nagy részét a terhesgondozások miatt megjelenők adják és a gyermeket sikertelenül várók.

  Tapasztalatai szerint melyek a meddőség leggyakoribb okai? Ezek milyen arányban oszlanak meg a férfiak és nők között?

  A meddőség szintén sokoldalú komplikáció. Alapvetően mindkét fél problémája, a férfi eredetű okok az esetek kb. 60-65 százalékát teszik ki. Náluk elsősorban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nehéz fizikai munka okozta herevisszeresség, a munkahelyi ártalmak (kamionsofőröknél például a folyamatos rezgés miatt kialakult őssejtkárosodás), illetve a veleszületett herebetegségek, a túl későn leszálló herék és a helytelen táplálkozás szerepelhet a kiváltó okok között.

  A nők esetében a meddőséget okozó tényezőknél ki kell emelni az előzményben szereplő terhességmegszakításokat, a gyakoribb partnerváltogatásból eredő alhasi gyulladásokat, az egyre gyakoribbá váló endometriózist és a hormonális eredetű meddőségeket.

  Minden esetben sikerül feltárni a meddőség hátterében álló elváltozást?

  A meddőség kiváltó okai közül nagyon sokat sikeresen tudunk kezelni, de vannak sajnos ismeretlen eredetű meddőségek is. Ilyenkor minden vizsgálati eredmény negatív, de a várva várt terhesség nem jön létre.

  nőgyógyászat és meddőségi problémák

  Szakvéleménye szerint, hogyan érdemes készülni a gyermekvállalásra?

  A gyermekáldásra minden esetben meg kell próbálni tudatosan készülni. Ez persze nem mindig könnyű dolog a munka és az otthoni teendők mellett, de mindenképpen ez az optimális út a gyermekvállaláshoz vezető úton.

  Ha valaki évekig fogamzásgátlót használt, akkor a tervezett terhesség előtt kb. fél évvel abba kell hagynia annak szedését. Az utolsó menstruáció hormonviszonyai alakítják ki a megtermékenyülendő petesejt minőségét, ami természetesen nem mindegy, milyen lesz. Érdemes valamilyen terhességi vitamint szedni, elősorban annak folsavtartalma miatt, ugyanis a megfelelő vérszint lecsökkenti a koponya és gerinczáródási betegségek előfordulásának számát. Kerülni kell az egészségtelen táplálkozást, a túlhajszolt életmódot, a táplálkozásba sok vitamint, zöldséget és gyümölcsöt kell beépíteni. 

  A férfiaknál sem mindegy, hogy milyen minőségű spermium termékenyíti meg a petesejtet. Ezért a dohányzást és az alkoholfogyasztást a minimumra kell csökkenteni, nekik is szükséges megfelelően táplálkozniuk.

  nőgyógyászat és meddőségi problémák

  Miért fontosak a szűrővizsgálatok a női egészség szempontjából?

  Terhesség vállalása előtt kiemelt jelentősége van a szűrővizsgálatnak, de persze ilyen tervek nélkül is fontos az évenkénti rendszeres kivizsgálás. Gyakran teljesen véletlenül bukkanunk olyan betegségre, ami időben felismerve maradéktalanul gyógyítható. Egy melldaganat korai stádiumban 100 százalékban gyógyítható, a férfiaknál ugyanez vonatkozik a prosztatarákra. Nagyon fontos emellett a megfelelően elvégzett havi önvizsgálat: nőknél a mell, a férfiaknál a here tapintásos vizsgálata.

  A női egészség megtartása záloga lehet a zökkenőmentes házaséletnek, gyermekvállalásnak, az életminőség szempontjából a gondtalan a mindennapoknak.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont