2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Proktológia

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.22., hétfő

  A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe. Ezen a szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyerességet, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó, és rosszindulatú daganatait, a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait, a sok kellemetlenséget okozó berepedéstől, az alattomos, panaszmentesen kialakuló végbélrák kérdéséig - sok egyéb betegség mellett.

  Előfordulási gyakoriság, panaszok, vizsgálat

  Fiatal korban ártalmatlan, banális, könnyen gyógyítható gyulladásos folyamatok igénylik a proktológus-sebészi vizsgálatot, és a kezelést. A terhes nők közel 30 %-a szenved aranyeresség miatt. A 40. életév felett mind a nők, mind a férfiak körében egyre gyakoribb az aranyeresség, az 50- 60 év körüli életkorban kb. a lakosság 40 százalékában észlelhető. Igaz hogy kezdetben a panaszt egyáltalában nem okozó alapszintű, úgy nevezett I. fokú aranyér jelenik meg, aztán hónapok évek múlva a folyamat progredial, ijesztő jelzés, például véres székürítés hívja fel rá a figyelmet.

  A proktológia az általános sebészetnek a végbél betegségeinek vizsgálatára, és kezelésére szakosodott területe.

  Sok ember küzd a gyakran előforduló szorulással, és annak következtében kialakuló gyulladással, valamint a nagyon erős végbéltáji fájdalmat okozó és vérzéssel járó analis berepedéssel.

  A proktológus orvosnak soha nem szabad megfeledkeznie - bármely panasszal érkező betege esetében - arról, hogy a panaszok hátterében rosszindulatú daganat húzódhat meg. A daganatos elváltozások között előkelő helyet foglal el sajnálatos módon a végbélrák, hónapokon, éveken át panaszokat sem okozva fejlődhet. Az egészségügy komoly jelentőséget tulajdonít ennek, és szűrőprogramok indítását szervezik.

  A proktológiai szakvizsgálatnak része a panaszok megbeszélése, a fizikális vizsgálat, majd a műszeres diagnosztika- a végbéltükrözés. A vizsgálat korszerű technikával és fájdalommentesen történik, mely csupán néhány percet vesz igénybe, és a panaszok eredetét pontosan tisztázza.

  A szégyenérzetet, vagy rosszul értelmezett prüdériát a nőgyógyászati és urológiai betegségek szempontjából mára nagyobb részben sikerült kiküszöbölni, ám a proktológia területe, az aranyeresség, és végbéldaganatok és egyéb betegségek ebben a tekintetben sajnos hátrányban maradtak. A betegek részéről a pozitív, nyitott hozzáállás e problémához mindenképpen nagy jelentőséggel bír.

  A komoly betegségek elkerülését szolgálja a tervezett colorectalis szűrés beindítása, valamint a bárki számára elérhető proktológiai szakrendelők hálózata, amely minden szempontból biztosítják a feltételeket a baj kiderítéséhez, és kezeléséhez. Ne felejtsük azt, hogy egyszerűbb két hétig végbélkúpot alkalmazni, mint azon gondolkodni, hogy mikor legyen a műtét.

  Az aranyér betegség

  A végbélnyílás környezetében - normál állapotban - laza kötőszövetbe ágyazott mikroszkopikus méretű és vastagabb vénák helyezkednek el. E kis párnácskák a záró funkcióban is részt vesznek. Ha valamilyen oknál fogva a végbél körüli vénákban a nyomás emelkedik, az erek mérete változik, növekszik. Különböző kiterjedésű vénatágulatok keletkeznek. Ezek körül a laza kötőszövetben gyulladásos reakció alakulhat ki. Ettől a felszínt borító nyálkahártya sem mentes, és már enyhe mechanikus hatásra is vérzés indulhat meg - például székletürítés után.

  Külső és belső aranyeresség

  A külső nodus jól látható, és tapintható. Leggyakrabban hirtelen végzett nehéz fizikai munka, vagy komoly szorulás előzi meg. Tekintettel arra, hogy a terület érzőideg végződésben gazdagon ellátott- erős fájdalmat okoz, és vérezhet. Az elváltozás konzervatív módon, azaz gyógyszerrel jól kezelhető, kivételes előrehaladott esetekben van szükség műtéti beavatkozásra.

  A belső aranyér nem látható, mert a végbélcsatorna felső területén alakul ki. Itt érzőideg - végződések nincsenek, így fájdalom nem jelentkezik. Kezdetben friss piros vér ürülése utal a kialakulására. Aztán később - amint a betegség elhanyagolttá válik- mérete növekszik, és a beteg székürítés után kis csomó előcsúszását érzi, amely spontán visszahúzódik. Előrehaladott esetben viszont nem kerül eredeti helyére, hanem kizáródik. Ekkor már súlyos gyulladás kíséri, és nem kerülhető el a kórházi kezelés.

  Nagyon fontos tudni azt, hogy a folyamat első időszakában akár a külső, akár a belső nodus gyógyszeresen kezelhető, gyógyítható. Már a századforduló körül kiadott gyógyszerkönyvek is adtak tanácsot, aztán jól bevált hatóanyag kombinációk felhasználásával végbélkúpot készítettek, majd egyre több, korszerűbb gyulladáscsökkentők, nyálkahártyát edző szerek kerültek a patikaszerek palettájára.

  Ma már a korábbi magisztrális kúpok mellett a könnyebben hozzáférhető és alkalmazható gyári készítmények hódítanak teret. A hatóanyagok is változnak, más, és bonyolult hatásmechanizmussal bíró, az immunrendszeren keresztül ható, annak erősítését is szolgáló kúpok és kenőcsök készültek, és kerültek hazánkban is forgalomba. Nyilvánvalóan az alkalmazott gyógyszeres kúra mellett a javasolt életmódra vonatkozó, és diétás utasítások is betartandóak. A hatást az eredmények jelzik.

  Az aranyér könnyen és jól kezelhető

  Amennyiben a gyógyszeres kúra nem vezet a teljes gyógyuláshoz, akkor is van még lehetőségünk a műtét elkerülésére. Itt említhető meg az intézetünkben is alkalmazott gumigyűrű ligatura (Barron ligatúra), amely fájdalommentes, ambulanter elvégezhető, ráadásul a legalacsonyabb szövődményrátával járó beavatkozás. Ritkábban alkalmazott, de igazoltan bevált módszer az ugyancsak ambuláns kezelésként végezhető sclerotherapia. Kisebb aranyerek esetén az infracoagulatio, illetve lézerkezelés jöhet szóba.

  A cikk dr. Ledniczky György közreműködésével készült. 
   

  A proktológiai kórképek kezelésének egy része magánkórházi osztályunk sebészeti osztályos sebészeti részlegén történik.
   

  Gyakori kérdések a proktológiával kapcsolatban


  Tudja meg Dr. Schöller Andrea szakorvosunktól, hogy milyen panaszokkal kereshetik fel pácienseink sebészeti-proktológiai szakrendelésünket és magánkórházi osztályunkat.
  Sebészeink az akut problémák kezelésén túl a szűrővizsgálatokban is aktívan részt vesznek, hiszen a megelőzés kulcsszerepet játszik az egészségmegőrzésben.

  Páciens visszajelzés proktológiai szakrendelésünkről

  Ha a páciens COVID-fertőzésre utaló tüneteket mutat, szakorvosi döntés alapján antigén gyorsteszt elvégzését kérhetjük.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>