A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Aranyér

Mi az aranyér?

Az aranyér önmagában nem betegség: fontos része a végbél záró mechanizmusának. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában található vénatágulatok. 

Az aranyér okai

A tápcsatorna utolsó szakaszában a végbélben a belet belülről bélelő nyálkahártya felszíne, valamint a végbélnyílás környéki bőr alatt egy kiterjedt vénás (a vért a szív felé szállító) érhálózat található. A tág erekben a véráramlás lelassul, a vér pang, és ennek következtében az ereket borító nyálkahártya- vagy bőrréteg is kitágul. Így jön létre az aranyeres csomó.

aranyér

Aranyér-betegség esetén ezek a visszerek kóros mértékben kitágulnak. Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot különböztetünk meg. A belső aranyerek szakorvosi vizsgálat alkalmával igazolhatók könnyen, míg a külső aranyerek végbélnyílásnál tapintható és látható csomóként jelennek meg.

A lakosságnak akár 40%-át is érintheti az aranyeresség, tehát igazi népbetegség.

Az aranyér okai

Okok közül kiemelendő veleszületett tényezők csakúgy, mint a visszerességnél a kötőszöveti gyengeség. Fokozott hasüregi nyomásviszonyok (terhesség, szülés, székrekedés, nehéz súlyok emelése) illetve egyéb civilizációs ártalom, mint például túlsúly, életmódbeli káros tényezők (mozgáshiány, tartós állás-ülés), rostszegény étrend, csípős, fűszeres, zsíros ételek és az alkoholfogyasztás.

Az aranyér tünetei

Az aranyér betegség vezető tünetei: a vérzés, viszketés, kitüremkedés, fájdalom, váladékozás, amelyek más végbélbetegségek, így pl. a végbélrák, végbélrepedés, sipoly vagy bőrbetegség jelei is lehetnek. A vérzés nem jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély, általában ritkán vezet jelentős vérvesztéshez vagy vérszegénységhez, általában székelés után a papíron látható friss piros vérzés formájában.

Az aranyér olykor begyulladhat, megduzzadhat, a benne lévő vér megalvad, és a csomó ("thrombotizál") ilyenkor fájdalmassá válik. Ebben az esetben érzékeny, tömött dudort tapinthat a beteg a végbélnyílásán kívül. A fájdalom székeléskor fokozódik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen feszítő, olykor szúró fájdalom marad vissza, és az ülés is gondot okozhat. Esetenként a kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet és váladékozhat.

Az aranyér diagnosztikája

Sebész ún. proktológiai végzettséggel (proktológus) fájdalmatlan, percek alatt elvégezhető, és pontos, megnyugtató eredményt adó végbéltükrözést végez.

Visszatérő panaszoknál, vagy fogyással és egyéb emésztési panaszokkal kísérten a sebész teljes vastagbélre terjedő (általában gasztroenterológus vagy sebész által végzett) tükrözéses vizsgálatot, azaz colonoscopiát fog javasolni. A colonoscopia elvégzése előtt hasi ultrahang vizsgálat ad egy tájékozódó előképet és vérvételre (vérkép, alvadási paraméterek, ionok) valamint vércsoport meghatározásra is szükség van.

Az aranyér kezelése

  • A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést. Székletlágyítók enyhíthetnek a székrekedésen, és ugyanilyen jó hatású a rostdús ételek, zöldségek, gyümölcsök, müzli- és korpafélék fogyasztása is, ezek rendszeressé teszik a bélműködést. Lényeges, hogy a növényi rostok mellé sok folyadékot kell fogyasztani. Az enyhe panaszok a vizsgálat elvégzése és a diagnózis felállítása után helyi kezeléssel, azaz kúpokkal és kenőcsökkel is uralhatók.
  • Amikor az aranyérben kialakult véralvadék okoz fájdalmat, azt ülőfürdővel kezelik, kiegészítve helyi érzéstelenítő kenőcsökkel vagy kúpokkal, és a vénák kiürülését elősegítő gyógyszerrel. A gyors fájdalomcsökkentés érdekében szükség lehet a véna megnyitására, és a véralvadék eltávolítására.
  • Gyakori vérzés esetén az aranyér egy gumigyűrűvel leszorítható (Barron-ligatura), ami napokkal később az aranyér elhalásához és fájdalmatlan lelökődéséhez vezet. A betegség injekcióval is kezelhető, a csomóba befecskendezett szer a vénát elzáró hegszövet képződését okozza. Ezt a beavatkozást szkleroterápiának nevezik. Ezeken kívül számos, műtétnek szintén nem minősülő módszer létezik a betegség kezelésére. Műtét akkor válik szükségessé, ha az egyéb eljárások hatástalanok. A fájdalom és a duzzanat rendszerint rövid idő alatt csökken, míg a véralvadék 4-6 hét alatt szívódik fel. Helyén gyakran aprócska bőrlebeny (caruncula) marad vissza, ami nem okoz panaszt.

Az aranyér megelőzése

Megelőzésként ismételten fontos említeni a rendszeres testmozgást, a rendszeres székürítést. Ehhez a bőséges folyadékfogyasztást és rostdús étkezést. Hajlam esetén kúraszerűen javasolt recept nélkül kapható vénás áramlást segítő készítmények, gyógyszerek szedése. Ahogy ismert az intim torna, ugyanúgy része kell legyen életünknek a végbéltorna is.

Intézményünkben több gasztroenterológus és proktológus szakorvos is a rendelkezésére áll. A szakorvosi vizsgálaton kívül általános és speciális laborvizsgálatokra is lehetőség nyílik, ahogyan a teljes körű képalkotó vizsgálatokra is, mint a röntgen, ultrahang, CT és MRI vizsgálatra.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?