2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Afta

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  Az afta egy fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány, amely általában 2-5 mm-es fájdalmas, sárgás-fehéres színű, szélén kiemelkedő foltokban jelenik meg a nyálkahártyán. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, az ajkak, a szájpad, a nyelv és a garat nyálkahártyáján. Lázzal, levertséggel, rossz közérzettel és nyirokmirigy-duzzanattal is járhat.

  afta2

  Az afta okai

  Kialakulásának okai és patomechanizmusa még nem tisztázott, de általában valamilyen, a szervezetet ért behatás következtében keletkezik. Kialakulása összefügghet a fokozott stresszel, a legyengült immunrendszerrel, bizonyos tápanyagok hiányával és egyes betegségekkel - például a nátha és az influenza kísérőjeként is megjelenhet. Kialakulását, vagy rosszabbodását elősegíthetik sérülések, mint a fogkefe sörtéje vagy a fogszabályozó által okozott sérülések, és bizonyos ételek, például citrusfélék, csokoládé, vagy fűszerek fogyasztása.

  Az afta megelőzése

  Mivel nem ismert pontosan az afta kialakulásának oka, így a megelőzése is nehéz. Egyes kiváltó tényezők, pl., ha bizonyos élelmiszerek fogyasztása után jelenik meg, akkor annak kerülése tanácsos. Igyekezzen kerülni a stresszt.

  Az afta kezelése

  Az afta általában magától is elmúlik néhány nap, vagy egy-két hét alatt. Többnyire nem igényel speciális kezelést, ellátása tüneti. Fő szempont a fájdalom és gyulladáscsökkentés, ezek lehetnek fertőtlenítő, fájdalomcsillapító öblögetők, szopogató tabletták vagy gélek. Amíg az afta el nem múlik, kerülje a fájdalmat okozó ételeket, erős, csípős fűszereket, citrusféléket. Ismert egyes gyógyhatású anyagok, mint az antibakteriális, antivirális, fertőtlenítő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező propolisz tinktúra jótékony hatása, mely felgyorsíthatja az afta begyógyulását. Egyes súlyos esetben steroid (glükokortikoid) hatóanyagú gyógyszer szedésére is szükség lehet.

  Kezelésében segíthet a fogkő eltávolítása, góctalanítás, a rossz fogpótlások és éles szélű tömések megigazítása. Kiterjedt aftás foltok, az elváltozások tömeges megjelenése, gyakran kiújuló elváltozás esetében forduljon orvoshoz. Ha általános tünetek jelentkeznek, magas láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodás, illetve elhúzódó gyógyulás esetén szintén. Ezekben az esetekben pl. rosszindulatú betegség kizárása érdekében további kivizsgálásra lehet szükség. Súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek. Gyermekek esetében, ha a fájdalmas nyelés akadályozza a folyadékfogyasztást, étkezést és a kiszáradás veszélyével kell számolnunk, mindenképpen orvosi segítségre van szükség.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.