2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Májgyulladás (hepatitis)

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.03., hétfő

  A WHO adatai szerint a májgyulladás (hepatitis) százmilliókat érint világszerte, főleg a fejlődő országokban. Egyik formája, a Hepatitis B vírus által kiváltott májgyulladás például a leggyakoribb fertőző betegségek közé tartozik, a nyilvántartott fertőzöttek száma 300-350 millió. Évente több mint félmillióan halnak meg valamely szövődményének következtében. Vírusfertőzésen kívül még számos ok vezethet akut vagy krónikus májgyulladáshoz.

  majbetegseg

  A májgyulladás okai

  Leggyakoribb a vírusos májgyulladás, de emellett baktériumok, mérgezés, túlzott alkoholfogyasztás és autoimmun betegség is kiválthatja. A különböző vírusos kórokozóit A-tól G-ig (A, B, C, D, E, G) nagybetűkkel jelölik. Az eltérő jelölésű hepatitis fajták kórokozói eltérő módon váltják ki a máj gyulladását, és felépítésük, mikrobiológiai jellemzőik is eltérőek.

  Akut májgyulladást főként az A, B és E vírusok okoznak. Az A és az E fertőződés többnyire járványszerű, a közvetítő fertőzött élelem vagy víz illetve széklet. A B fertőződéshez közvetlenebb érintkezés szükséges, melynek során fertőzött vér vagy testnedv adja tovább a vírust. Leggyakrabban szexuális érintkezéssel terjed, de nem megfelelően fertőtlenített eszközökkel, injekciós, akupunktúrás és tetováló tűkkel, vagy körömvágó, borotválkozó eszközökkel, fogkefével is fertőződhetnek a betegek. Előfordul, hogy valamely más fertőző betegség (pl. a szalmonella) szövődményeként jön létre májgyulladás. Szintén májgyulladáshoz vezethetnek különböző mérgezések, túladagolt gyógyszerek és a túlzott alkoholfogyasztás is.

  Krónikus májgyulladást elsősorban a hepatitis B, C és D vírusok váltanak ki, de ehhez vezethet az alkoholizmus, és néhány immunrendszert érintő, illetve anyagcsere betegség is.

  A májgyulladás tünetei

  A májgyulladást – főként az akut, enyhe fertőzések esetében – nem mindig kísérik érzékelhető tünetek. A hepatitis B lappangási ideje több hónap, akár fél év is lehet.
  A krónikus és az akut májgyulladás tünetei sok hasonlóságot mutatnak. A betegség kezdetén rossz közérzet, fáradtság, az ízületek és izmok fájdalma, láz, émelygés, fejfájás a jellemző tünet, a jobb oldalon, a bordák alatt a gyulladás miatt megnövekedett máj fájdalmat is okozhat, bőrkiütés is jelentkezhet. Az akut májgyulladásra utaló tünetek a hányás, étvágytalanság, láz, hasmenés és a kiütések, de ezek számos más betegség kísérői is lehetnek, ezért előfordul, hogy nem ismerik fel a problémát.

  Súlyosabb esetekben a beteg gyakran „besárgul”, vagyis a szeme fehérje és a bőre sárgás színűvé válik, mivel a beteg máj nem képes a vörös vértestek bomlásakor keletkező bilirubint lebontani. A krónikus állapot jele lehet ezen kívül a vizelet sötét színűvé válása és a széklet világos elszíneződése is.

  A májgyulladás diagnózisa

  A diagnózis felállítható a beteg panaszai, a tünetek alapján, illetve a kórelőzmények, a beteg életmódjának, esetleges fertőződési lehetőségeinek feltérképezése által, amit a laborvizsgálatok erősíthetnek meg. A laborvizsgálat során a vérben a hepatitis fertőzöttségre utaló antitesteket keresik és a máj enzimeit vizsgálják. Szükség lehet székletelemzésre, biopszia vagy ultrahangos vizsgálat elvégzésére is.

  A májgyulladás kezelése

  Az esetek többségében a betegek 3-6 hónap alatt meggyógyulnak, de a megbetegedések mintegy 10%-ánál krónikussá válik a hepatitis. A kezelés többnyire kórházi körülmények közt, a fertőző osztályon zajlik. A terápiát meghatározza a betegséget kiváltó ok. Vírusos májgyulladás esetén vírusölő gyógyszerekkel történhet a kezelés, mérgezés esetén a méreganyagok szervezetből való eltávolítása a legfontosabb, szövődményes megbetegedés esetén pedig az alapbetegség kezelése az első. Ha alkohol vagy gyógyszerek okozták a májgyulladást, akkor a méreganyagoktól meg kell szabadítani a szervezetet és a jövőben kerülni kell azokat. Minden esetben fontos a szervezet, és különösen a máj kímélete, megfelelő étrenddel, az alkohol kerülésével. Vitaminban gazdag, könnyen emészthető táplálkozás ajánlott: érdemes dietetikus tanácsát kikérni, és a kialakított diétát szigorúan tartani. A ritkább esetben, autoimmun betegségek kísérőjeként fellépő májgyulladást az immunrendszerre ható speciális gyógyszerekkel kezelik.

  Az akut hepatitis során az érintett májsejtek gyulladást követően elpusztulnak. Bár a máj a gyulladás következtében tartósan is károsodhat, sok esetben – korai stádiumban kezelve- a gyógyulás teljes, és a máj regenerálódik. 

  Sokat segíthet, ha a májgyulladáson átesettek rendszeresen járnak kontrollra, mivel így az esetleg kiújuló probléma idejében kezelhető.

  A májgyulladás megelőzése

  Igazán biztos védelmet - legalábbis a gyakori hepatitis A és B fertőzés ellen – oltással lehet szerezni. Ahol a családban C fertőzött van, szintén lehetséges és érdemes a többi családtagnak oltással védekezni.

  A körültekintő életmód segít a fertőződési lehetőségek elkerülésében. Ehhez tudni kell, hogy a fertőződést észrevétlen, parányi sérüléseken át a szervezetbe jutó fertőző vér, vagy más testnedv is okozhatja. Ezért májgyulladásban szenvedő beteg borotváját, törölközőjét, fésűjét stb. sem tanácsos a családtagokkal közösen használni. A fülbe, köldökbe és egyéb testtájakba testékszerek behelyezését, tetoválást, de még a manikűrözést és a pedikűrt, akupunktúrás kezelést is csakis megbízható helyen szabad végeztetni, ahol biztos, hogy szakszerűen fertőtlenítik az eszközöket.

  Rendkívül lényeges az élelmiszerekkel kapcsolatos és a testi higiéné, különösen külföldi utak során. A hepatitis A ugyanis a szájba kerülő székletszennyezéssel terjed. Ez pedig könnyen megtörténhet, ha az esetlegesen szennyezett földön termő zöldfélét, vagy nem kellően megmosott (és fertőzött széklettel érintkezésbe került) kézzel megfogott élelmiszert, fertőzött vizet fogyaszt valaki, vagy elmulasztja az alapos kézmosást étkezés előtt, miután szennyezett tárgyakat érintett, földdel dolgozott.


  Kapcsolódó cikkek


  A leírás dr. Máthé Zoltán közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.