2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Magas koleszterinszint

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.04.25., csütörtök

  A koleszterin az emberi szervezet minden részében megtalálható, kiváltképpen az epében, a mellékvesékben és az idegrendszerben. Egyrészt táplálékkal juttatjuk szervezetünkbe, másrészt a sejtjeinkben is szintetizálódik, legnagyobb mennyiségben a májban termelődik. A koleszterin életfontosságú funkciók ellátásához szükséges. Azonban, ha a vérben tartósan magas a koleszterinszint, akkor ez kiinduló tényezője az érelmeszesedés folyamatának, ezáltal komoly szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

  A koleszterin egy lipidféle, vagyis egy zsírszerű anyag. Több funkció ellátásához nélkülözhetetlen, hiszen a sejthártyák felépítésében fontos szerepe van és hozzájárul az epesavak, bizonyos hormonok, vitaminok, például a D-vitamin termelődéséhez. Mivel a koleszterin nem oldódik a vérben (vagy vízben) ezért a szállításához a máj által termelt lipoproteinekre van szükség. A lipoproteinek zsírokból és fehérjékből épülnek fel.

  A lipoproteinek többfélék lehetnek:

  • Alacsony sűrűségű lipoprotein (Low-Density Lipoprotein, LDL)
  • Nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein (Very-Low-Density lipoprotein, VLDL)
  • Magas sűrűségű lipoprotein (High-Density Lipoprotein, HDL)
  • Közepes sűrűségű lipoprotein (Intermediate-Density Lipoprotein, IDL)
  Koleszterintípusok

  Mindegyik nélkülözhetetlen, így nincs igazán jogosultsága a „jó és rossz koleszterin” minősítésnek, de a szerepük eltérő. A HDL-koleszterin védő szerepet tölt be, felveszi és visszajuttatja a felesleges zsírt a májba, valamint antioxidánsokat is tartalmaz. Az LDL-koleszterin viszont lerakódik az érfalra. A különböző lipoproteinekhez kapcsolódó koleszterin mellett a trigliceridek is a vérzsírok közé tartoznak. A trigliceridek mennyisége akkor emelkedhet meg jelentősen, ha magas zsír, vagy szénhidrát tartalmú ételeket eszünk nagy mennyiségben, illetve nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk.

  Mikor beszélhetünk magas koleszterinszintről?

  A koleszterinszint normál értékei alacsony szív és érrendszeri rizikó esetén a következők: az összkoleszterin nem több mint 5,2 mmol/l, amelyből minimum 1,1 mmol/l a HDL mennyisége, az LDL mennyisége nem éri el a 3 mmol/l –t, a triglicerid pedig az 1,7 mmol/l alatt marad. Ha az összkoleszterin szintje 5,2 mmol/l fölé emelkedik, akkor beszélhetünk magas koleszterinszintről (orvosi szakszóval hiperkoleszterinémiáról). Ekkor még nem biztos, hogy gyógyszeres beavatkozásra van szükség, az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatása elegendő lehet az egészséges értékek visszaállításához.

  Helyes táplálkozás

  A magas koleszterinszint okai

  Túlzott zsírterhelés miatt kialakuló forma

  Magas kalóriatartalmú ételek és túlzott alkoholfogyasztás következtében megemelkedhet a trigliceridek szintje, valamint a telített zsírokban gazdag ételek és sok tojás fogyasztása miatt magas koleszterinszint alakulhat ki.

  Másodlagos (szekunder) hiperkoleszterinémia

  Olyan zsíranyagcsere zavarok is okozhatnak magas koleszterinszintet, melyek hátterében betegség (pl. cukorbetegség, elhízás, alkoholizmus, vesebetegségek, pajzsmirigy alulműködés, epeproblémák) vagy gyógyszerkezelés áll.

  Veleszületett zsíranyagcsere rendellenességek

  Genetikai okokból alakul ki a magas koleszterinszint, melynek súlyosságát életmódbeli, táplálkozási tényezők is befolyásolnak.

  A magas koleszterinszint szövődményei

  Ha a vérben túlságosan magas az LDL-koleszterin szintje, akkor zsíros plakkok formájában lerakódhat az érfalak belső részén, csökkentheti az erek rugalmasságát és szűkíti azok átmérőjét, akár teljesen el is zárhatja azokat. A magas LDL- és az alacsony HDL-koleszterinszint tehát fokozza a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke és a szívinfarktus kockázatát, és egyes daganatos betegségek veszélyét is növeli.

  Zsíros plakk

  A magas koleszterinszint kezelése

  A magas koleszterinszint csökkentése érdekében fontos az egészséges étrend mellett a rendszeres mozgás beiktatása, a dohányzásról való leszokás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás kerülése. Az életmódváltás természetesen a megelőzést is elősegíti, hiszen így nemcsak csökkenteni lehet a koleszterinszintet, hanem a normális értéken tartani is. Mindezt ajánlott orvossal is megbeszélni, különösen akkor, ha a családban öröklött hajlam is van a kórosan magas koleszterinszint kialakulására, hiszen ezekben az esetekben a diéta nem elég, szükségessé válhat az is, hogy a szakorvos megfelelő gyógyszeres kezeléssel is segítse a koleszterinszint normalizálását.


  A leírás Dr. Sándor-Menyhárt Orsolya közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.