2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Szívritmuszavar

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A szívritmuszavarok a szívizom normális ritmusos összehúzódásainak zavarát jelentik. Viszonylag gyakori betegségnek számítanak, melyek a szív különböző más betegségeivel együtt fordulnak elő, amolyan kapcsolt betegségként. Előfordul azonban veleszületett szívritmuszavar is. Egy felosztás alapján megkülönböztetünk a pitvarokban és a kamrákban létrejövő ritmuszavarokat, valamint az ingerületképzés és -vezetés zavarait. A gyakorlat szempontjából azonban a nagyon gyors és nagyon lassú szívfrekvenciával járó ritmuszavarokat érdemes kiemelni, mert ezek kezelése sokszor azonnali teendőket igényel.

  b_szivritmuszavar

  A szívritmuszavar tünetei

  A közismert szívritmustünetek a heves szívdobogásérzés, erős szívdobbanások, kihagyások, kalimpálások. A ritkábban szívritmuszavarral összefüggésbe hozott tünetek a nehézlégzés, szívtáji fájdalom, gyengeség, csökkent teljesítmény, szédülés, rövidebb-hosszabb eszméletvesztések.

  A szívritmuszavar diagnosztikája

  Akut rosszulléttel járó esetben mentők kihívása szükséges az életveszély elhárítása végett. Máskülönben a háziorvos megítélése alapján kórházban, vagy járóbeteg-ellátás keretein belül történik a kivizsgálás kardiológus vezetésével. A diagnosztikai eszközök: EKG, 24 órás EKG-monitorozás (Holter-EKG), többnapos EKG-monitorozás (loop recorder), terheléses EKG, szív ultrahang vizsgálat, ún. elektrofiziológiai vizsgálat. A vizsgálati leletek kiértékelésével a kardiológus megállapítja a szívritmus fajtáját és kezelési módjait.

  A szívritmuszavar kezelése

  A szívritmuszavarok kezelésénél a leggyakrabban különböző gyógyszereket alkalmaznak. Ezen kívül alacsony szívfrekvenciával járó ritmuszavarokban és kihagyásoknál ritmusszabályzó, ún. pacemaker beültetése egészíti ki a szív. Speciális esetekben defibrillációs funkcióval is felszerelt pacemakert beültetése is lehetséges, mely a hirtelen szívhalált védi ki. Az elektrofiziológiai a kardiológia azon ága, mely a szívüregek belsejéből számos pontból elvezett EKG alapján tudja megállapítani majd kezelni a ritmuszavarokat.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont kardiológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.