2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Basalioma

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.21., kedd

  A basalioma a bőr legfelső rétegét alkotó hám alsó területéről (stratum basale) kiinduló, rosszindulatú daganat. Egyéb rosszindulatú tumoroktól eltérően, kifejezetten ritkán ad áttétet más szervekbe, emiatt az észlelésekor megkezdett kezelés hatékonysága kiváló.

  basalioma

  Milyen gyakori a basalioma?

  A basalioma meglehetősen gyakori tumor típus: az újonnan regisztrált esetek számát elsősorban adott ország éghajlata (UV sugárzás mértéke), és a lakosság bőrtípusa határozza meg. Országunkban a közép-európai átlaghoz hasonlóan, évente mintegy 100-200 új esetet regisztrálnak 100 000 főre vetítve. Ez az arány akár a tízszerese is lehet olyan napfényes, főként világos bőrűek lakta területeken, mint pl. Ausztrália.

  Kialakulásában több tényező játszik szerepet: genetikai hajlam (családi halmozódás alakulhat ki), legyengült immunrendszer, környezeti tényezők. Ez utóbbi rizikófaktor esetén legfontosabb az évek során a bőrfelületet ért napfény mennyisége, és minősége. Elsősorban az UV B sugarakat tartják felelősnek a basalioma kialakulásáért, de az UV A sugarak túlzott mennyisége (szolárium!) sem jótékony hatású a betegség szempontjából.

  A basalioma tünetei

  A betegség nem jár fájdalommal, sokkal inkább – a basalioma típusától függően – laposabb vagy kidomborodóbb, rendszerint gyöngyházas fényű bőrelváltozással, mely elsősorban a napfénynek kitett területeken (arc, vállak, felső végtag) jelentkezik. Sokszor kifekélyesedhetnek, apróbb értágulatok szegélyezhetik, amelyből időszakosan újabb és újabb apró vérzés, majd varasodás indulhat el. Szerencsére, áttétet nagyon ritkán képez, veszélye inkább abban rejlik, hogy esetenként a mélybe törve (pl. arc-orr területe, koponyaüreg felé) károsíthatja a bőr alatti területeket.

  A basalioma diagnosztikája

  A diagnózist bőrgyógyászok állítják fel: számukra sok esetben már ránézésre egyértelmű, mivel állnak szemben, ennek ellenére mindig kötelező a szövettani vizsgálat. Ezt a legtöbb esetben (kivéve a speciálisabb helyen lévő, vagy nagyobb kiterjedésű elváltozást) helyi érzéstelenítésben, sebészi kimetszéssel végzik. Jó esetben a mintavétellel együtt a terápia oroszlánrésze is lezajlik. Az így kinyert mintát gondos szövettani vizsgálatnak vetik alá, ahol egyrészt megtörténik a tumor besorolása (ez a prognózis, és terápiás protokoll felállításának céljából fontos), másrészt azt is megnézik, hogy minden határon ép szövetben történt-e a kimetszés.

  A basalioma kezelése

  A basalioma terápiája sok esetben a fent említett sebészeti eljárás. Bizonyos típusok esetén azonban lehetőség van egyéb módszerek alkalmazására is: ilyen például a fagyasztás (folyékony nitrogénnel), speciális kenőcsök használata, vagy az ún. fotodinámiás eljárás.

  Ennek során olyan festékanyagot fecskendeznek be, amely elsősorban a tumort alkotó sejtekben raktározódik el. Ezután a megfelelő hullámhosszúságú fénnyel megvilágítják az érintett területet, s az így létrejövő kémiai reakciók következtében, több lépésen keresztül oxigén-szabadgyökök keletkeznek, melyek sejtpusztító hatásúak. Azt, hogy melyik eljárás ajánlható, minden esetben szakorvos dönti el, a rendelkezésre álló információk alapján.

  A kezelést követően kis százalékban ugyan, de előfordulhat, hogy a tumor visszanő. Pontosan emiatt a bőrgyógyászok meghatározott időnként kontrollvizsgálatokra hívják vissza pácienseiket, s így az esetleges recidívát hamar felismerik.

  A leírás a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.