2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Szívinfarktus

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.06.03., hétfő

  Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében létrejövő szívizomelhalást nevezzük. Magyarországon évente kb. 20-25 ezer ember kap szívinfarktust, sokan közülük meghalnak, mert a szívizomelhalás következtében szívelégtelenség, életveszélyes szívritmuszavar, vagy szívizomsérülés alakul ki.

  Fontos kiemelni, hogy a szívinfarktus egy megtörtént esemény, ezért inkább akut koronária szindrómáról szoktak beszélni, mely egy még visszafordítható állapot. Az életmentő ellátás érdekében mindenkinek tisztában kell lennie ennek tüneteivel. A másik fontos információ a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésre vonatkozik.

  b2_szivinfarktus

  Akut koronária szindróma (szívinfarktus)

  Vezető tünet a hirtelen fellépő, 20 percnél tovább tartó erőteljes, nyomó jellegű mellkasi fájdalom, mely karba, hátba, hasba is kisugározhat - "olyan, mintha valaki ráült volna a mellkasomra"-érzés. Kísérő tünetek lehetnek a levertség, légszomj, halálfélelem, gyengeség, sápadtság, izzadás, hányinger. Főleg cukorbetegeknél fordul elő, hogy fájdalmat kevésbé éreznek.

  A szívinfarktus diagnosztikája

  Amennyiben akut koronária szindróma gyanúja merül fel, mielőbb mentőt, orvost kell hívni. Ők az első teendőket ellátják: a beteget megvizsgálják, EKG-t készítenek. Ha tünetek és leletek a gyanút erősítik, a további ellátás kórházban történik. Ismételt EKG vizsgálattal, laborvizsgálattal, szívultrahang vizsgálattal igazolni lehet a diagnózist. A szívinfarktus adott esetben számos olyan más, életveszélyes betegségtől kell elkülöníteni, mely ugyan csak kórházi körülmények között lehetséges.

  A szívinfarktus kezelése

  A mentők mielőbbi értesítése azért is fontos, mert ők rendelkeznek azokkal az eszközökkel, melyek egy hirtelen szívinfarktus szövődményének elhárításához szükségesek (pl. defibrillátor használata súlyos ritmuszavarban). A kórházban, megfelelő esetben sor kerülhet koszorúérfestésre és lehetőség szerint az elzáródott erek megnyitására katéteres eljárás segítségével (PCI). Más esetekben a vérrög feloldása vérhígítókkal is történhet. A sikeresen kezelt, vagy szívinfarktust átélt emberek minden esetben további gondozásra szorulnak a másodlagos betegségek és egy újabb koszorúér-esemény megelőzése érdekében.

  A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

  A szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus megelőzése, az esetszámok csökkentése az ún.  kockázati tényezők kiküszöbölésével, legjobb beállításával és egészséges életmóddal lehetséges. A kockázati tényezők: magas vérnyomás betegség, dohányzás, cukorbetegség, magas vérzsír szint, túlsúly, mozgásszegény életmód.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont kardiológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.