2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Depresszió

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.31., szerda

  A depressziót a köznyelvben gyakran használják a levert lelkiállapot szinonimájaként. Maga a szó lenyomottságot jelent. Az orvostudomány tovább osztályozza a különböző depresszióformákat: akut / krónikus depresszió, endogén / exogén depresszió, unipoláris / bipoláris depresszió. Ez utóbbinál a depresszív és mániás szakaszok váltakoznak. Létezik továbbá téli depresszió, kismamák depressziója, öregkori depresszió, stb.

  A depresszió az egyik leggyakoribb pszichés betegség. Egyes felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved valamilyen depresszióformában. Hozzávetőlegesen a felük enyhe depresszióban, negyedük középsúlyos, negyedük súlyos depresszióban szenved. A betegségnek egyrészt genetikai okai, másrészt környezeti okai vannak.

  depressio

  A depresszió tünetei

  Jellegzetességei között találjuk a hangulati beszűkültséget (örömre, vagy gyászra való képtelenség, a hangulat nem igazodik környezetéhez), a nyugtalansággal vagy anélkül járó indítékszegénységet, a gátolt gondolkozási képességet, valamint alvászavarokat.

  További tünetek lehetnek a jövővel kapcsolatos túlzott aggodalom, reménytelenségérzés, kisebbrendűségi érzés, bűntudat, koncentrációs zavarok, időérzék elvesztése, félelem, a halál gondolatával való foglalkozás. Az esetleges testi panaszok mellkasi fájdalom, étvágytalanság, fogyás formájában mutatkozhatnak.

  Mint látható, igen sokszínű tünetek szerepelhetnek a betegségben, de ezek felderítése, értékelése szakember feladata.

  A depresszió diagnosztikája

  A diagnózis felállítása diagnosztikai kritériumok alapján pszichológuspszichiáter feladata. Adott esetben több alkalommal folytatott beszélgetés, erre specializált tesztek kitöltése is szükséges lehet a diagnózishoz. Bizonyos esetekben belgyógyászati betegségek is okozhatnak depressziós tüneteket (pl. pajzsmirigy alulműködés), ezeket laborvizsgálattal, fizikális vizsgálattal lehet és kell kizárni.

  A depresszió kezelése

  A kezelés pszichoterápia és / vagy gyógyszeres kezelés segítségével történik. Az újfajta gyógyszerek mellékhatása tolerálható. Mint minden pszichés betegségnél, a kezelési tervet egyedileg határozza meg a kezelőorvos. Összességében elmondható, hogy jelentősen lehet segíteni a beteg szenvedésén, panaszain.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.