A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Alvászavarok, álmatlanság

Mi az alvászavar?

Az alvászavarok egyszerre jelentenek tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, mivel az alvászavarok nem csak a szervezet regenerálódását nehezítik meg, hanem a mindennapos fizikai és szellemi tevékenység végzését is ellehetetleníthetik.

Az alvászavar okai

Az alvászavarokkal küzdő betegek mintegy 15 százalékának esetében valamilyen pszichofiziológiai ok áll a probléma mögött. Ilyen esetekben a hátterében lévő pszichés feszültség kísérőjelenségeként mutatkozik az alvászavar. A betegek nagy része nem is érzékeli a nappali feszültséget, csak az alvászavar jelentkezésén keresztül észlel problémát.

alvászavar

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként alvászavart, ilyenek például a béta-blokkolók, teofillintartalmú szerek, de a túlzott koffeinfogyasztás is okozhat ilyen problémát.

Az alvászavarok típusai

Disszomnia

A disszomniák körében a legismertebb az alvási apnoe szindróma (OSAS), amely az éjszakai horkolás közbeni levegővétel-kihagyásáról ismerhető fel, melyet egy horkantásszerű nagy belégzés követ. Az alvási apnoe szindróma poliszomnográfiás vizsgálattal diagnosztizálható. A poliszomnográfia egy olyan fájdalmatlan vizsgálat, amely során az összes alvás közbeni életfolyamat megfigyelhető az agy, a keringési rendszer és az izmok monitorozásával.

A disszomniákhoz tartozik a hirtelen nappali elalvás (narkolepszia), vagy a nyugtalan láb szindróma, amely során a nyugalomban lévő lábban kellemetlen érzés van, mely csak annak mozgatására múlik el.

Paraszomnia

A paraszomniákhoz legismertebb változatai az alvajárás (szomnambulizmus), a félelmetes éjszakai fölriadások (night terror) és az éjszakai bevizelés (enurezis nokturna).

Az alvászavar tünetei

Alvászavaros panaszaival tanácsos szakembert felkeresnie, amennyiben a következőket tapasztalja:

  • ha nem tudja az alvászavar okát,
  • ha az alvászavar hosszabb távon befolyásolja a hétköznapi teljesítményét,
  • ha az alvászavarhoz egyéb furcsa viselkedés is társul,
  • ha napközben a következő tüneteket tapasztalja: napközbeni elalvás, tudat-kihagyások, hallucinációk, gyakori hangulatingadozások,
  • ha az alvászavarra utaló panaszok mellett egyéb betegségei is vannak (pl.: magas vérnyomás, pajzsmirigy túl- vagy alulműködés)

Az alvászavar kezelése

Azon alvászavarok, melyek más betegségeket kísérnek, általában az alapbetegség kezelése után elmúlnak. Kezelőorvosa átmeneti ideig altatókat, és alvást segítő gyógynövényeket javasolhat.

A pszichofiziológiai alvászavarnál a szorongás megszüntetése a gyógymód, mely történhet szorongásoldó gyógyszerekkel, de relaxációs terápiás módokon is.
Több pszichiátriai betegséghez kötődnek alvászavarok (pl: pánikbetegség, szorongásos kórképek, depresszió, szkizofrénia, bipoláris hangulatzavar), melyek a betegség gyógyszeres kezelésével (általában antidepresszánsok alkalmazásával) javulnak, eltűnnek.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

 Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?