2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Strúma

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.07.17., szerda

  A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezik strúmának vagy golyvának. A strúmák 90%-át jódhiány okozza. Ritkább okai lehet a strúmának pajzsmirigy túlműködés, gyulladások, daganatok, stb. melyeket a jódhiányos strúmától mindig el kell különíteni. A strúma világszerte igen gyakori betegség, Magyarország nagy része is jódhiányos, így az adott terület jódhiányának függvényében a betegség előfordulása 10-40 % között van.

  b_struma

  A strúma okai

  A pajzsmirigyben keletkező jódhiányos állapot maga a kiváltója a pajzsmirigy állomány növekedésének. A pajzsmirigy mérete nőknél max. 18 ml, férfiaknál 25 ml. Ez a térfogat sokszorosára is megnőhet, akár akkorára is, hogy a légcsövet és nyelőcsövet benyomja, ezzel nyelési és légzési panaszokat is okozva. A strúmákat hormontermelés mértéke alapján (normál- alul- és túlműködéses forma), struktúrájuk szerint (diffúz, nodális és multinodalis forma) is be lelhet osztani. Az alul- és túlműködésnek megfelelően további tünetek társulhatnak az méretbeli megnagyobbodáshoz.

  A strúma diagnosztikája

  A strúma elkülönítő kórismézéséhez endokrinológiai vizsgálat, pajzsmirigyhormonok meghatározása, általános laborvizsgálat, ultrahang vizsgálat szükséges. Bizonyos esetekben pajzsmirigy scintigráfia és vékonytűs mintavétel is hozzájárulnak a diagnózis pontosításához.

  A strúma kezelése

  Normális pajzsmirigyhormonok esetén jódpótlás elegendő lehet a strúma kezeléséhez. Jód adásakor a pajzsmirigy állománya ilyenkor megkisebbedik. Elsődleges fontosságú a meglelő jódbevitel a betegség megelőzése végett (lásd "jódhiány" részt). Amennyiben túl-, vagy alulműködés áll fenn, akkor annak megfelelő gyógyszeres kezelést alkalmaznak. Nagyméretű strúmáknál sebészi beavatkozás, izotópos kezelés hozza meg a megkívánt eredményt. A pajzsmirigybetegek betegségüktől függően rendszeres gondozásra szorulnak.

  A strúma más betegségektől való elkülönítésében endokrinológus szakorvosunk áll rendelkezésére. Az orvosi vizsgálatot laborvizsgálat, pajzsmirigyultrahang vizsgálat követi. Szükség esetén a vékony tűs szövetmintavétel is lehetséges.

  A leírás a Budai Egészségközpont endokrinológus szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.