2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Bélelzáródás

  A bélelzáródás (ileusz) alkalmával megszűnik a belek táplálékot és salakanyagokat továbbító funkciója. Az akut hasi katasztrófák közé tartozik, életveszélyes állapot. Az ileusz lehet részleges és teljes, az eredetét tekintve pedig mechanikus (a bél átmérőjének csökkenése belső akadály vagy külső nyomás következtében) illetve paralitikus (a bélizmok bénulása az idegek funkciózavara vagy a bél ereinek elzáródása miatt).

  Intézményünkben nem foglalkozunk a bélelzáródás kezelésével, mivel ez sürgősségi kórházi ellátást igényel.

  Nem önálló betegség, hanem számos betegség következményeként alakulhat ki. Azonnali, kórházi ellátást igényel, mivel kezeletlenül hagyva súlyos szövődményeket okozhat: az elzáródás fölötti bélszakasz kitágul, a bélfal átfúródhat, hashártyagyulladás, vérmérgezés, majd keringési elégtelenség, szeptikus shock alakulhat ki.

  b_belelzarodas

  A bélelzáródás tünetei

  Ha az elzáródást belső akadály vagy külső nyomás okozza (mechanikus ileusz), akkor erős, görcsös hasi fájdalom, hányás, haspuffadás és székrekedés a legjellemzőbb tünete. A bélizmok bénulása esetén (paralítikus ileusz) a puffadás és a székrekedés a vezető tünet. A tünetek függnek az elzáródás helyétől is: ha a bélelzáródás a felső bélszakaszban történik, akkor a székrekedés csak később jelentkezik, de a görcsös fájdalom és a hányás annál jellemzőbb. A vastagbél elzáródásánál a székrekedés és a puffadás a jelentősebb tünet.

  A bélelzáródás okai

  A mechanikus ileusz vagy a bélcsatorna üregének elzáródása (obstrukciós ileusz) vagy a bél összenyomódása (kompressziós ileusz) miatt következik be. Az akadályt képezheti daganat, bélcsavarodás, Crohn-betegség, a bélfal kiöblösödéseinek, divertikulumjainak gyulladása, epekő, de idegen testek is, például felhalmozódott emészthetetlen növényi rostok, magok, nagyméretű bélférgek is. Külső nyomás miatti elzáródás bekövetkezhet, ha a bélkacsot hashártya-összenövések vagy sérvkizáródás szorítja le. Gyermekkorban előfordulhat két, egymást követő bélszakasz egymásba csúszása, az invagináció is. A paralítikus ileusz hasi műtétek utáni hashártya-reflexek, illetve a só- és vízháztartás zavara miatt alakulhat ki, és bekövetkezhet a belek érellátásának zavara miatt is, például tromboembólia vagy érelmeszesedés következtében.

  A bélelzáródás diagnózisa

  A heveny hasi katasztrófára utaló jellegzetes tünetek és a kiterjedt hasi izomvédekezés (defense) többnyire elegendő a diagnózis felállítására és annak megállapítására, hogy a has azonnali megnyitására van szükség. A sebészek tapasztalatai szerint az ileusz pontos helyének megállapítására, további diagnosztikai eljárásokra ilyenkor már nem szabad időt vesztegetni, az életmentő beavatkozás nem tűr késedelmet.

  b_belelzarodas_2

  A bélelzáródás kezelése

  Kólikaszerű, görcsös hasi fájdalmakkal azonnal orvoshoz kell fordulni. A bélelzáródás kezelése annak okának, az alapbetegségnek megfelelő műtéttel történik, amit antibiotikus kezelés egészít ki a hashártyagyulladás megelőzésére illetve kezelésére. A keringési elégtelenség ellen infúziós ion- és folyadékpótlásra, a só-és vízháztartás helyreállítására van szükség.

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.