2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Torokgyulladás

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.03.01., péntek

  A torokgyulladás a nyálkahártya gyulladásos elváltozása. A leggyakoribb kiváltó ok a légúton terjedő kórokozók bekerülése a szervezetbe. Az esetek többségében ez elég fájdalmas, a fájdalom leggyakoribb oka a torokfájás. Mint sok más típusú gyulladás, a torokgyulladás is lehet heveny - melyet a gyorsan kialakuló és általában viszonylag rövid lefolyás jellemez -, vagy lehet krónikus. Garatgyulladás lehet a mandulák gyulladásos megnagyobbodása által okozott nyelési, légzési fájdalom, ez az angina (szorongató fájdalom), a gyulladt mandulák által okozott nyeléskor fellépő fájdalomra utal, ilyenkor a beteg a garatot szűknek érzi. A herpangina a torok és szájnyálkahártyán herpesz-szerű hólyagokat okozó, lázas fertőző betegsége.

  Pharynx (görög eredetű szó) jelentése garat, vagy torok, a tápcsatorna legfelső szakasza, a légzőrendszer és az emésztőrendszer közös része. Három részét különböztetjük meg, orrgarat, szájgarat, és gégegarat. Elölről a szájüreg, felülről az orrüreg, alulról a nyelőcső határol. Legjelentősebb szerve a tonsilla pharyngea, azaz a garatmandula. Belülről a szájnyálkahártya béleli. gyakran kísérheti a köhögés, égő-, viszkető érzés a torokban, láz és duzzadt nyirokcsomók.

  b_torokgyulladas

  Milyen tényezők váltják ki, és milyen tüneteket okoz?

  A heveny torokgyulladás kialakulásáért a számos baktérium- és vírusfajta közül leggyakrabban vírusos fertőzés (40-80%), a fennmaradó esetekben bakteriális fertőzések, gombás fertőzések, vagy irritáló-, szennyező-, vagy vegyi anyagok felelősek. Kezelése elsősorban tüneti, míg a bakteriális vagy gomba okozta fertőzések esetében antibiotikumokat, gombaellenese szereket adunk.

  Az akut pharyngitis lehet hurutos, gennyes vagy kifekélyesedő, attól függően, hogy milyen a kórokozó virulenciája, és az érintett egyén immunrendszerének kapacitása. A krónikus pharyngitis a leggyakoribb betegség a fül-orr-gégészeti megbetegedések között, megjelenése lehet hurutos, vagy a nyálkahártya megvastagodásával, vagy sorvadásával járó formája. Ha a gyulladás a mandulát is érinti, ez az ún. Pharyngotonsillitis (garatmandula gyulladás).

  Újabb besorolás az orrgarat gyulladás, vagy nasopharyngitis, a közönséges megfázás.
  Kialakulása az esetek többségében annak köszönhető, hogy a fertőző organizmussal szerzett szoros kapcsolatot a fertőzött egyén.

  1. Fertőző torokgyulladásos esetek

  1.1 Vírusos okok: A torok fertőzése ilyen esetben Streptococcus negatív, vagyis feltehetően vírusos eredetű (a lepedékképződéssel járó mandula elváltozások okaként is gyakran fordul elő vírusfertőzés). Az esetek mintegy 40-80%-ában a fertőzés jellemzője a különböző vírus fertőzés.

  • Adenovírus a leggyakoribb ok, jellemzője a nyaki nyirokcsomó különböző mérvű megnagyobbodása, gyulladásos jelek a torokban, gyakran nem jelenik meg jelentős vérbőség, de az elváltozás lehet nagyon fájdalmas.
  • Orthomyxoviridae okozó influenzát jellemzi gyorsan fellépő magas láz, fejfájás és generalizált fájdalom, melyhez torokfájás is társul.
  • mononucleosis infectiosa, vagy más néven Pfeiffer-féle mirigy láz oka az Epstein-Barr vírus, hívják "csók betegségnek - kissing disease", utalva ezzel a betegség terjedési mechanizmusára. Lappangási ideje 7-49 nap, leggyakrabban kamaszkorúak, fiatal felnőttek körében alakul ki. Tünete a magas láz, a nyaki nyirokcsomók duzzanata, mandula gyulladás, kiütések, és apró bevérzések a torokban, a nyálkahártya ödémája. Kimutatása laboratóriumi teszttel lehetséges.
  • Herpes simplex vírus az oka a legtöbb szájüregi fekélynek.
  • Kanyaró (morbilli), a kanyaróvírus által okozott megbetegedés, melyben a vírus a beteg ember váladékaival ürül, és cseppfertőzésként terjed. A fertőződés után 9-11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség súlyos lefolyással járhat. A betegség megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás.

  1.2 Bakteriális okok

  • Számos különböző baktérium okozhat torokgyulladást. A leggyakoribbak, a gennykeltők közül a Streptococcusok, de mások is, mint diphtheria, Corynebacterium, Neisseria gonorrhoeae, Chlamydophila pneumoniae, és Mycoplasma pneumoniae.
  • Streptococcus pharyngitis: Sztreptokokkusz torokgyulladás, a béta-hemolitikus Streptococcusok csoportja a leggyakoribb bakteriális ok (15-30%). Általános tünetek a láz, torokfájás, és a megnagyobbodott nyirokcsomók. Ez egy ragályos fertőzés, terjedése a szoros érintkezés a fertőzött egyénnel. Biztos, végleges diagnózis laboratóriumi vizsgálattal lehetséges, a torok váladékból vett tenyésztés eredményével. Kezelésére antibiotikumot adunk, mind a hatékony gyógyítás, mind a szövődmények megelőzése céljából.
  • Fusobacterium necrophorum: A Fusobacterium necrophorum normális lakói a garat flórának. Alkalmanként azonban hozhatnak létre gennyes tályogot.
  • Diftéria - Torokgyík: A diftéria egy potenciálisan életveszélyes felső légúti fertőzés. Oka a Corynebacterium diphtheriae, melyet mára már nagyrészt felszámolt a fejlett országokban bevezetett gyermekkori oltási program, de még mindig számolhatunk, elsősorban a harmadik világban és egyes területeken, inkább Kelet-Európában az előfordulásával. Antibiotikumos kezelés szükséges, mely a korai szakban általában hatásos, de lassú gyógyulással lehet számolni.

  1.3 Egyéb okok
  Ritkák, de előfordulhatnak akár halálos végkimenetellel végződő súlyos megjelenések, elsősorban legyengült immunitású betegeknél, vagy egyes elhanyagolt esetekben, amikor a gennyes fertőzés, a környező szövetekre terjed.

  1.4 Gombás eredet
  Néhány esetben a torokgyulladás oka gombás fertőzés, mint például a Candida albicans okozta szájpenész.

  2. Nem fertőző torokgyulladásos esetek

  • Elváltozások oka lehet mechanikai, vegyi vagy termikus irritáció, például a hideg levegő vagy a savas reflux. Egyes gyógyszerek is előidézhetnek torokgyulladást.
  • Nehéz megkülönböztetni egy vírusos, vagy egy bakteriális eredetű torokfájást csupán a tünetek alapján. Így gyakran torokváladék mintavétel történik, hogy kizárjuk a bakteriális okot.
  • A legtöbb esetben a kezelés tüneti. Speciális eljárások bakteriális, gombás, és a herpes simplex vírus fertőzésekben lehetnek hatékonyak.
  • Többnyire fájdalom és lázcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket használunk, mint paracetamol, vagy NSAID-ok, segítenek, csökkenteni a fájdalommal járó torokgyulladást. Influenza esetében a szalicilátok, mint az aszpirin fokozott kockázatot jelenthet (Reyes szindróma).
  • Szteroidok (pl. dexametazon) esetében megállapították, hogy hasznos lehet, a súlyos torokgyulladások kezelésében.
  • Orális antiszeptikumok, torokfertőtlenítők, fájdalomcsillapító oldatok, szopogató tabletták csillapítják a fájdalmat, fertőtlenítő hatásuk van, zsibbadást eredményeznek a nyálkahártyán. Köhögéscsillapítás, és nyákoldás, még fontos kiegészítő eljárások, a tünetek súlyosbodása esetén.
  • Az antibiotikumok elsősorban bakteriális fertőzés okozza a torokfájásnál hatékonyak, vírusos fertőzésekben az antibiotikumok hatástalanok. Alternatív szereket is ajánlanak torokgyulladás esetére. Ágynyugalom, bő folyadékbevitel, az immunrendszer erősítése szerepel még az ajánlásokban.


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.