2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Fejtetvesség

  Fejtetvesség (pediculosis capitis) esetén 2,5-4,5 mm hosszúságú élősködő rovar, a fejtetű telepedik meg a hajas fejbőrön. A hajba kapaszkodva vérrel táplálkozik és a hajszálak tövébe rakja le petéit, az úgynevezett serkéket is. Vérszíváskor a fejbőrön ejtett parányi sebbe a nyálával véralvadásgátló váladékot juttat, amely bőrirritációt, viszketést, allergiás reakciót vált ki. A parazita megjelenésével epidemiológiai (járványügyi) szakemberek, a fejtetvesség által kiváltott allergiás reakciókkal, bőrgyulladással pedig bőrgyógyászok foglalkoznak.

  b_fejtetvesség

  A fejtetvesség okai

  A fejtetű a fejek szoros érintkezésével és a hajjal érintkező tárgyak (a fogason egymás mellé akasztott kabátok, sapkák, járművek üléstámlái, családon belül közösen használt fésűk, ágynemű, törölközők stb.) közvetítésével terjed egyik emberről a másikra, zártabb közösségekben gyorsan végigfertőzi a csoport tagjait. Jellemző a gyerekközösségek, óvodai csoportok, alsó tagozatos osztályok járványszerű fertőződése. A legrosszabb lakhatási és higiéniai körülmények között élők a leginkább érintettek, de bárkivel, bármilyen közegben előfordulhat fertőzés. A fejtetű gyorsan szaporodik, egy hét alatt jut el az ivarérettségig, egy nősténynek egyetlen hónap alatt száznál is több ivadéka lehet, melyek egy hét alatt kelnek ki a petékből.

  A fejtetű megjelenésének tünetei

  A fejtetvesség erős viszketéssel jár, a hajas fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok, esetleg elvakart sebek láthatók, melyek másodlagos bakteriális fertőzést, gennyes bőrgyulladást okozhatnak.

  A fejtetvesség diagnózisa

  A fejbőrt közelebbről, szabad szemmel vagy egy kézi nagyítóval megvizsgálva elsősorban a fül mögött és a tarkón, a fej hátsó részén, a hajszálak tövénél apró, pár milliméteres, tojás alakú, szürkésfehér színű serkéket találhatunk, amelyek cementszerű anyaggal a hajszálakra vannak ragasztva, nehezen eltávolíthatók. A hajat sűrű fogazatú fésűvel kifésülve ráakadhatunk a kifejlett állapotukban fél centiméteres, barnásszürke rovarokra is.

  A fejtetű kezelése

  A fejtetvek kiirtására többféle, vény nélkül is kapható tetűirtó hajszesz (pl. Nittyfor) áll rendelkezésre. A hajat és a hajas fejbőrt ezzel kell bedörzsölni, majd körülbelül 15 percen keresztül hagyni kell megszáradni. Ez idő alatt az irtószerben lévő méreganyag elpusztítja a serkéket és a kifejlett rovarokat is. Ezután ecetes vízbe mártott sűrű fogazatú fésűvel nagyon alaposan ki kell fésülni a hajat. Előfordulhat, hogy a serkéket egyenként kell lehúzni a hajszálakról, olyan erősen tapadnak rá. A visszafertőződés elkerülésére a hajmosások után addig javasolt ismételni a hajszeszes kezelést, amíg a fejtetvek veszélye fennáll.

  Hogyan előzzük meg a fejtetveket?

  • A veszélyeztett közösségekben rendszeres szűrővizsgálatot kell végezni.
  • A fertőzött személy által használt, a hajjal érintkező tárgyakat, fésűt és ruhadarabokat, ágyneműt, törülközőt is fertőtleníteni kell.
  • Az együtt élő családtagoknak ajánlott akkor is lekezelni a hajukat, ha nem találtak serkét vagy élő rovart a hajukban, mert az irtószer megelőzésre is alkalmas.

   A cikk dr. Nagy Judit közreműködésével készült. 


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.