2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Betegségek

  Köhögés

  Májusi kedvezmények - Lépjen a gyógyulás útjára!

  Foglaljon időpontot most!

  Következő online elérhető időpont: 2024.05.27., hétfő

  Minek lehet a tünete a köhögés?

  Leggyakoribb kérdés , hogy száraz inger köhögésünk van-e vagy bőséges váladékürítéssel járó ún. produktív köhögés. Az utóbbi a megfázás, vírusos légúti hurut alsó légúti tüneteként fordul elő, pár napos orrfolyást, torokfájást követően.

  Száraz köhögés

  Száraz köhögés fontos tünete az asthmának is, mellkasi szúrással, viszkető érzéssel bizsergéssel kísérten vagy az ún. idült aspecifikus légúti betegségeknek, mint idült hörghurut vagy tüdőtágulás (emphysema). Gyakran fizikai aktivitást kísérve jelentkezik az asthma.

  Száraz köhögés jelentkezhet állandó torok köszörüléssel ún. reflux betegségben, ami gyakran igen alattomos, mert a gyomorégés nem feltétlenül jelentkezik.
  Nagyon fontos bizonyos gyógyszerek pl. vérnyomáscsökkentők (ún. ACE gátlók) szerepe is a száraz köhögés fenntartásában. Ha egyéb tünet, pl. vérköpés jelentkezik, tüdőembolia, esetleg tüdő vagy hörgő daganat merülhet fel, azonnali kivizsgálást, kórházi kezelést indokol.

  A száraz köhögés diagnózisa

  Megfázás és légúti hurut esetén egy-két napos otthoni kezelés orvosi vizsgálat nélkül is gyógyulást eredményez; amennyiben következetesen használunk orrcseppet, bő folyadékot fogyasztunk, láz esetén lázcsillapítót szedünk be, szopogatunk torokfertőtlenítőt vagy gargarizálunk, majd váladékoldót fogyasztunk, hogy a köhögés felszakadjon. Mindehhez otthoni egyenletes hőmérséklet szükséges.

  Magas láz, hosszantartó, 1 hét vagy 10 napot meghaladó köhögés, visszatérő száraz köhögés valamint ijesztő kísérő tünetek (vérköpés, mellkasi fájdalom, szúrás, nehézlégzés) orvoshoz visz minket. Ilyenkor azonnal ún. fizikális vizsgálat történik. EKG és mellkas rtg, majd a tünetek alapján a belgyógyász-háziorvos dönt arról, hogy tüdőgyógyászati (ahol légzésfunkció vizsgálat és allergia tesztek történnek) járó-beteg rendelésre irányít, vagy fül-orr-gégészeti és/vagy gyomor-bélrendszeri vizsgálatra (40 fölött már egyszeri gyomortükrözés – gastroscopia is ajánlott), esetleg azonnali mentőhívással kórházi kezelést indikál. Ilyenkor mellkas CT, esetleg hörgő tükrözés (bronchoscopia) is szóba jön.

  A száraz köhögés kezelése

  Lázas állapotot és orrfolyást követően a meghűlés folyamatában gyakran a száraz hörghurut következik, amikor gyorsan kell váladékoldót szedni és bőséges folyadékot fogyasztani (ezzel elősegítve a váladék felszakadását) és így alakul ki a produktív köhögés. Ha magas láz kíséri vagy orvosi vizsgálaton hallgatózási lelettel felmerül a tüdőgyulladás - azt leghetőleg mellkas röntgen alátámasztja, - akkor hosszabb betegségre, tüdőgyulladásra számíthatunk, aminek a javulása legalább 10 nap-2 hét és antibiotikumos kezelést igényel, ami mellé ne feledjük a probiotikum kiegészítést szedni. (időben az antibiotikum bevételétől eltolva kell bevenni). 

  Asthma és allergia kezelésébe speciális gyógyszerek, légzőtorna és egyéb életmódi tanácsok, pl. bemelegítés sport előtt és esetleg immunterápia tartoznak.
  Gyomor-bélrendszeri betegség, azaz reflux esetén gyógyszeres kezelés, ún. protonpumpa gátlóval, és/vagy gyomorbevonó gyógyszeres kezelés, igazolt fertőzés esetén eradikációs kezelés antibiotikumokkal jön szóba és persze fontos életmódbeli változtatások.

  Ha gyógyszer mellékhatás áll a köhögés hátterében, annak cseréje szükséges. Idült betegségek esetén dohányzás azonnali elhagyása szükséges. Gondozásba vétel tüdőgyógyászaton, onkológián, gasztroenterológián vagy fokozott trombózis kockázat esetén haematológián (vérképző szervi belgyógyászati szakrendelés).


  Kapcsolódó cikkek

  A leírás a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.