A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pulmonológia - Tüdőgyógyászat

Vegye igénybe COVID-19 utáni kivizsgálási csomagunkat és előzze meg a rejtett szövődményeket! Időpontfoglaláshoz hívja a +36 1 489 5200 telefonszámot.

A telefonos szakorvosi konzultáció mellett az új hivatalos eljárásrendnek megfelelően ismét lehetőséget biztosítunk személyes vizsgálatokra is!

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!

Mivel foglalkozik a pulmonológia?

A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

A legfontosabb tünetek, amelyek a tüdő megbetegedésére utalnak a következők:

• nehézlégzés, fulladás
• köhögés
• váladékképződés
• mellkasi fájdalom

Pulmonológia

A tüdőgyógyászat körébe tartozó betegségek

Mely tünetek jelentkezésekor gondolhatunk az előbbiekben felsorolt betegségekre?

Alvási légzésrendellenességek, alvás alatti légzészavar (apnoe vagy hypapnoe): az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt  alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Következményként az apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás. apnoe-szűrővizsgálat

Allergiás betegség egyik formája a rhinitis, amely orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés formájában jelentkezik, gyakran társul hozzá szemviszketés. A másik gyakori megjelenési forma az allergiás asthma. (Magyarországon jelenleg 200.000 regisztrált asthmas beteg van.) Ennek tünete ingerköhögés, sípoló légzés, mellkasi feszülés, nehézlégzés.

A tüdőgyulladást láz, hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj jellemzi. A betegség első 24 és 48 órájában a mellkas röntgen felvétel gyakran negatív, ezért a folyamatos kontroll szükséges.

A tüdődaganat hazánkban vezeti a daganatos halálozást a férfiaknál és nőknél is. Második helyen áll a vastag és végbéldaganat, harmadik helyen az emlő rosszindulatú daganata. Fáradékonyság, étvágytalanság, súlyvesztés, mellkasi dyscomfortérzés, köhögés, vérköpés, időszakos mellkasi fájdalom szerepel a tüdődaganat tünetei között.

A tüdőembóliát nehézlégzés, éles mellkasi fájdalom, köhögés, vérköpés, szapora légzés és pulzusszám jellemzi.

COPD = krónikus gyulladásos légzőszervi betegség, amely a légutak csak részben reverzibilis szűkületével jár, fő oka a dohányfüst expozíció.  Tünete a krónikus köhögés, köpettermelődés, egyre súlyosbodó nehézlégzés.

Tüdőtuberculosisnak kezdeti stádiumban alig vannak tünetei. Az ernyőfénykép szűrésen kiemeltek jelentős része tünetmentes. Légzőszervi tünetként köhögés, vérköpés, általános tünetként étvágytalanság, fogyás, hőemelkedés, éjszakai izzadás jellemzi.

Reflux betegség légúti tünetekkel. A reflux betegségben a gyomorbennék (tartalom) a nyelőcsőbe, a szájba, és a légúti rendszerbe jutva klinikai tüneteket, valamint reverzibilis vagy irreverzibilis szervi (nyelőcső, garat, légutak) károsodásokat okoz. Típusos tünet a gyomorégés, savas felböfögés. Az atípusos tünet utánozhat szívbetegséget (mellkasi fájdalom, ritmuszavar), légúti betegséget (gombócérzés a torokban, rekedtség, torokégés, kaparás, krónikus köhögés) szájüregi betegséget (fogérzékenység, szájszag, fogkopás).

Intézetünkben a légzőszervi megbetegedések vizsgálatához megfelelő diagnosztikus háttér áll rendelkezésre. Képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MR), allergén kimutatására bőrpróba (Prick teszt) vagy vérből az allergén specifikus IGE kimutatása, légzésfunkciós vizsgálat, a légúti betegségek kivizsgálásához kapcsolódó társszakmák (fül-orr-gégészet, gasztroenterológia) jelenléte.

Mi a spirometria?

Légzésfunkicós vizsgálat. Ezzel az eljárással a légzés minőségét, a tüdő térfogatát, a gázcserét és a keringést vizsgáljuk.

Hogyan történik a vizsgálat?

Spirométer segítségével. A spirométer egy speciális készülék. Egy egyszer használatos szájcsutora segítségével a készüléken keresztül kell az orvos utasításai szerint lélegezni. A készülékhez csatlatoztatott számítógép megjeleníti a mért értékeket, és összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, és a vizsgált személy által produkált értékekkel együtt megjeleníti.

Mikor ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Légzészavar, asztmás tünetek esetén mindenképpen indokolt. A vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának becslésére, a légzészavar eredetének meghatározására. Tekintettel arra, hogy a különböző eredetű légzészavarok jellegzetes, a normálistól eltérő görbével járnak, a spirometriás vizsgálat segítséget nyújt számos betegség kivizsgálásában, azaz további vizsgálatok tervezésében. Az asztma diagnózisának felállításához nélkülözhetetlen a spirometriás vizsgálat.

A kivizsgálás alapján a gyógyszeres kezelés beállítása megtörténik. A betegség lefolyásától függően vagy az időszakos kontroll, vagy szükség esetén a megfelelő kórházi kezelés biztosítható.

A cikk dr. Lantos Ákos közreműködésével készült. 


Felhívjuk tisztelt pácienseink figyelmét, hogy amennyiben már átestek a COVID-19 fertőzésen, és tüdőgyógyászati vizsgálatra érkeznek intézetünkbe, csak akkor áll módunkban elvégezni az említett vizsgálatokat, ha érkezéskor igazolást mutatnak fel a fertőzés lezajlása utáni negatív PCR vagy antigén gyorstesztről.  A vizsgálat elvégzésének feltétele a fertőzéstől számított minimum 21 nap és 3 tünetmentes nap. Amennyiben nem rendelkeznek negatív teszttel, akkor a szabad időpontok függvényében akár aznap előjegyezhetőek gyorstesztre és magára a tüdőgyógyászati
vizsgálatra 
is, de erről időpontfoglaláskor egyeztetnie szükséges diszpécserkollégánkkal.

Tovább az alvási légzésrendellenességek szűrővizsgálatához

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Vegye igénybe célzott állapotfelmérésünket és előzze meg a rejtett szövődményeket!
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.