A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pulmonológia - Tüdőgyógyászat

Mivel foglalkozik a pulmonológia?

A pulmonológia vagy tüdőgyógyászat a légutak megbetegedéseivel foglalkozó szakterülete az orvostudománynak.

A legfontosabb tünetek, amelyek a tüdő megbetegedésére utalnak a következők

  • nehézlégzés, fulladás
  • köhögés
  • váladékképződés
  • mellkasi fájdalom

Pulmonológia

A tüdőgyógyászat körébe tartozó betegségek

Mely tünetek jelentkezésekor gondolhatunk az előbbiekben felsorolt betegségekre?

Alvási légzésrendellenességek, alvás alatti légzészavar (apnoe vagy hypapnoe): az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt  alvás alatt periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Következményként az apnoe időtartama alatt folyamatosan csökken az oxigéntelítettség a vérben, csökken a pulzusszám és esik a vérnyomás. apnoe-szűrővizsgálat

Allergiás betegség egyik formája a rhinitis, amely orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés formájában jelentkezik, gyakran társul hozzá szemviszketés. A másik gyakori megjelenési forma az allergiás asthma. (Magyarországon jelenleg 200.000 regisztrált asthmas beteg van.) Ennek tünete ingerköhögés, sípoló légzés, mellkasi feszülés, nehézlégzés.

A tüdőgyulladást láz, hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj jellemzi. A betegség első 24 és 48 órájában a mellkas röntgen felvétel gyakran negatív, ezért a folyamatos kontroll szükséges.

A tüdődaganat hazánkban vezeti a daganatos halálozást a férfiaknál és nőknél is. Második helyen áll a vastag és végbéldaganat, harmadik helyen az emlő rosszindulatú daganata. Fáradékonyság, étvágytalanság, súlyvesztés, mellkasi dyscomfortérzés, köhögés, vérköpés, időszakos mellkasi fájdalom szerepel a tüdődaganat tünetei között.

A tüdőembóliát nehézlégzés, éles mellkasi fájdalom, köhögés, vérköpés, szapora légzés és pulzusszám jellemzi.

COPD = krónikus gyulladásos légzőszervi betegség, amely a légutak csak részben reverzibilis szűkületével jár, fő oka a dohányfüst expozíció.  Tünete a krónikus köhögés, köpettermelődés, egyre súlyosbodó nehézlégzés.

Tüdőtuberculosisnak kezdeti stádiumban alig vannak tünetei. Az ernyőfénykép szűrésen kiemeltek jelentős része tünetmentes. Légzőszervi tünetként köhögés, vérköpés, általános tünetként étvágytalanság, fogyás, hőemelkedés, éjszakai izzadás jellemzi.

Reflux betegség légúti tünetekkel. A reflux betegségben a gyomorbennék (tartalom) a nyelőcsőbe, a szájba, és a légúti rendszerbe jutva klinikai tüneteket, valamint reverzibilis vagy irreverzibilis szervi (nyelőcső, garat, légutak) károsodásokat okoz. Típusos tünet a gyomorégés, savas felböfögés. Az atípusos tünet utánozhat szívbetegséget (mellkasi fájdalom, ritmuszavar), légúti betegséget (gombócérzés a torokban, rekedtség, torokégés, kaparás, krónikus köhögés) szájüregi betegséget (fogérzékenység, szájszag, fogkopás).

Intézetünkben a légzőszervi megbetegedések vizsgálatához megfelelő diagnosztikus háttér áll rendelkezésre. Képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MR), allergén kimutatására bőrpróba (Prick teszt) vagy vérből az allergén specifikus IGE kimutatása, légzésfunkciós vizsgálat, a légúti betegségek kivizsgálásához kapcsolódó társszakmák (fül-orr-gégészet, gasztroenterológia) jelenléte.

A kivizsgálás alapján a gyógyszeres kezelés beállítása megtörténik. A betegség lefolyásától függően vagy az időszakos kontroll, vagy szükség esetén a megfelelő kórházi kezelés biztosítható.

A cikk dr. Lantos Ákos közreműködésével készült. 

Tovább az alvási légzésrendellenességek szűrővizsgálatához

Forduljon szakembereinkhez!

Az ötszörös Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban minden privát járóbeteg szolgáltatást egy helyen megtalál, több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 250.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák