A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Tüdőembólia

Tüdőembólia, vagy pulmonális embólia (PE) a tüdő fő és/vagy mellék artériáinak elzáródása. Ez leggyakrabban trombózis által keletkezik, ami nagyrészt a láb mélyvénás területeiről származó vérrög leszakadásából ered. Időnként légbuborék, zsírcsepp, levált aterómás lemez, daganatos sejtek vagy baktériumgyülem is képezhet akadályt az ér belsejében. A véráramlat elzáródása a tüdőben és a jobb szívkamrában az eredő vénás nyomás növekedése vezet a pulmonális embólia tüneteihez. A PE kialakulásának veszélye rákos megbetegedések, de hosszas fekvőápolás esetén is növekszik.

 

A tüdőembólia (pulmonális embólia) tünetei

  • nehéz légzés
  • erős mellkasi fájdalom
  • szívtáji lüktetés

A klinikai tünetek: alacsony a vér oxigén telítettsége (oxigén szaruráció), a beteg elkékül (cyanosis), a légzés szapora, gyors, a szívverés gyors (tachycardia).

Kritikus tünetek a szélsőségesen alacsony vérnyomás, a vérköpés, a hirtelen halál.

A tüdőembólia (pulmonális embólia) okai

A tüdőembólia leggyakoribb okaként megjelölt alsó végtagi trombózis kialakulását számos tényező idézheti elő.

  • Az egyik ilyen tényező az erek belhártyáinak károsodása, melyet okozhat mechanikai ártalom (tartósan behelyezett vénás katéter), izgató anyag injektálása, és kórokozók által keletkezett gyulladásos elváltozás az ér belsőhártyáiban.
  • A másik csoport, amikor fokozódik a vér alvadékonysága. Ilyen állapot alakulhat ki különböző rosszindulatú daganatos betegségekben, fogamzásgátló szedésekor, dohányzásnál, és egyes vérképzőszervi betegségekben.
  • A harmadik nagy csoport a véráramlás lelassulása, vagy lokális turbulenciája. Ezt okozhatja tartós ágyhoz kötöttség, sérült vagy operált végtag rögzítése, jelentős visszértágulat, szívelégtelenség, stb. Kapcsán a véráramlás lassul, ami ma még ismeretlen mechanizmus útján segíti a véralvadást.
  • Ritkán a hosszú csöves csontok törése kapcsán a vérbe jutott zsírsejtek okoznak embóliát.
  • A keszonbetegségben a hirtelen nyomásváltozás kapcsán a vérben felgyülemlett gázok okoznak légembóliát.
  • A rákos daganatrészecskék is leszakadhatnak és bejuthatnak a vérkeringésbe és embolusként a tüdőben szétszóródva okozhatnak érelzáródást.

A tüdőembólia (pulmonális embólia) diagnosztikája

A klinikai tünetek, az anamnézis birtokában mellkas röntgen és EKG vizsgálattal csaknem biztosan felismerhető az elváltozás. Nem egyértelmű esetben szükség lehet mellkas CT vizsgálatra, kiegészítően laboratóriumi (enzimvizsgálatok) vizsgálatok segítik a kórismére felállítását. Egyes esetekben tüdő perfúziós izotópos vizsgálat, 133 Xenon gáz belélegzéses szcintigráfia, vagy végső esetben a tüdő erek kontraszt anyagos feltöltése is kellhet.

A tüdőembólia (pulmonális embólia) kezelése

Mélyvénás trombózis esetén szövődmények megelőzése a cél. Pulmonális embólia esetén oxigén terápia, fájdalomcsillapítók adása, a tüdőkeringés stabilizálása béta adrenerg szerekkel. Vénás heprinkezelés a további trombus és embolus képződésének megelőzésére, véralvadásgátlásra.
Nagy kiterjedésű PE esetén sebészeti eltávolítás, vagy feloldás, azaz trombolízisre urokináz, sztreptokináz, szöveti plazminogén aktivátor (TPA) infúziós adásával.

A tüdőembólia (pulmonális embólia) megelőzése

Legfontosabb a vénás pangás kiküszöbölése. Ortopédiai műtéteknél elasztikus harisnya használata, lábgyakorlatok végzése, minél hamarabbi mobilizálás, felkeltés, mozgatás. Fokozottan veszélyeztetett betegeknél kis dózisú heparin adásával a mélyvénás trombózisok, illetve a szövődményes tüdőembóliák gyakorisága jelentősen csökkenthető.

A tüdőembólia (pulmonális embólia) gyógyulási esélye

Kezelés nélkül a tüdőembólián átesett betegek felében várható újabb embólia. A véralvadásgátló kezeléssel az ismétlődés esélye csökkenthető. A mélyvénás trombózis rendszerint jóindulatú, de rettegett szövődménye a halált okozó tüdőembólia, amely miatt mindig komolyan kell venni a betegséget.

Lezajlott mélyvénás trombózist követően krónikus vénás elégtelenség alakulhat ki, a fő panasz az alsó végtag járáskor, illetve álláskor jelentkező fáradékonysága, fájdalma, melyek pihentetésre, illetve a láb felpolcolására enyhülnek. A lábon vizenyő, tágult vénák látszanak, idővel a bőr barnás elszíneződése is megjelenik a lábszárak belső oldalán.

A felületes thrombophlebitis súlyos szövődményeket nem okoz.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.