2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP)

  A szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP) a neurofiziológiai vizsgálati módszerek azon képviselője, amellyel az érzetek továbbításában résztvevő idegpályák épségét vizsgáljuk.

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  Az érzetek továbbításában résztvevő idegpályákat károsító betegségek hatását vizsgáljuk a módszerrel. Elsősorban a gerincvelői vezetést befolyásoló kórképekben alkalmazzuk, például külső vagy belső nyomásfokozódás (sérvek, traumák, degeneratív elváltozások, tumorok, syrinx), gyulladásos kórképek (gerincvelő gyulladás, demielinizációs betegségek), vérellátási problémák.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  A vizsgálathoz egy végtagi ideget ingerlünk elektromos árammal, majd a gerinc fölött, és/vagy a koponyán regisztrálunk felületi elektródokkal, amelyeket kontaktkrémmel ragasztunk a bőr felületére. Általában 20-30 percet vesz igénybe a vizsgálat.

  Szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP) - Budai Egészségközpont
  Szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP) - Budai Egészségközpont

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  Az enyhe elektromos ingerlés miatt kis ismétlődő csípéseket érezhet a beteg.

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  Lényeges, hogy minél tisztább legyen a bőr felszíne, frissen mosott hajjal szükséges végezni a vizsgálatot. Arcot is érintő mozgásbetegségek esetén nem megbízhatóan regisztrálható a válasz. Polineuropátiák (perifériás idegbetegségek) egyidejű jelenléte esetén körültekintően kell értelmezni a leleteket, illetve a beépített elektronikai készülékek (pl. pacemaker, ingerlők, DBS) helyzete számíthat.

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  Az érző idegpályák vezetési képességét jellemzi a vizsgálat. A különböző betegségek csökkentik az idegi vezetés hatékonyságát.

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  Gerincgyógyászatban, neurológián, idegsebészeten, illetve akár határterületi indikációként urológián, belgyógyászaton is értékes információkat szolgáltathat a módszer.

  A tájékoztató Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus közreműködésével készült.
   

  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább