2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Így működnek az idegeink! – neurofiziológiai mérések teljes skálája a Budai Egészségközpontban

    Létrehozás dátuma: 2023-02-24

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-02-28

    Az idegrendszert érintő betegségekről, az idegpályák állapotáról mérhető számadatokat nyújtanak a neurofiziológiai módszerek. Magyarországon a kontakt hő által kiváltott válasz (contact heat evoked potential, CHEP) egyedül a Budai Egészségközpontban vizsgálható. Ennek a módszernek a specialitásairól, alkalmazásáról, az intézetünkben elérhető további technikákról, a szakterület különlegességeiről, valamint kutatómunkájáról kérdeztük Dr. Major Zoltán Zsigmond neurológus, neurofiziológus főorvost.

    Miért izgalmas az ön számára a neurológia és a neurofiziológia?

    Az idegrendszerről ugyan már sok mindent tudunk, de még mindig nem eleget. Rengeteg új ismeretet szerezhetünk friss kutatásokból, például Magyarországon fedeztek fel nemrég egy újabb thalamo-corticalis idegpályát. Ennek több betegségben szerepe lehet egy olyan területen, amiről az volt az uralkodó nézet, hogy már elég jól ismerjük. A képalkotó, radiológiai módszerekkel láthatjuk ugyan a gerincvelői és agyi struktúrákat, de a működésükről nem sokat tudhatunk meg. A neurofiziológia ebben van a segítségünkre, mivel megpróbálja kinyerni az idegi elektromos jeleket, melyek alapján következtetést vonhatunk le a funkciókról is. Emiatt sokszor tapasztalhatjuk, hogy valamilyen kóros folyamat azelőtt felismerhető, hogy az MR-en észlelhető lenne az elváltozás.

    Mikor keresse fel valaki a neurofiziológiát?

    Általában neurológus, gerincgyógyász, gerincsebész, fül-orr-gégész, kézsebész, reumatológus vagy idegsebész gyanít valamilyen betegséget, aminek az igazolására neurofiziológiai mérésekre van szükség. Tehát legtöbbször valamelyik másik szakterületről kap beutalót a páciens.

    Milyen neurofiziológiai módszerek állnak rendelkezésre a Budai Egészségközpontban?

    Az elmúlt másfél év beruházásainak köszönhetően a neurofiziológiai technikák teljes skálája elérhetővé vált. Az idegek és gyökök vizsgálatára alkalmazott elektromiográfiás (EMG), elektroneurográfiás (ENG) módszerektől az epilepszia esetén használt elektroenkefalográfiáig (EEG) számos mérésre van lehetőségünk. Az úgynevezett kiváltott válasz vizsgálatokkal a látó, halló és tapintó érzetek kialakításáért felelős érzőidegpályák működése elemezhető. Ennek analógiájaként a fordított irányú idegi vezetést, a mozgató pályákat is vizsgáljuk motoros kiváltott válaszokkal. Ezek mellett az országban egyedül itt végezhető kontakt hő kiváltott válasz (contact heat evoked potential, CHEP).

    ENG vizsgálat a Budai Egészségközpontban
    ENG vizsgálat
    ENG vizsgálat a Budai Egészségközpontban
    EMG vizsgálat

    Mit kell tudni a CHEP vizsgálatról, miért különleges?

    A gerincvelő vizsgálata akkor teljes, ha minél jobban jellemezhetjük a tartalmazott idegpályákat. A CHEP módszerrel egy olyan pályán (spinothalamicus) végezhetünk méréseket, amiről korábban nem tudtunk semmit sem mondani. Ezeknek az idegpályáknak a hő- és fájdalomérzet továbbításában van szerepük. Területükön akkor következik be sérülés, ha a gerincvelőt belülről (az ún. ependymális csatorna irányából) nyomja valamilyen elváltozás, pl. a csatorna tágulata, syrinx, vagy daganat. A vizsgálatnak azért is kiemelt a jelentősége, mert már a kórfolyamat elején kimutatható, ha valami nincs rendben. A többi pálya ugyanis csak későbbi fázisban válik érintetté ilyen betegségek esetén.

    CHEP vizsgálat a Budai Egészségközpontban
    CHEP vizsgálat
    CHEP vizsgálat a Budai Egészségközpontban
    CHEP vizsgálat

    Más esetekben is alkalmazható hőingerléses vizsgálat?

    Igen, már a következő hasznosítási lehetőségen dolgozunk. A bőrről hő- és fájdalomérzetet továbbító, kis vékonyrost idegvégződések vizsgálatára is alkalmas a módszer. Bizonyos idegbetegségekben a vékonyrostok érintettek lehetnek, pl. cukorbetegség miatt is kialakulhatnak ilyen szövődmények. Mivel a cukorbetegség népbetegségnek számít, sok páciens számára lehet hasznos a hőingerléses technika ezirányú felhasználása.

    Mire számítson a páciens a CHEP vizsgálat során?

    A CHEP kivitelezéséhez ún. kontakt krémekkel elektródokat (kis drótokat) rögzítünk a beteg fejére. Ez nem okoz fájdalmat, itt csak a jeleket fogjuk venni. A páciens kezén, lábán vagy mindkettőn hőingerlőt alkalmazunk. Ezzel nagyon rövid ideig, csípésszerű hőérzetet váltunk ki a bőr felszínén, ezt pár másodpercenként ismételjük. Az érzékelő a hőingerre adott agyi reakciókat átlagolja, ami alapján a kiváltott válasz jellemzőit mérhetjük. Az egész vizsgálat legfeljebb egy kis bőrpírt okoz, ami legtöbbször el is tűnik, mire kilép a páciens a rendelőből.

    Ön számos kutatásban részt vett. Az interjú befejezéseképpen mondana pár szót tudományos munkájáról?

    A neurológia sok területére elkalandoztam már, elsősorban az idegsebészekkel és a gerincsebészekkel való együttműködésnek köszönhetően. A kutatásokhoz viszont objektív mérési módszerként szinte mindig neurofiziológiai eljárásokat alkalmaztam. A legutóbbi tudományos cikkünk decemberben jelent meg. Ebben saját tapasztalatainkat írtuk le, melyek alapján bizonyos agyi daganatok esetén jelentkező arcidegbénulás visszafordítható másik idegekkel való kapcsolat (anastomosis) kialakításán keresztül. Ugyanakkor most készül az első myelopathiás felmérésünk is, amiben az új módszereket - például a CHEP-et - is fel fogjuk használni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább