2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Elektroneurográfia (ENG)

  Az elektroneurográfia (ENG) elsősorban a végtagok idegeinek a vizsgálatára alkalmas neurofiziológiai módszer.

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  Elektroneurográfia alkalmával az izmokban, vagy a végtagi idegekben megjelenő elektromos jeleket regisztráljuk, amelyeket kis erősségű elektromos árammal történő ingerléssel váltunk ki. Az így rögzített ingerületvezetés jellemzőiből következtethetünk az idegek állapotára.

  A mozgató idegek vizsgálata során kiegészítő vizsgálatok elvégzésére is sor kerülhet. Ilyenek például a késői válaszok (F-hullám és H-reflex, vagy agyidegek esetén a Blink-reflex), amelyek a gerincben a gyökök vagy a reflexív, az agy esetén az agytörzsi reflexek vizsgálatára alkalmasak.

  Az ingerületátvitel épségének vizsgálata is ide sorolható, mint elektroneurográfiás technika. Ezt repetitív ingerlésnek vagy dekrement vizsgálatnak nevezzük, például myasthenia gravisban alkalmazzuk.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  A bőr felületére, izmok fölé, egy áramot jól vezető krém segítségével kis elektródokat ragasztunk. Ezeken keresztül egy elektromos ingerlés általi izomösszehúzódást regisztrálunk, majd ezen válasz paramétereit jellemezzük.  A vizsgálatot általában EMG-vel együtt végezzük, és így legtöbbször egy órát vesz igénybe.

  Elektroneurográfia - Budai Egészségközpont
  Elektroneurográfia - Budai Egészségközpont

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  Enyhe, csípésre emlékeztető apró áramütéseket érez a beteg, ezek által a végtagok izmai enyhén megrándulhatnak, a hatás viszont pillanatszerű, nem okoz maradandó érzetet, elváltozást.

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  Az elektromiográfia komplementer vizsgálata, általában együtt is végezzük, de ezt lehet alvadásgátlás alatt is végezni. Körültekintést igényel viszont a beépített elektronikai eszközök jelenléte, például pace-maker.

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  A módszerrel vizsgálható idegek állapotáról szolgáltat információkat, az ingerületátvitel sebességéről, illetve az idegrostok állapotáról.

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  A neurológia, idegsebészet, gerincgyógyászat és -sebészet, kézsebészet, reumatológia, diabetológia, endokrinológia, de minden szakterület szempontjából hasznos leletekkel szolgálhat a technika, ha a perifériás idegek érintettsége felmerül a kórfolyamatok során.

  A tájékoztató Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus közreműködésével készült.

  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább