2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Epicutan allergiateszt

  Az allergiás bőrreakciók kezelésekor fontos tisztázni, hogy mely anyag okozza a panaszokat. Ennek kiderítésére dolgozták ki az epicutan tesztet, amely teljesen fájdalommentes és könnyen kivitelezhető, bár időigényes. Az eljárás lényege, hogy a tünetmentes bőrfelületre felviszik az egyes allergéneket, és ha a páciens érzékeny valamely anyagra, akkor azon a területen, ahova azt felhelyezték, bőrpír, duzzanat, apró hólyagok, viszketés jelentkezik. Egy időben több allergén is vizsgálható. A kontakt allergének tesztelése nemzetközileg elfogadott, ellenőrzött koncentrációjú és nem irritáló vivőanyagokban oldott gyári előállítású allergénekkel történik.

  Telefonos elérhetőség gomb

  A tesztet 14 éves kor felett végezzük.

  Egészségközpontunkban az alábbi epicutan teszteket végezzük:

  • magyar standard (34 allergén)
  • fogászati/műköröm allergén sor (20 allergén)
  • fémimplantátum allergén sor (34 allergén)

  A magyar standard allergia vizsgálat a leggyakrabban előforduló allergéneket tartalmazza, melyek kozmetikumokban, élelmiszerekben, festékekben, tartósítószerekben, gyógyszerekben, oltóanyagokban stb. találhatóak meg.

  Fémimplantátum allergia vizsgálatot általában ortopédiai műtétek előtt, protézis vagy fogászati implantátum beültetését megelőzően végeznek. A vizsgálat elvégzése szintén epicutan teszt segítségével történik, aminek során a gyanúba vett fém allergéneket tapaszok
  segítségével ragasztják fel a beteg hátára. Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél a fémmel való érintkezés helyén bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

  A fogászati epicutan teszt célja, hogy azonosítsuk azokat a fogászatban használatos vegyi anyagokat, amelyekre a páciens szervezete allergiás reakcióval reagálhat – bőrgyulladással (kontakt dermatitisszel), nyálkahártya-gyulladással, akár az implantátum kilökődésével.

  A műkörömépítés során hasonló anyagokat használnak, mint a fogászatban, így a fogászati/műköröm sor alkalmas ennek kimutatására, de egyedi esetekben kiegészítő tételek felhelyezése is szükséges lehet.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  Az epicutan bőrteszt indikációjának fontos feltétele a pontos anamnézis és a klinikai tünetek behatárolása, ezért a magyar standard és műköröm allergia vizsgálathoz bőrgyógyász, allergológus szakorvos, a fogászati és fémimplantátum teszthez a beavatkozást, műtétet végző szakorvos (ortopédus, gerincsebész, fogász, szájsebész stb.) javaslata szükséges.

  Epicutan allergiateszt

  A vizsgálat hétfőn reggel indul. A vizsgálati anyagok korai és késői allergiás reakciót is kiválthatnak, emiatt az allergénekkel átitatott korongok felhelyezését követően, a páciensnek még 1 órát az egészségközpontban kell maradnia, a korai reakciók kialakulásának veszélye miatt. A bőrreakció leolvasására először a felhelyezést követő 30 perc múlva, majd 48 és 72 óra múlva, végül a 7. napon kerül sor. A korongokat a 48 órás leolvasásnál eltávolítják a hát bőréről, de a tesztelt bőrfelületet a vizsgálat végéig, azaz a hetedik napig nem érheti víz. A kiértékelésre a felhelyezést követően1 hét múlva, az utolsó leolvasással egyben kerül sor.

  A tesztet az ősztől tavaszig tartó időszakban ajánlott elvégezni, mert a nyári időszakban a verejtékezés miatt nagyobb az esélye, hogy a tapaszok leválnak a bőrről. Emiatt a Budai Egészségközpontban a nyári hónapokban alapesetben nem vállaljuk a teszt elvégzését, de ettől a gyakorlattól bőrgyógyász szakorvosi konzultáció alapján egyedileg el lehet térni.

  A teszt felrakása napján sötét, illetve fekete felsőruházat viselése javasolt, mivel a bőrön a különböző allergéneket fekete alkoholos filccel jelöljük, és ez nyomot hagyhat a ruházaton.

  Szövődmények

  A vizsgálat többnyire fájdalmatlan, minimális kellemetlenséggel jár. Ritkán előfordulhat, hogy a korongok felhelyezését követő 1 órán belül heves bőrreakció jelentkezik, ilyenkor a korongokat el kell távolítani. Ha ilyen szövődmény nincs, akkor a későbbiekben enyhe viszketés vagy bőrirritáció alakulhat ki, ez azonban a vizsgálatot nem befolyásolja és a páciens számára is elviselhető mértékű szokott lenni. Az allergiát kiváltó allergén anyagra piros bőrreakció vagy hólyagosodás a válasz. Az allergiás bőrreakciók az esetek többségében két héten belül eltűnnek.

  Nagyon ritka esetben az allergiás tünetek nem csak a bőrön jelentkeznek, hanem a szervezet egészét érintik. Ilyenkor szapora szívverés, fulladás, remegés, láz, arc- vagy nyelvduzzanat, esetleg nyelési nehezítettség fordulhat elő, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

  A próba kivitelezésének feltételei:

  • A tesztelés előtt a páciens bőre legalább 14 napig a tesztelt területen (háton) tünetmentes kell hogy legyen. Disszeminált, kiterjedt ekcémás tünetek esetén nem ajánlott az epicutan próba elvégzése.
  • Belső antihisztamin, antimediátor kezelést legalább 5-7 nappal a tesztelés előtt le kell állítani.
  • Belső kortikoszteroid és/vagy citosztatikus kezelést 14 nappal a beavatkozás előtt fel kell függeszteni
  • Helyi kortikoszteroid kezelést is a tesztelés előtt 14 nappal korábban le kell állítani
  • A tesztelt bőrfelület zsírozó, hidratáló kezelését is meg kell szüntetni a vizsgálat előtt 2-3 nappal.
  • Várandós anyák nem tesztelhetők, szoptatási időszakban sem ajánlott a tesztelés.
  • A próba ismétlése 4 héten belül nem ajánlott.
  • Autoimmun betegség fennállása esetén nem ajánlott az epicutan teszt végzése.
  • Lokális immunmoduláns (tacrolimus, pimecrolimus) használata is kerülendő.
  • Napozni, szoláriumozni, UV B fényterápiát folytatni 4-6 héttel a teszt elvégzése előtt nem ajánlott.
  • A leolvasások napján sötét, illetve fekete felső ruházat viselése javasolt, mivel a bőrön a különböző allergéneket színes alkoholos filccel jelöljük, mely nyomot hagyhat a ruházaton.
  • Az érintett testrészt a végső leolvasásig víz nem érheti.
  • Sport, izzadással járó tevékenység a vizsgálat alatt nem ajánlott.

  Amennyiben allergiás, vagy addig ismeretlen eredetű bőrgyulladása van, forduljon szakembereinkhez bizalommal. Bőrgyógyász szakorvosaink segítségére lesznek a teszt elvégzésében, kiértékelésében és a megfelelő kezelés beállításában is.

  Fogászati/műköröm sor (20 allergén)

  Sorszám Kód Tesztanyag Előfordulás

  1.

  DM217 ammoniumtetrachloroplatinat Nemesfémvegyület, melyet ékszerekben, fotózásban, fogászatban, valamint vegyiparban és elektromos iparban használnak fel.
  2. DM218 benzoylperoxid Akne elleni gyógyszerekben, hajfestő szerekben, fogfehérítő szerekben, fehérítőszerekben található meg.
  3. DM219 Bisphenol A- diglycidyl-methacrylat (BIS-GMA) Fogászati gyanta.
  4. DM220 bisphenol-A Széles körben használják számos műanyag termék gyártásában. Egyes fogászati tömítőanyagok és fogászati kompozitok is tartalmazhatják.
  5. DM221 bisphenol-A-dimethacrylat Fogászati gyanta, amely tömítőanyagokban és vegyületekben található.
  6. DM224 ethylenglycol-dimethacrylat (EGDMA) A fogászatban gyakran használt akrilgyanta, ideiglenes és tartós fogpótlások összetevője.
  7. DM225 N,N-dimethyl-p-toluidin Fogászati cementek és ragasztók keményítőjeként használják.
  8. DM226 palladiumchlorid Rozsdamentes acélban, fogpótlásokban, fogszabályozó készülékekben található.
  9. DM231 triethylenglycol-dimethacrylat (TEGMA) Fogászati kompozit anyagokban, tömítőanyagokban és tömésekben található meg.
  10. DM233 amalgam alloy metals / higanymentes amalgam Fogászati amalgámként tömőanyagnak használják. Ez a tesztkészítmény ezüstöt (Ag), rezet (Cu), ónt (Sn) és cinket (Zn) tartalmaz. Higannyal (Hg) keverve a fenti fémek fogászati amalgámot termelnek. A vizsgálathoz használt amalgámötvöző fémkészítmény nem tartalmaz higanyt.
  11. MC245 copper sulfate pentahydrate / réz szulfát pentahidrát Fogászati, sebészeti fémimplantátumokban és méhen belüli fogamzásgátló eszközökben fordulhat elő.
  12. MC256 titan-IV-oxid Pigmentként használják festékek, fényvédők, kozmetikumok, bőrápoló termékek, műanyagok, papírok, tinták, gyógyszerek, fogkrémek és élelmiszerek előállításánál.
  13. NA12 myroxylon pereirae resin / balsam of peru / perubalzsam Fogászati gyógyszerekben és cementekben, szájban használatos gyógyszerekben fordulhat elő.
  14. NA21 cobalt (II) chloride hexahydrate Festékekben, kozmetikumokban, ékszerekben, izületi pótlásokban, ortopédiai és fogászati implantátumokban fordulhat elő.
  15. NA49 methyl-methacrylat Az egészségügyben csontcementként és fogászati anyagokban is használják (koronák, tömések). Műköröm ragasztóban is előfordulhat.
  16. NA72 2-hydroxyethyl-methacrylat (HEMA) Az ortopédiai sebészetben (csonthibák tömése, csípőprotézisek, csigolyafúzió), helyreállító sebészetben és fogászati sebészetben (különösen a parodontológiában és implantológiában) használják.
  17. PC626 hidrochinon Önkötő akrilátoknál használják, leggyakrabban fogpótlásban.
  18. PF133 eugenol Parfümökben, aromákban, olajokban, antiszeptikumokban és érzéstelenítőkben található. 
  19. ST170 potassium dichromate Acélból készült és krómbevonatú eszközökben (evőeszközök, fogantyúkban, markolatokban, karkötőkben, tűkben, stb.) illetve fogászati koronákban, sebészeti eszközökben is megtalálható.
  20. BR-PG330/2321 tetrahydrofurfuryl methacrylate, 2% Kozmetikai termékekben, műkörömépítésnél használhatják.


  Magyar Standard sor (34 allergén)

  Sorszám Kód Tesztanyag Előfordulás
  1. AP106 quaternium 15 (Dowicil 200)
   
  Tartósítószer. Tisztálkodó szerekben, kozmetikumokban, szappanokban és samponokban, ipari fényezőkben, viaszokban, tintákban, festékekben és fémipari folyadékokban fordul elő. 
  2. AP124 methylisothiazolinone (MI)
   
  Tartósítószer. Tisztálkodó szerekben, ipari hűtőolajokban, papírgyártásban, a háztartásban használt tisztítószerekben fordulhat elő.
  3. AP86 clioquinol (jod-chlor-oxychinolin)
   
  Vírusos, gombás, protozoális fertőzések elleni védekezésben használt szerekben található meg.
  4. DM216 quecksilber-II-amidochlorid (higany) / ammoniated mercury Fogászati amalgámokban, orrcseppekben tartósítószerként, vényköteles szemészeti gyógyszerekben, biológiai készítményekben, többek között oltásokban, immunoglobulinokban, egyes étrend kiegészítőben található meg. 
  5. EE356 propylenglykol Tartósítószer, nedvesítőszer és oldószer. Kozmetikumokban, tisztálkodó szerekben, parfümökben, helyi hatású gyógyszerkészítményekben, terápiás készítményekben és rengeteg élelmiszerben is fellelhető. Számok ipari folyadék előállítása során is használják, mint például oldószerek, hígítók, fagyállók, párátlanítók, fékfolyadékok és poliészter gyanták.
  6. EE357 sorbitan sesquioleate Adalékanyag, amely élelmiszerekben, állatgyógyászati termékekben és háztartási cikkekben található meg. 
  7. EM409 thimerosal Az oltóanyagok leggyakrabban használt tartósítószere.
  8. HD484 resorcin Fertőtlenítőként használják, megtalálható kenőcsökben, vény nélkül kapható akné kezelő szerekben, szénanátha kezelő sprayk-ben, napozókrémekben, hajfestékekben és korpásodás elleni samponokban.
  9. NA07 p-phenylendiamin (PPD) Hajfestékek összetevője.
  10. NA08 p-tert-butylphenol-formaldehyd(harz)(resin) Ragsztókban, dezodorokban és közönséges fertőtlenítőszerekben fordul elő.
  11. NA09 methylchloroisothiazolinone / methylisothiazolinone (kathon CG) (MCI/MI) Tartósítószerként használják személyi higiénés termékekben (pl. samponok, testápolók, emulziók, napozó krémek), valamint ipari hűtőolajokban, vágóolajokban és a papírgyártásban is előfordul.
  12. NA12 myroxylon pereirae resin / balsam of peru / perubalzsam Illatanyagként, ízesítőként, antibakteriális összetevőként használják.
  13. NA13 benzocain Helyi érzéstelenítésben, fájdalomcsillapításban használt gyógyszer (pl. érzéstelenítők, köptetők, sebkezelők, aranyérkenőcs, stb.).
  14. NA16 budenosid Asztma, szénanátha, allergiás betegségek kezelésére, valamint nazális polip megelőzésére, gyulladásos bélbetegségek esetén alkalmazhatják.
  15. NA21 cobalt (II) chloride hexahydrate Fémötvözetek készítéséhez használják, széles körben elterjedt (pl. patent, cipzár, ékszer, kulcs, impantátumok, stb.).
  16. NA24 colophonium Tűlevelű fák nedvéből származik. Többek között cipőragasztókban, gumiragasztókban, lakkokban, fényezőkben, tintákban fordulhat elő.
  17. NA33 epoxy resin (epoxigyanta) Szintetikus gyanta, számos mindennapi tárgy előállításához használják (pl.szemüvegkeretek, kézitáskák, nyakláncok és egyes vinyl kesztyűk). Fogászatban is gyakran használatos anyag. 
  18. NA38 fragrance mix I. (illatanyag keverék) A következő 8 anyagot tartalmazza: Geraniol, Cinnamaldehyde, Hydroxycitronnelal, Cinnamyl alcohol, a-Amylcinnamaldehyde, Isoeugenol, Eugenol és Tölgyfazuzmó. Íz – vagy illat adalékanyagként használják, széles körben elterjedt.
  19. NA51 neomycinsulfat Antibakteriális helyi hatású krém, por, kenőcs, szemcsepp, fogászati készítmény  és hüvelykúp antibiotikuma. 
  20. NA57 sesquiterpenelactone mix Számos őszirózsaféle növényben (pl. margaréta, őszirózsa vagy a napraforgók családja) és az ezt tartalmazó kozmetikumokban, kenőcsökben fordulhat elő. 
  21. NA60 thiuram mix (Tetramethylthiuram monosulfide, Disulfiram, Tetramethylthiuram disulfide és Dipentamethylenethiuram disulfide) Gomba- és rovarirtó szerek, gumikészítmények (pl. gumikesztyű) összetevője.
  22. NA61 tixocortol-21-pivalat Gyulladásgátló helyi alkalmazású kortikoszteroid gyógyszerek összetevőjeként fordulhat elő.
  23. NA64 lanolin alcohol / gyapjúzsír alkohol Természetes anyag, kozmetikumok és helyi hatású gyógyszerkészítmények, elsősorban kenőcsök, krémek és emulziók gyakori összetevője. 
  24. NA70 fragrance mix II (Coumarin, Lyral, Citronellol, Farnesol, Citral, a-Hexylcinnamicaldehyde) Számos termékben megtalálhatóak íz – vagy illat adalékanyagként.
  25. NA94 formaldehyd (vizes oldat) Tartósító- és fertőtlenítőszer. Kozmetikumokban, élelmiszerekben, háztartási termékekben fordulhat elő.
  26. NH400 propolis [B] Antibiotikumként, gombaellenes szerként, immunerősítőként használhatják.
  27. NH455 wood tare mix / fakátrány Ízesítőként megtalálhatjuk cukrokban, alkoholtartalmú termékekben és egyes ételekben.
  28. ST160 2-mercaptobenzothiazol (MBT) Gumiból készült termékek széles köre tartalmazhatja (pl. munkacipők, kesztyűk, fülhallgatók, óvszer, kerékpárgumi, stb.).
  29. ST161 lyral (4-(4-hydroxy-4-methyl pentyl)-3-cyclohexen-1-carboxaldehyd Illatanyag, amely kozmetikumokban, szappanokban, samponokban, dezodorokban és bőrtisztítószerekben található meg.
  30. ST165 MDBGN (metil-dibromo-glutaronitril) Gyakran használják kozmetikumokban, tisztálkodószerekben mint testápolókban, arckrémekben, kézkrémekben, napozókrémekben, baba testápolókban, tusfürdőkben, samponokban és masszázs olajokban.
  31. ST167 nickelsulfat hexahydrate Széles körben elterjedt az alkalmazása (pl. ékszerek, cipzár, gomb, protézisek).
  32. ST168 IPPD (N-isopropyl-N´-phenyl-p-phenylendiamin) Gumiiparban használt antioxidáns anyag.
  33. ST169 paraben mix [A] A következő anyagokat tartalmazza: Methyl p-hydroxybenzoate, Ethyl p-hydroxybenzoate, Propyl p-hydroxybenzoate, és Butyl p-hydroxybenzoate. Vény nélkül kapható gyógyszerekben, kozmetikumokban, tisztálkodási szerekben és egyéb higiéniai termékekben fordulhat elő.
  34. ST170 potassium dichromate(kálium-dikromát) Széles körben falkalmazzák. Hamuban, agyagban, homokban, acélból készült és krómbevonatú eszközökben, betonban, színes mázakban, tintában, stb. fordul elő.


  Fémimplantátum sor (34 allergén)

  Sorszám Kód Tesztanyag Előfordulás
  1. AA419 gentamicin sulphate Antibiotikum, melyet fertőzések kezelésére használnak.
  2. AA999 tobramycin Antibiotikum, amelyet többféle bakteriális fertőzés kezelésére használnak.
  3. DM217 ammonium tetrachloroplatinate Nemesfémvegyület, melyet ékszerekben, a fotózásban, a fogászatban, implantátumokban valamint a vegyiparban és az elektromos iparban használnak fel.
  4. DM218 benzoyl peroxide Megtalálható az akne elleni gyógyszerekben, a hajfestő szerekben, a fogfehérítő szerekben és a fehérítőszerekben.
  5. DM220 bisphenol-A Széles körben használják számos műanyag termék gyártásában. Egyes fogászati tömítőanyagok és fogászati kompozitok is tartalmazhatják.
  6. DM225 n,n-dimethyl-p-toluidine Poliészterek, akrilát és epoxigyanták kémiai kötéseként használják. Fogászati cementek és ragasztók keményítőjeként is használják. Megtalálható fogászati termékekben, fényképészeti anyagokban, színezékekben és gyógyszerekben.
  7. DM226 palladium chloride Rozsdamentes acélban, fogpótlásokban, fogszabályozó készülékekben található.
  8. DM230 tin (II) chloride (ón-klorid) Fémötvözetekben található.
  9. EE354 polyethylenglykolsalbe Bőr és nyálkahárytafelületek, az orr, az ajkak és a fülek kezelésére használt gyógyszerekben található.
  10. MC238 tungstic acid, sodium salt dihydrate (volfrámsav, nátriumsó-dihidrát) Megtalálható ízületi pótlásokban, intravaszkuláris eszközökben és fogászati implantátumokban. A wolframot ékszerekben is használják.
  11. MC245 copper sulfate pentahydrate / réz szulfát pentahidrát Fogászati és sebészeti fémimplantátumokban, valamint méhen belüli fogamzásgátló eszközökben fordulhat elő. 
  12. MC249 indium (III) chloride Fémötvözetekben található.
  13. MC254 gold sodium thiosulfate (gold) Fémötvözetekben található.
  14. MC255 tantal Implantátumokban fordulhat elő.
  15. MC256 titanium (iv) oxide Pigmentként használják festékek, fényvédők, kozmetikumok, bőrápoló termékek, műanyagok, papírok, tinták, gyógyszerek, fogkrémek és élelmiszerek előállításánál.
  16. MC257 zinc chloride Fémötvözetekben található.
  17. MC259 zirconium (iv) oxide Fogászati pótlásokban, az ortopédiai sebészetben a csontcementben fém implantátumok, például csípőprotézisek és térdprotézisek rögzítésére használják.
  18. MC260 titanium Orvosi protézisekben, ortopédiai implantátumokban, fogászati implantátumokban fordulhat elő.
  19. MC262 aluminum hydroxide Fémötvözetekben található.
  20. MC264 ferric chloride Fémötvözetekben található.
  21. MC266 silver nitrate Fémötvözetekben található.
  22. MC267 vanadium pentoxide Fémötvözetekben található.
  23. MC270 ammonium heptamolybdate Fémötvözetekben található.
  24. MC981 niobium (v) chloride (Niobium) Orvosi eszközökben, például szívritmus-szabályozókban, ízületi pótlásokban található.
  25. MC988 iridium(III) chloride (Irridium) Fogászati ötvözetek és orvosi eszközök, például a szívritmus-szabályozók tartalmazhatják.
  26. MC995 manganese chloride (mangán) Gyógyszerekben, MR vizsgálatokhoz alkalmazhatják.
  27. MC996 wolfram Orvosi eszközökben, ízületi implantátumokban, intravaszkuláris eszközökben és fogászati implantátumokban fordulhat elő.
  28. NA21 cobalt (II) chloride hexahydrate Mesterséges ízületi pótlásokban, ortopédiai és fogászati implantátumokban és fogpótlásokban fordulhat elő.
  29. NA33 bisphenol a epoxy resin / epoxigyanta Protézisek előállításához használják, ortopédsebészetben, traumatológiában és  fogászatban is használatos anyag. 
  30. NA49 methyl methacrylate Csontcementként és fogászati anyagokban, valamint műköröm ragasztókban is használják.
  31. NA90 ethyl 2-cyanoacrylate 2 ml Ragasztó, melyet varrat nélküli műtéteknél és sebeknél alkalmazhatnak.
  32. PC626 hydroquinone Önkötő akrilátoknál használják, leggyakrabban fogpótlásban.
  33. ST167 nickelsulfat hexahydrate Fogászati- és ortopédsebészeti eszközökben haszálhatják.
  34. ST170 potassium dichromate (Kálium-dikromát) Cementben és fémlemezekben fordulhat elő.

   


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább