2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Epicutan allergiateszt

  Bőrünket rengeteg külső hatás éri, testünknek ez a védőrétege találkozik először a tisztálkodási és szépségápolási termékekkel, tisztítószerekkel és más kémiai anyagokkal. Minden ember bőre másként reagál ezekre a hatásokra, az arra érzékeny embereknél allergiás bőrreakció alakulhat ki, mely bőrpírral, viszketéssel, hólyagok megjelenésével jár. Az allergiát okozó kémiai anyag tartós jelenléte esetén bőrgyulladás, idegen kifejezéssel élve kontakt dermatitisz vagy ekcéma alakul ki.

  Telefonos elérhetőség gomb

  Az allergiás bőrreakciók kezelésekor fontos tisztázni, hogy mely anyag okozza a panaszokat. Ennek kiderítésére dolgozták ki az epicutan tesztet, amely teljesen fájdalommentes és könnyen kivitelezhető, bár időigényes. Az eljárás lényege, hogy a tünetmentes bőrfelületre felviszik az egyes allergéneket, és ha a páciens érzékeny valamely anyagra, akkor azon a területen, ahova azt felhelyezték, bőrpír, duzzanat, apró hólyagok, viszketés jelentkezik. Egy időben több allergén is vizsgálható. A kontakt allergének tesztelése nemzetközileg elfogadott, ellenőrzött koncentrációjú és nem irritáló vivőanyagokban oldott gyári előállítású allergénekkel történik. Szűrővizsgálatként az epicutan standard sorozat 35 anyaga kerül felhelyezésre a hát bőrére. A vizsgálati anyagok korai és késői allergiás reakciót is kiválthatnak.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  Az epicutan bőrteszt indikációjának fontos feltétele a pontos anamnézis és a klinikai tünetek behatárolása, ezért bőrgyógyász, allergológus szakorvos javaslata szükséges a vizsgálathoz.

  A vizsgálat hétfőn vagy kedden reggel indul. Az allergénekkel gyárilag átitatott korongok felhelyezését követően a páciensnek még 1h-át az egészségközpontban kell maradnia, a korai reakciók kialakulásának a veszélye miatt. A vizsgálati anyagok korai és késői allergiás reakciót is kiválthatnak, ezért a bőrreakció leolvasására először a felhelyezést követő 20-40 perc múlva, majd 48-72 óra múlva, végül a 7. napon kerül sor. A korongokat a 48h-ás leolvasásnál eltávolítják a hát bőréről, de a tesztelt bőrfelületet a vizsgálat végéig, azaz a hetedik napig nem érheti víz. A kiértékelésre a felhelyezést követően1 hét múlva kerül sor.

  Epicutan teszt - Budai Egészségközpont

  A tesztet az ősztől tavaszig tartó időszakban ajánlott elvégezni, mert a nyári időszakban a verejtékezés miatt nagyobb az esélye, hogy a tapaszok leválnak a bőrről. Emiatt a Budai Egészségközpontban a nyári hónapokban nem vállaljuk a teszt elvégzését.

  A teszt felrakása napján sötét, illetve fekete felsőruházat viselése javasolt, mivel a bőrön a különböző allergéneket fekete alkoholos filccel jelöljük, és ez nyomot hagyhat a ruházaton.

  Szövődmények

  A vizsgálat többnyire fájdalmatlan, minimális kellemetlenséggel jár. Ritkán előfordulhat, hogy a korongok felhelyezését követő 1 órán belül heves bőrreakció jelentkezik, ilyenkor a korongokat el kell távolítani. Ha ilyen szövődmény nincs, akkor a későbbiekben enyhe viszketés vagy bőrirritáció alakulhat ki, ez azonban a vizsgálatot nem befolyásolja és a páciens számára is elviselhető mértékű szokott lenni. Az allergiát kiváltó allergén anyagra piros bőrreakció vagy hólyagosodás a válasz. Az allergiás bőrreakciók az esetek többségében két héten belül eltűnnek.

  Nagyon ritka esetben az allergiás tünetek nem csak a bőrön jelentkeznek, hanem a szervezet egészét érintik. Ilyenkor szapora szívverés, fulladás, remegés, láz, arc- vagy nyelvduzzanat, esetleg nyelési nehezítettség fordulhat elő, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel.

  A próba kivitelezésének feltételei:

  • a próbát megelőzően a beteg bőre minimálisan 14 napig a tesztelt területen és testszerte is tünetmentes kell, hogy legyen.
  • az allergiaellenes szereket, belső antihisztamin- és antimediátor kezelést a teszt előtt legalább 3 nappal, a belső kortikoszteroid és/vagy citosztatikus kezelést 14 nappal le kell állítani.
  • a tesztelt bőrfelület helyi kezelését -ha indifferens készítményről is van szó-a vizsgálatot megelőzően 2-3 nappal fel kell függeszteni
  • lokális kortikoszteroid kezelést a próba előtti 2 hétben nem szabad alkalmazni
  • UVB hatás 4-6 hete nem állhat fenn
  • Az érintett testrészt a végső leolvasásig víz nem érheti.
  • Sport, izzadással járó tevékenység a vizsgálat alatt nem ajánlott.
  • a tesztelt bőrfelület szükséges szőrtelenítését elektromos borotvával javasolt elvégezni.

  Amennyiben allergiás, vagy addig ismeretlen eredetű bőrgyulladása van, forduljon szakembereinkhez bizalommal. Bőrgyógyász szakorvosaink segítségére lesznek a teszt elvégzésében, kiértékelésében és a megfelelő kezelés beállításában is.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Várja a tavaszt egészségesen!

  Fül-orr-gégészeti, sebészeti és neurológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel