2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Szakrendelések

  Elektromiográfia (EMG)

  Az elektromiográfia (EMG) a neurofiziológia azon vizsgálati módszere, amely által rálátunk a perifériás idegrendszer, illetve az ingerületet fogadó izom állapotára.

  Mit vizsgálunk az adott módszerrel?

  Hasznos információkkal szolgál például a gerinc gyököket is érintő betegségeiben, az idegek és izmok betegségeiben, illetve egyes központi idegrendszeri betegségekben, mint a például a mozgató neuron betegségei.

  Hogyan végezzük a vizsgálatot? Mennyi ideig tart?

  Az elektromiográfia egy tű elektród segítségével történik, ezt jól meghatározott helyeken vezetjük az izmokba, majd a beteggel együttműködve nyugalmi, illetve mozgás közben keletkező elektromos potenciálkülönbségeket mérünk. A vizsgált izmok számától függően, illetve az elektroneurográfiával általában közösen végezve körülbelül egy órát vesz igénybe a vizsgálat.

  Elektromiográfia - Budai Egészségközpont
  Elektromiográfia - Budai Egészségközpont

  Jár-e fájdalommal a vizsgálat?

  A szúrás kis fájdalommal járhat, illetve a vizsgálat helye érzékeny maradhat 1-2 napig.

  Kíván-e speciális felkészülést a pácienstől a vizsgálat?

  A vizsgálat különös felkészülést nem igényel, a célterület bőrének tisztaságán kívül. Amennyiben alvadásgátló gyógyszert szed a beteg, ennek kihagyása szükséges a vizsgálat előtt, ugyanúgy kell felkészülni, mint fogászati beavatkozás esetén. Vérzékeny páciensekkel a vizsgálat nem végrehajtandó. Ödémás végtagokon a vizsgálatot nem javallott elvégezni.

  Elektromiográfia - Budai Egészségközpont

  Mit mutat meg a vizsgálat eredménye?

  Az elektromiográfia diagnosztikai szereppel bír az ideggyökök, idegek és izmok betegségei esetén. Sokszor az eredmény akár a műtéti beavatkozás szükségességét is befolyásolja.

  Milyen orvosi területek számára hasznos a vizsgálat eredménye?

  A gerincgyógyászat, gerincsebészet, ideggyógyászat és -sebészet, reumatológia, kézsebészet és esetenként más területeken is értékes vizsgálati módszer.

  A tájékoztató Dr. Major Zoltán Zsigmond neurofiziológus közreműködésével készült.
   

  Kapcsolódó cikkek


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet. 

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább