• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Coronaria (szív-koszorúér) CT vizsgálat

  Mi a vizsgálat célja?

  A vizsgálat a szívizmot ellátó koszorúerek értékelését célozza, nem-invazív módon. Ezzel a vizsgálattal, akár igen korai stádiumban is, nagy pontossággal ki tudjuk mutatni a koszorúereket érintő érelmeszesedést. Mellkasi panaszok esetén ki tudjuk zárni, hogy hátterükben koszorúér betegség által okozott érszűkület áll.

  Coronaria CT1
  coronaria CT5_03

  Milyen előkészítés szükséges?

  A vizsgálat alapfeltétele, hogy a páciens szabályos szívműködéssel, viszonylag alacsony nyugalmi szívfrekciával bírjon (sinus ritmus, 50-60 szívverés/perc). Amennyiben szükséges, ennek eléréséhez a vizsgálatot megelőzően 30-60 perces gyógyszeres előkezelést alkalmazunk. A vizsgálatot megelőzően 4 órás éhgyomor szükséges, vizet fogyasztani viszont megengedett, sőt javasolt. A CT angiográfiás vizsgálathoz kontrasztanyag adására minden esetben szükség van, bizonyos cukorbetegségre szedett gyógyszereket az előírások szerint szüneteltetni kell, ezek tekintetében minden esetben a kezelőorvossal kell konzultálni. Az egyéb, rendszeresen szedett gyógyszereket a páciens a vizsgálat előtt beveheti. A vizsgálatot követően óvintézkedésként rövid, 20-30 perces megfigyelés várható.

  Hogyan végezzük a Coronaria (szív-koszorúér) CT vizsgálatot?

  A CT-vizsgálóban légzésvisszatartással egy natív és egy intravénás kontrasztanyagos sorozatot készítünk EKG szinkronizálással.

  Mikor kontraindikált a vizsgálat?

  Ha a páciens ismerten szívritmus zavarban szenved, vagy szívfrekvenciája a gyógyszeres előkezelés ellenére sem ideális, felvételeinken olyan mozgási műtermékek keletkezhetnek, melyek a képek értékelését nagy mértékben korlátozzák. Amennyiben a páciensnél bizonyos ingerületvezetési zavar (sinuscsomó betegség, pitvar-kamrai átvezetési zavar), hypotonia, vagy súlyos COPD áll fenn, ez a gyógyszeres előkezelést lehetetlenné teheti, így ezekben az esetekben az ideális szívfrekvencia nem érhető el, megint csak limitált diagnosztikus értékű felvételeket várhatunk. Ilyenkor tehát a coronaria CTA vizsgálat nem a megfelelő vizsgálati módszer. Kimutatott kontrasztanyag túlérzékenység esetén, valamint jelentősen beszűkült vesefunkciójú pácienseknél (eGFR kevesebb mint 30 ml/perc/1,73 m2) a kontrasztanyagos vizsgálatot elvégezni tilos.

  A vizsgálathoz minden esetben kardiológus javaslat szükséges.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 330.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Foglaljon időpontot hétköznap 08:00 - 20:00 között a +36 1 489-5200 számon!

    

  Informatikai rendszer megújulás

  ×

  Átmenetileg szünetel az online foglalás. Részletek