2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Tüdőszűrés

  Foglaljon időpontot most!

  Telefonos ügyfélszolgálatunk minden hétköznap 8:00 és 20:00 óra között várja hívását a +3614895200 telefonszámon!

  Mire jó a tüdőszűrés?

  Eredetileg az Európában a múlt század elején népbetegségként pusztító tuberkulózis, vagyis tbc, tüdőgümőkór korai felismerésére vezették be.

  A gyakran családokat és nagyobb közösségeket is megtizedelő fertőző betegség egyik jellegzetessége, hogy sokáig tünetmentesen zajlik. Ezért nagy jelentőséggel bírt, ha véletlenül készült egy mellkas röntgenfelvétel, mert így gyakran az egészségesnek tűnő egyénnél is felfedezték a tüdőbetegség korai jeleit.

  Tüdőszűrés a Budai Egészségközpontban.

  A huszadik század második felében az egyre csökkenő számú, nyilvántartásba vett tbc-s betegek 60-70%-át már a szűrővizsgálattal fedezték fel. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb számban jelentkeztek a tüdőrákos megbetegedések, melyeket eleinte a tbc szűrések során ismertek fel.

  Milyen eszközzel történik a vizsgálat?

  Mára a tüdőrák korai felismerésének első számú eszköze a tüdőszűrés, illetve annak modern változata a mellkas CT vizsgálat. A CT (computer tomographia) néhány mm vékony szeleteket képez a test tengelyére merőleges síkban, így a képletek nem vetülnek össze. A legapróbb részletek is vizsgálhatóakká válnak.

  A modern, új generációs, úgynevezett multi sclice (MS, sokszeletes) CT berendezések még nagyobb felbontásra képesek alacsony sugárdózis mellett. Ezzel a készülékkel egy légvétel ideje alatt az egész mellkasról (tüdő, szív bordák, stb.) részletes felvételsorozat nyerhető. A digitális képi adatok eltárolásával, utólagosan vizsgálható a tüdő, a szív és a mellkas csontos váza a különböző rekonstrukciókat és 3D technikát lehetővé tevő szoftverek segítségével.

  Hogyan zajlik a vizsgálat?

  A vizsgálat a radiológia osztály CT vizsgálójában zajlik, melynek során egy natív (kontrasztanyag nélküli) felvétel sorozatot készítünk háton fekve. A szűrő jellegű vizsgálatok nagy hányadánál ezzel a vizsgálat be is fejeződik.

  Maga a vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe. A képek elemzése és a lelet megírása aznap történik. A lelettel együtt a képeket tartalmazó CD-t is megkapja a páciens.

  Amennyiben körülírt eltérést látunk, kontrasztanyag adására lehet szükség, ehhez azonban ismerni kell a beteg vesefunkcióját, ezért ezt a kiegészítő vizsgálatot új időpontban tudjuk elvégezni.

  A második vizsgálat díjmentes, a beteg csak a kontrasztanyagot fizeti ki.

  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>